V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

TBDY 2026 Tebliğ

mertmen

Tanınmış Üye
merhabalar . 1 mart 2026 tarihi itibariyle yayınlanması planlanan TBDY kapsamında yapılacak binalarla ilgili uygulama esaslarına ilişkin tebliğ konusunda sorum olacaktı. bu tebliğ ile ilgili programda güncelleme gelecek mi yoksa şuan mevcut güncel programımız bu tebliğ ile uyumlu mudur ? bu konu hakkında bilgi alabilir miyim ?

ideCAD, yönetmelik değişikliklerine en hızlı adaptasyon sağlayan yazılım olma vizyonunu sürdürmektedir. 1 Mart 2026 tebliği ile gelecek tüm yenilikler, yazılımın 'Statik/Betonarme/Çelik' modüllerine entegre edilecektir. Resmi tebliğ metni netleştiğinde, gerekli güncellemeler hakkında forum ve web sitemiz üzerinden detaylı bir V11 Versiyon Değişim Notu paylaşılacaktır.

ideCAD, yönetmelik değişikliklerine en hızlı adaptasyon sağlayan yazılım olma vizyonunu sürdürmektedir. 1 Mart 2026 tebliği ile gelecek tüm yenilikler, yazılımın 'Statik/Betonarme/Çelik' modüllerine entegre edilecektir. Resmi tebliğ metni netleştiğinde, gerekli güncellemeler hakkında forum ve web sitemiz üzerinden detaylı bir Versiyon Değişim Notu paylaşılacaktır.
bu versiyon değişim notu sadece 11 leri mi kapsayacak ?

Merhaba, ilgili tebliğ ektedir. Mühendis arkadaşların okuyup şimdiden projelerini buna uygun hazırlamasını tavsiye ederim.

@İsmail Hakkı BESLER bey selamlar. Başlığı "TBDY 2026 Tebliğ" gibi daha kapsayıcı bir şekilde değiştirirseniz daha açıklayıcı olabilir.

Ekli dosyalar

Bu tebliğ ile ilgili yorumlarınız nedir arkadaşlar? Programın ne yapacağından ziyade mühendislik olarak ne düşünüyorsunuz? Yada okuyunca ne hissettiniz? Tartışalım mı?

NYILMAZ

Bu tebliğ ile ilgili yorumlarınız nedir arkadaşlar? Programın ne yapacağından ziyade mühendislik olarak ne düşünüyorsunuz? Yada okuyunca ne hissettiniz? Tartışalım mı?

NYILMAZ
çiroz yerine kapalı etriye kullanılmasının sebebi ne acaba bu kuralla birlikte çiroz neredeyse uygulamadan kaldırılmış diyebiliriz.
aynı şartlar altında aynı betonarme elemanın çirozlu ve etriyeli şekliyle elde edilmiş ve kıyaslanmış deneysel çalışması var mı acaba?

Beni sevindiren tek tarafı biz mühendisleri sağlam tarafa doğru yöneltmiş olması. Özellikte tecrübesi olmayan arkadaşları zorunlu bir yöne doğru kanalize ediyor. Kolon boyutlarını kareye yakın istiyor. Program açısından bakarsak mesela kolon objesi ile perde boyutlu eleman girilemeyecek. :p Bu işin espri tarafı. Perdeleri artır, süreklilikleri tamamla, çerçeveleri düzgün kur, kolon kaçıklıklarını iyi yap, kirişsi bir ucuna bastırıp geçme vs, vs... Bunlar zaten olması gereken şeylerdi.

Yani demişler ki; siz bu işi beceremiyorsunuz, biz sizi bir kalıba sokalım demişler.
Tüm bunların yanında beni üzen nokta her geçen gün kötü, çirkin, ruhsuz, kutu gibi binalar yapmak durumunda olmamız. Hiç bir estetiği olmayan işte en fazla dışına cam giydirdiğimiz binalar. Sonrasında mimarlarla olan çatışmalarımızın daha da artacak olması. Onlar için de üzülüyorum. Anlatamayacağız da aynı zamanda.

Bir yandan da tuhaf mimari projelere (konut açısından söylüyorum) statik giydirme konusu biraz daha güçleşmiş olacak.

nyılmaz.

5 şubat 2023 te Adana Seminerinde Alper hocaya nervürlü (tek veya çift yönlü) döşemelere kısıtlama konusunda esnek davranıyorsunuz diye sormuştum. Söylediği ise Akademisyenlerin hazırladığı yönetmelikler kısıtlamalar olduğunu ama meclise gittiğinde çoğu maddeler milletvekili aracılığı ile kuşa dönüyor bizim yazdığımız gibi geçmiyor. Örnek verecek olursak TBDY 2018 bölüm 17 tavsiyeye mecliste dönüştü dedi. Bu sefer 2022 Hatay depreminden sonra kısa vade için birkaç maddelik Tebliğ hazırladık içinde dişli döşeme adı geçmeden yapmayın demek istedik dedi. Bu perde oranlarını kolon en boy oranını söyledi bunlar bu şekli ile geçtiğinde dişli döşemeden müteahhit vaz geçecek dedi.
Bence Tebliğ şeklinde olmamalı idi ama hiç yoktan iyidir.

