Merhaba,
TBDY 'de 1. modda burulması olması doğrudan engelleyen bir madde bulunmuyor. TBDY 2018 e göre modların kütle katılımlarının toplamının %95 'i geçmesi yeterli.
TBDY 2018 ' de Bilgilendirme eki 3A 'da burulma düzensizliğinden kaçınılması öneriliyor.

Birinci modun burulma olması durumu tamamen yatay yük taşıyıcı sistem ile ilgili bir durumdur. Eğer 1. modda burulma modu olmasını istemiyorsanız taşıyıcı sistemi değiştirmeniz gerekiyor.
Bu kapsamda perdelerin kollarını sürekli olacak şekilde moment çerçevelerine bağlayarak yük aktarımını sağlamak uygun çözümlerden biri olabilir
Ayrıca saplama kirişlerden de kaçınmak oldukça faydalı olacaktır.
Bunun dışında kenar perdelerin boyunu artırmak, rijitlik merkezi ve kütle merkezini yakınlaştıracak şekilde bir taşıyıcı sistem kurmak da burulma durumunun çıkmasını önleyici uygulamalardan bir tanesidir.
kütle katılımı olmaksızın salt burulma nasıl alınabiliyor ?
Burada “kütle katılımı yok” ifadesi Ux veya Uy öteleme kütle katılımı için düşünülmemelidir. Burulma davranışı için Rz yönündeki modal kütle katılımı dikkate alınır. Bir modda Ux ve Uy değerleri düşük olabilir; ancak Rz değeri baskınsa, o mod burulma modu olarak yorumlanır.
Bu konuda daha önce verdiğimiz yanıtların linklerini aşağıya ekliyorum:
Yapıların 1. modlarının burulma olması ile alakalı herhangi bir kısıtlama TBDY içerisinde bulunmuyor. Burada modların kütle katılımlarının toplamının %95 'i geçmesi TBDY 'e göre yeterlidir.
Ancak genel kaideler birinci modum burulma olmaması yönündedir. Bu sebeple eğer 1. modda burulma modu olmasını istemiyorsanız taşıyıcı sistemi değiştirmeniz gerekiyor. Bu durumda perde boyutlarını ve onunla birlikte yönlerini de değiştirebilirsiniz. Aşağıdaki resimde yeşil renk ile işaretlediğim 9 aksında yaptığım gibi perdelerin yönünü değiştirerek daha düzenli ve genel beklentilere uygun mod...
İYİ GÜNLER DAHA ÖNCE BAŞKA PAKET PROGRAMLARI KULLANDIM ANCAK İDECAD PROHRAMINDA BURULMANIN KAÇICI MODDA OLDUĞUNU ANLAMAMI SAĞLAYACAK TABLOYU VE DEĞERLERİ BULAMADIM HESAP RAPORLARINDA HESAP RAPORUNUN HANGİ TABLOSU VE DEĞERLERİ İLE YORUMLAMAM GEREKTİĞİNİ GÖSTEREBİLİR MİSİNİZ TESEKKUR EDERİM
Saygılarımla.