V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

a2 - a3 düzensizliği

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ArdaAltnz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar projemde a2 ve a3 düzensizliğini bir türlü önleyemiyorum. Galeri boşluklu bir proje ve başka bir döşemede de ciddi bir döşeme boşluğu var sanırım ondan kaynaklı bir durum. Ne yapabilirim acaba bunu önlemek için? Donatı alanını arttırmayı denedim ama işe yaramadı

Bu düzensizlikler geometrik koşullardan ötürü oluşan düzensizlikler olduğu için galeri boşluğunu kapatmak gibi çözümler dışında düzensizlikleri gidermek mümkün değildir. Burada aşağıda gönderdiğim yardım sayfalarını inceleyebilirsiniz.

TBDY A2 A3 düzensizlikleri olduğu durumda yarı rijit diyafram ile çözüm yapmayı şart koşmuştur.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

SAygılarımla...

Düzensizlikler giderilemiyor ancak böyle düzensizliklerinin olduğu durumlarda düzensizliğe göre tasarım yaptığımız zaman sorunun önüne geçiyoruz öyle mi? Yani raporda her türlü a2 ve a3 düzensizliğini görücem ancak projede hata yoksa ve uygun şekilde analiz yaptıysam sorunu çözmüş oluyorum. Doğru mu anladım

Düzensizlikler giderilemiyor ancak böyle düzensizliklerinin olduğu durumlarda düzensizliğe göre tasarım yaptığımız zaman sorunun önüne geçiyoruz öyle mi? Yani raporda her türlü a2 ve a3 düzensizliğini görücem ancak projede hata yoksa ve uygun şekilde analiz yaptıysam sorunu çözmüş oluyorum. Doğru mu anladım
Düzensizlikler olmasa daha iyi olurdu tabi ama bazen yapının geometrisinden ötürü engel olamıyoruz. Yönetmelikte bu tür durumlarda neler yapmamız gerektiğini tarif ediyor. Yani cevap evet gideremezsek ona göre hesaplarımızı yapmalıyız.

Bahsettiğiniz düzensizliklerle ilgili öncelikle yarı rijit diyafram hesabı yapmanız gerekiyor. Eşdeğer deprem yükü hesabı yapamazsınız. Birde döşemelerden taşıyıcı elemanlara yük aktarımının sağladığını yönetmelikteki kurallar çerçevesinde ispatlamanız gerekiyor. Belki döşeme kalınlığını arttırmanız gerekebilir yada döşeme donatılarını arttırarak ta çözebilirsiniz. Bu şekilde hesap yaparak diyafram yüklerini daha gerçekçi bir yaklaşımla aktarmış oluyorsunuz.

Size tavsiyem bu düzensizlikler olmasa bile yarı rijit diyafram kullanarak hesaplarınızı yapmanızdır.

düzensizlikler taşıyıcı sistem veya geometri değişimi ile giderilir. Elema büyütmek veya donatı artışı çoğunlukla yetersiz kalacaktır. Düzensizliklere ilişkin yaptırımlar için TBDY 3.6.2 'yi inceleyebilirsiniz.

A2-A3 türü düzensizlik içinse, yarı rijit diyafram çözümü yapılarak ve Döşeme gerilme kontrolleri yapılarak bu düzensizlikleri içeren binaları uygulayabilirsiniz. B3 türü düzensizlik ve B1 türü düzensizliğin belli koşulları dışında düzensizliklerin oluşmasına izin verilir yalnızca hesap yöntemi ve tasarımı bu düzensizliklere uygun şekilde düzenlemek gerekmektedir.

1764763036856.png

Saygılarımla...

Her zaman yarı rijit diyafram kullanarak hesaplarımı yapıyordum zaten bu durumda da yine aynı şekilde yaptım, ek olarak düzlem içi iç kuvvetleri de dikkate alarak hesaplama yaptım yönetmeliklere baktığımda da bir sorun görünmüyor raporlarda da herhangi bir hata vermedi. @umitatalay , @Oğuzcan HADİM cevaplarınız ve ilginiz için çok çok teşekkür ederim.

sorunu çözmüş oluyorum
çözmüş olmak yetmez bence buna dair detayları titizlikle vermelisiniz. perdeye yük aktarımı konusunda aktarma ve bağlantı donatılarını ciddiyetle yapmalılar şantiyede ya da perde yerine kolon teşkil etmelisiniz çubuk çerçeve olarak çalışacağından bertaraf etmiş olursunuz yük aktarım meselesi biraz titiz iş.

Bahsettiğiniz düzensizliklerle ilgili öncelikle yarı rijit diyafram hesabı yapmanız gerekiyor. Eşdeğer deprem yükü hesabı yapamazsınız. Birde döşemelerden taşıyıcı elemanlara yük aktarımının sağladığını yönetmelikteki kurallar çerçevesinde ispatlamanız gerekiyor. Belki döşeme kalınlığını arttırmanız gerekebilir yada döşeme donatılarını arttırarak ta çözebilirsiniz. Bu şekilde hesap yaparak diyafram yüklerini daha gerçekçi bir yaklaşımla aktarmış oluyorsunuz.
ümit beyin söyledikleri gayet güzel öneriler

Her zaman yarı rijit diyafram kullanarak hesaplarımı yapıyordum zaten
tam rijitte konservatif kalarak analiz süresini kısaltırsınız fakat yarı rijitte analiz süresini göğüsleyerek gerçek davranışa daha yakın bir sonuca varırsınız en gerçekçisi ise case study nonlinear analiz

en dikkat etmeniz gereken konu as-built proje modellemiş olmanız
yani siz mekanik elektrik şaftlarını boruların geçeceği pimaşların boşluklarını modellemediyseniz kendinizi kandırmış olursunuz ve yarın bir gün kapınız çalabilir bence ciddi durumlar yani

Geri