Beni sevindiren tek tarafı biz mühendisleri sağlam tarafa doğru yöneltmiş olması. Özellikte tecrübesi olmayan arkadaşları zorunlu bir yöne doğru kanalize ediyor. Kolon boyutlarını kareye yakın istiyor. Program açısından bakarsak mesela kolon objesi ile perde boyutlu eleman girilemeyecek. :p Bu işin espri tarafı. Perdeleri artır, süreklilikleri tamamla, çerçeveleri düzgün kur, kolon kaçıklıklarını iyi yap, kirişsi bir ucuna bastırıp geçme vs, vs... Bunlar zaten olması gereken şeylerdi.

Yani demişler ki; siz bu işi beceremiyorsunuz, biz sizi bir kalıba sokalım demişler.
Tüm bunların yanında beni üzen nokta her geçen gün kötü, çirkin, ruhsuz, kutu gibi binalar yapmak durumunda olmamız. Hiç bir estetiği olmayan işte en fazla dışına cam giydirdiğimiz binalar. Sonrasında mimarlarla olan çatışmalarımızın daha da artacak olması. Onlar için de üzülüyorum. Anlatamayacağız da aynı zamanda.

Bir yandan da tuhaf mimari projelere (konut açısından söylüyorum) statik giydirme konusu biraz daha güçleşmiş olacak.

nyılmaz.
Yorumlarınıza katılmakla beraber mimari projeler zaten ülkemizde %99 u ruhu olmayan yapılardı yönetmeliğin ağırlaştırılması bu konuda sevindirici bence

Mimari projeye kalıp planlarını oturtmak baya zor olacak gibi duruyor. Biz mimarlara uyuyorduk mimarlar bize uyacak hatta tasarımlarını baştan sona değiştirmeleri gerekecek.
İnşaat mühendisleri için iyi oldu. Kalıp planı oluştururken niye böyle yaptık yönetmelikte zorunluluk mu var diyenlere evet var diyebileceğiz. Estetikten uzaklaşacağız belki ama neticede insan hayatı daha önemli olması gereken oldu.

konuyla ilgili aklıma takılan bir durum var. Bu tebliğ İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yayınlandı. Çevre , Şehircilik Bakanlığı tarafından değil. Bu durumla ilgili bilgisi olan var mı?

Bu tebliğ İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yayınlandı. Çevre , Şehircilik Bakanlığı tarafından değil. Bu durumla ilgili bilgisi olan var mı?
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 15 Temmuz 2018 tarihli ve 4 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İçişleri Bakanlığı'na bağlanmıştır.
2108 yönetmeliği MADDE 6 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

NYILMAZ
Göreli kat ötelemesi kontrolünde DD3 etkisi dikkate alınmayacağı için Lamda çarpanı da artık yok dolayısıyla hesaplanacak göreli öteleme değeri yaklaşık %50 artıyor, sınır her ne kadar 0.008 den 0.01 e çıkarılsa da artık ZD zeminlerde de çok ciddi sıkıntılar yaşanacak. (ZE zaten sorunluydu, o da artık imkansız olur :))

Benim anlamadığım başka bir nokta var. Aşağıdaki madde sebebiyle A11 sistemlerin BYS sınırın 7 ve 8 ile sınırlandırılmış. Zaten N>1 dediği için iki katlı bina olduğunda mecbur perde koyacaksın diyor.

Fabrika gibi yayvan yapılarda asansör perdelerini özellikle yaptırmayıp boşluk bırakıyorum ki bina da burulma düzensizliği oluşmasın. Çünkü kocaman yapı da o bir iki perde hem yapının davranışını bozuyor hem de kesiti kurtarmak imkansız hale geliyor. Fabrika bu, çoğu aksa perde koyamıyorsun. Bu tebliği yazarken bunlar akıllara gelmemiş mi? Acaba "bina" derken konut mu kastediliyor diye de düşündüm ama değildir herhalde.

Ekran görüntüsü 2026-02-04 163330.png

Göreli kat ötelemesi kontrolünde DD3 etkisi dikkate alınmayacağı için Lamda çarpanı da artık yok dolayısıyla hesaplanacak göreli öteleme değeri yaklaşık %50 artıyor, sınır her ne kadar 0.008 den 0.01 e çıkarılsa da artık ZD zeminlerde de çok ciddi sıkıntılar yaşanacak. (ZE zaten sorunluydu, o da artık imkansız olur :))

Benim anlamadığım başka bir nokta var. Aşağıdaki madde sebebiyle A11 sistemlerin BYS sınırın 7 ve 8 ile sınırlandırılmış. Zaten N>1 dediği için iki katlı bina olduğunda mecbur perde koyacaksın diyor.

Fabrika gibi yayvan yapılarda asansör perdelerini özellikle yaptırmayıp boşluk bırakıyorum ki bina da burulma düzensizliği oluşmasın. Çünkü kocaman yapı da o bir iki perde hem yapının davranışını bozuyor hem de kesiti kurtarmak imkansız hale geliyor. Fabrika bu, çoğu aksa perde koyamıyorsun. Bu tebliği yazarken bunlar akıllara gelmemiş mi? Acaba "bina" derken konut mu kastediliyor diye de düşündüm ama değildir herhalde.

Ekli dosyayı görüntüle 58925
BYS<=6 ve N>1 diyor. arada "ve" olduğuna göre iki şartında birlikte sağlanması gerekiyor demek. bys 7-8 için 1 den fazla katlı bile olsa perde zorunluluğu yok demek oluyor. Ben öyle anlıyorum en azından.

Son düzenleme:
Geri