V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

1. modda kütle katılmıyor ve burulma alıyorum

mertmen

Tanınmış Üye
merhaba . projemde binanın yapısından dolayı bu hataları aldığımı düşünüyorum fakat dilatasyon da denedim aynı problemi yine yaşıyorum . gözümden kaçan yer mi var bilemiyorum . tavsiye ve yardımlarınızı bekliyorum teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Merhaba,

TBDY 'de 1. modda burulması olması doğrudan engelleyen bir madde bulunmuyor. TBDY 2018 e göre modların kütle katılımlarının toplamının %95 'i geçmesi yeterli.

TBDY 2018 ' de Bilgilendirme eki 3A 'da burulma düzensizliğinden kaçınılması öneriliyor.

1783339673442.png
Birinci modun burulma olması durumu tamamen yatay yük taşıyıcı sistem ile ilgili bir durumdur. Eğer 1. modda burulma modu olmasını istemiyorsanız taşıyıcı sistemi değiştirmeniz gerekiyor.

Bu kapsamda perdelerin kollarını sürekli olacak şekilde moment çerçevelerine bağlayarak yük aktarımını sağlamak uygun çözümlerden biri olabilir
Ayrıca saplama kirişlerden de kaçınmak oldukça faydalı olacaktır.
Bunun dışında kenar perdelerin boyunu artırmak, rijitlik merkezi ve kütle merkezini yakınlaştıracak şekilde bir taşıyıcı sistem kurmak da burulma durumunun çıkmasını önleyici uygulamalardan bir tanesidir.

kütle katılımı olmaksızın salt burulma nasıl alınabiliyor ?
Burada “kütle katılımı yok” ifadesi Ux veya Uy öteleme kütle katılımı için düşünülmemelidir. Burulma davranışı için Rz yönündeki modal kütle katılımı dikkate alınır. Bir modda Ux ve Uy değerleri düşük olabilir; ancak Rz değeri baskınsa, o mod burulma modu olarak yorumlanır.

Bu konuda daha önce verdiğimiz yanıtların linklerini aşağıya ekliyorum:

Saygılarımla.

Geri