Düzensizlikler olmasa daha iyi olurdu tabi ama bazen yapının geometrisinden ötürü engel olamıyoruz. Yönetmelikte bu tür durumlarda neler yapmamız gerektiğini tarif ediyor. Yani cevap evet gideremezsek ona göre hesaplarımızı yapmalıyız.Düzensizlikler giderilemiyor ancak böyle düzensizliklerinin olduğu durumlarda düzensizliğe göre tasarım yaptığımız zaman sorunun önüne geçiyoruz öyle mi? Yani raporda her türlü a2 ve a3 düzensizliğini görücem ancak projede hata yoksa ve uygun şekilde analiz yaptıysam sorunu çözmüş oluyorum. Doğru mu anladım
Düzensizlikler giderilemiyor ancak böyle düzensizliklerinin olduğu durumlarda düzensizliğe göre tasarım yaptığımız zaman sorunun önüne geçiyoruz öyle mi? Yani raporda her türlü a2 ve a3 düzensizliğini görücem ancak projede hata yoksa ve uygun şekilde analiz yaptıysam sorunu çözmüş oluyorum. Doğru mu anladım

çözmüş olmak yetmez bence buna dair detayları titizlikle vermelisiniz. perdeye yük aktarımı konusunda aktarma ve bağlantı donatılarını ciddiyetle yapmalılar şantiyede ya da perde yerine kolon teşkil etmelisiniz çubuk çerçeve olarak çalışacağından bertaraf etmiş olursunuz yük aktarım meselesi biraz titiz iş.sorunu çözmüş oluyorum
ümit beyin söyledikleri gayet güzel önerilerBahsettiğiniz düzensizliklerle ilgili öncelikle yarı rijit diyafram hesabı yapmanız gerekiyor. Eşdeğer deprem yükü hesabı yapamazsınız. Birde döşemelerden taşıyıcı elemanlara yük aktarımının sağladığını yönetmelikteki kurallar çerçevesinde ispatlamanız gerekiyor. Belki döşeme kalınlığını arttırmanız gerekebilir yada döşeme donatılarını arttırarak ta çözebilirsiniz. Bu şekilde hesap yaparak diyafram yüklerini daha gerçekçi bir yaklaşımla aktarmış oluyorsunuz.
tam rijitte konservatif kalarak analiz süresini kısaltırsınız fakat yarı rijitte analiz süresini göğüsleyerek gerçek davranışa daha yakın bir sonuca varırsınız en gerçekçisi ise case study nonlinear analizHer zaman yarı rijit diyafram kullanarak hesaplarımı yapıyordum zaten