V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Döşeme duvar yükü

Merhabalar kapalı çıkmalara duvar yükü tanımlarken sadece bir döşemede tanımlayınca kirişimde sorun oluyor diğer hiçbir kirişlerde yetersizlik vermiyor nedeni ne olabilir?

K05 kirişe çizgisel duvar yükü girince sorun oluyor sadece oraya giremedim
duvar yükü girince kiriş donatı alanını artırmanız gerekiyor. kiriş donatı alanını artırınca bazı kolonlarda birleşim bölgesi kesme güvenliği hatası alıyorsunuz. ilgili düzenlemelerle bu problemler çözülebilir.
ilgili linkleri inceleyiniz:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

duvar yükü girince kiriş donatı alanını artırmanız gerekiyor. kiriş donatı alanını artırınca bazı kolonlarda birleşim bölgesi kesme güvenliği hatası alıyorsunuz. ilgili düzenlemelerle bu problemler çözülebilir.
ilgili linkleri inceleyiniz:
@Rıdvan TURAN kirişin yönünü değiştirince hata düzeldi bir sorun teşkil eder mi?

ne fark ettide sorun ortadan kalktı bu şekilde ben anlamadım.
Merhabalar rıdvan bey inanın ben de anlamadım eski attığım projeye duvar yükü girince hata veriyordu kirişi sağdan sola bağladım sorunsuz çalışıyor.İdecad i diğer cad uygulamalarından çok sevdiğim kullandığım bir uygulama fakat bence geliştirilmesi gereken birden fazla yönleri mevcut ar ge biriminin ilgileneceğinden şüphemiz yok tabii

İlk gönderdiğiniz projede K05 kirişinin donatısı kilitlenmiş. Betonarme diyaloğunda Kiriş isminin solunda yer alan "x" bunu göstermektedir.
Siz bu kirişin taşıdığı konsol döşemenin ucuna duvar yükü tanımlayıp analiz yaptığınızda doğal olarak bu kirişin donatıları değişiyor.
Kiriş donatıları kilitli olduğu için gerekli olan donatı alanını karşılayacak şekilde yeni donatı seçimi yapılamıyor.
Gerekli olan donatı alanı sağlanamadığı için kirişte as(-) hatası alıyorsunuz.
Donatı kilitleri açılarak tekrar analiz yapılsaydı bu durum gerçekleşmezdi.

Kirişi silip tekrar tanımladığımda durum düzeldi yazmışsınız. Donatısı kilitli olan Kirişi silip aynı konuma farklı bir kiriş tanımladığınızda yeni kirişin donatı kilidi aktif olmayacaktır. Yani analiz yaptığınızda gerekli olan donatı alanını karşılayacak şekilde otomatik donatı seçimi yapılacaktır. ,
Bundan dolayı kirişi silip tekrar tanımladığınızda sorun düzeldi gibi algılamışsınız sanırım.
1778158095773.png

Kiriş donatıları değiştiği için kolon kiriş birleşim kesme güvenliği hesaplarını da etkilemektedir.

Obje yönü belirleme ile ilgili yardım sayfalarını inceleyiniz.

Kolon kiriş birleşim kesme güvenliği hatalarının doğru kontrol edilebilmesi, kiriş sürekliliklerinin doğru tespiti,
Kiriş betonarmesi ve çizimlerinin süreklilik sağlanarak yapılabilmesi için kiriş yönlerinin doğru belirlenmesi önemlidir.

"Obje yönü belirle" komutu kullanılarak aşağıdaki gibi bir durum kesinlikle oluşturulmamalıdır.
Kiriş yönü değiştirildiği takdirde çizim ve raporlarda hatalar oluşacaktır. Projeniz kontrol edildiği takdirde onaylanmayacaktır.
1778160171535.png

Obje yönü değiştir komutu aşağıdaki gibi elzem durumlarda kullanılabilir.
Plan düzleminde veya düşey düzlemde farklı eğimde kirişler ile oluşan çatal şeklinde birden fazla kirişin bir kiriş ile süreklilik durumu olduğunda.
Süreklilik durumunun kullanıcı tarafından belirlenebilmesi için
1778163298404.png

Kiriş kesitlerinde kolona göre büyük kaçıklıklar var ve bu kirişler için ayrı ayrı çizim detayları alınması isteniyorsa.
Kiriş yönleri değiştirilerek süreklilik bozulabilir.

1778163993010.png

Kiriş açılarından dolayı aşağıdaki gibi yönleri ters olarak tanımlanmış olan kirişlerin yönlerinin düzeltilmesi için
"obje yönü değiştir" komutu kullanılabilir.
1778164513128.png

İki proje arasında döşeme kalınlıkları açısından fark var.
1778162715441.png

Duvar yükleri açısından fark var.
1778162825007.png

Kiriş parametrelerinde fiber modele göre tasarım yapılmış. Program buna göre donatı tasarımı yapmış.
Daha sonra kiriş donatıları manuel azaltılmış. Program bu durumda fiber modele göre yeterlilik kontrolü yapılmıyor ve uyarı verilmiyor.
Kapasite oranına göre kontrol etmek isterseniz aşağıdaki opsiyonu seçiniz.

Detaylar için yardım sayfalarını inceleyiniz.
1778165364389.png

Donatılar kullanıcı tarafından ilaveler için 12'lik çapa göre düzenlemiş. Ancak donatı seçimi diyaloğunda sadece 14'lük ilave çap seçili.
Bundan dolayı yeniden analiz yaptığınızda donatı seçimleri değişmektedir.
"Ds" işareti kaldırıldığında tekrar fiber modele göre gerekli donatı hesaplanıyor. Donatı artışı var ve bu yüzden kolonlarda B hatası veriyor

Geri