V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Göreli kat ötelemesine müdahale

Merhaba
Çelik sanayi tipi bir yapıda göreli kat ötelemesine hesapladığım düğüm noktalarını manual olarak değiştirebilir miyim.
Kolon yüksekliği ve deplasmanın okunduğu noktayı kendim seçebilirmiyim?

Merhaba yasin bey
Şöyle açıklayım.
Betonarme kolon üzerine oturan makas sistemlerde, Yada çok parçalı basınç çubuğundan oluşan çelik kolonlu sistemlerde Kolon yüksekliği ve deplasmanın okunduğu noktanın seçiminde hata oluyor. Buna ilişkin bir modelde gönderirim.

Mustafa Bey, Hangi düğüm noktasına göre hesap yapmak istiyorsunuz?
Ekran görüntüsü alıp, düğüm noktasını üzerinde işaretleyip paylaşabilir misiniz?

Programda bu şekilde bir müdahale imkanı bulunmamaktadır. Rüzgar kolonlarının göreli ötelemelerinin ana sistem kolonlarına göre daha olumsuz çıkmasına rağmen kontrolde dikkate almamak istiyorsunuz, doğru mu?

Mustafa Bey, Projenizi incelemeye devam ediyoruz.
Aşağıda bahsettiğiniz durumların oluştuğu projeleri de ekleyebilir misiniz?
Betonarme kolon üzerine oturan makas sistemlerde, Yada çok parçalı basınç çubuğundan oluşan çelik kolonlu sistemlerde Kolon yüksekliği ve deplasmanın okunduğu noktanın seçiminde hata oluyor. Buna ilişkin bir modelde gönderirim.
başka modellerde de bazen H yüksekliği olarak çelik kolon altındaki kaideyi dikkate alıyor. Bunu engellmek istemiştim.

Yasin bey bir örnek daha yükledim. Bu dosyada da göreli kat ötelemesi hatalı.

Modelinizde kat yükseklikleri ile yapı yüksekliği uyumlu değil. Kat genel ayarlarında kat yüksekliği 300 cm olarak ayarlanmış iken yapının yüksekliği 615 cm civarıda gözüküyor. Bu noktada yükseklik tanımı ile uyumluluk oldukça önemli.

Evet yada başka modellerde de bazen H yüksekliği olarak çelik kolon altındaki kaideyi dikkate alıyor. Bunu engellmek istemiştim.

Buradaki durum gönderdiğiniz A2.cde isimli modelde kat yüksekliğini 615 girip elemanların kotlarını ayarlayınca düzeldi.

Bu durum ile ilgili de gereken notu aldım. İnceleme yapılacaktır katkınız için teşekkür ederiz.

Bir de geçmiş yazışmaları okuduktan sonra sizden şöyle bir ricam olacak. Sorunuzun içeriği her ne olursa olsun lütfen projenizi cde formatında bize gönderin. Bu çok basit bir yapı da olabilir çok karmaşık bir sistem de olabilir. Bu hem daha verimli hem de daha uygun olacaktır. Teorik sorular olursa projeniz üzerinden sayısal değerleri örneklendirerek gösteririz. Bu örnekte olduğu gibi modellemede öngörülmeyen bazı sehven modelleme hataları olabilir ya da biz soruyu yanlış anlayabiliriz. Lütfen üzerinde çalıştığınız proje modelinizi her daim yükleyiniz ve gönderiniz.

Saygılarımla...

Burada I1_A_BLOK-R01 projenizi de inceledim. Yazdığınız gibi rüzgar kolonlarının göreli ötelemesi yetersiz gelmektedir. Ancak burada bir modelleme ve tanımlama hatası mevcut.

Rüzgar kolonu için tanımlanacak uç serbestlikleri kolonun i ucuna yani alt noktasına tanımlanmış. Bu serbestliklerin kolonun üst noktasına tanımlanması uygun olacaktır. Diğer türlü iç kuvvetler dahil beklenmeyen sonuçlar çıkabilir.

1763477768871.png

İkinci bir konu ise makasların stabilite konusu. Aşağıda gösterdiğim sarı renkli bölümlerin boş olması sebebi ile üst başlıklar kolonlara bağlanmıyor ve sistem stabil şekilde hareket etmiyor. Bu da üst başlığın düzlemine dik hareketinin alt başlıktan çok daha fazla olmasına neden oluyor. Bu anlamda diğer düşey çaprazlarla beraber de rüzgar kolonlarının beklenenden fazla öteleme yapmasına sebep oluyor.

1763478409751.png

Ben deneme amacı ile bu bölümlere çaprazlar yerleştirdim ve analiz yaptığımda X yönü için göreli öteleme yeterli geldi. hatta en olumsuz durum da rüzgar kolonu olmaktan çıktı.

Bu durumda projeden incelediğim kadarıyla göreli öteleme için herhangi müdahaleye gerek yoktur. Göreli kat ötelemesi düğüm noktalarına müdahale imkanı isteyerek veya istemeyerek çeşitli hatalara sebep olabilecek bir durum olduğundan bu istediğinizi ne yazık ki kabul edemiyorum. Ancak beklentinizi karşılayacak başka bir çözüm üzerinde çalışacağız bu konuda notumu aldım. Bir de rüzgar kolonunun yapıya uygun şekilde bağlandığında göreli ötelemelerin makul geldiğini de çeşitli yaptığım denemelerde bir kez daha gördüm. Bir de çeşitli mühendislerle de konuştuğumda rüzgar kolonları için göreli öteleme yapıldığını bana belirttiler. Dolayısıyla bu biraz da mühendis inisiyatifine kalmış bir durum.

Ancak göreli ötelemelerin dikkate alınmadığı bazı durumlar olabilir ki bunlar üzerinde gönderdiğiniz projeler üzerinde çalışıyorum. Örneğin sizin de belirttiğiniz çok parçalı basınç elemanında veya farklı kesitte sahip kolonların üst üste modellendiği durum için beklentinizi karşılayacak bir çalışma yapacağım bu durum için notumu aldığımı tekrardan belirtmek isterim. Bu yalnızca kullanıcı tanımlı bir nokta seçimi olmayacak. Söylediğim gibi bu olanak yanlış kullanıma oldukça müsait. ideCAD Statik içerisinde tüm kolonların uçları için göreli öteleme kontrolü yapılmaktadır ve raporda en olumsuz kolonun ismi verilmektedir.

Gördünüz üzere tüm kullanıcılarımızda olduğu gibi sizin projeleriniz ve istekleriniz üzerinde oldukça titiz bir çalışma yürütüyoruz. Bu gibi isteklerinizi bize her daim bildirebilir ve program ile alakalı her türlü soruyu sorabilirsiniz. Bu noktada sizden tek ricamız proje dosyanızın yüklenmesi ve sorunun açık bir cümle ile sorulmasıdır.

Saygılarımla...

Geri