V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Bodrum Kat Kolon Pursantajlarını Nasıl Düşürebilirim?

Rıdvan TURAN

Kıdemli Üye
Bodrum kat moment sıçramaları sonucu bu pursantajlara ulaşıyorum. bu pursantajları düşürebilmem için ne gibi tasarım değişiklikleri yapabilirim?

Ekli dosyalar

• 18.06.2026.cde
    18.06.2026.cde
    4.1 MB · Görüntüleme: 10
  • Ekran görüntüsü 2026-06-18 141304.png
    Ekran görüntüsü 2026-06-18 141304.png
    404.8 KB · Görüntüleme: 21
rıdvan bey bu sorunun bende sürekli yaşıyorum bodrum katta kolanlarda absürd bir donatı atıyor üst katlarda normale dönüyor

Bodrum katta kolon donatılarının daha fazla çıkmasının nedeni, TBDY 2018’e göre kolon bindirmelerinin kolon orta bölgesinde yapılması ve bodrum kat kolon tasarımında bir üst katın alt uç düğüm noktasındaki tasarım tesirlerinin de dikkate alınmasıdır.

Bu durumda bodrum kat kolonları, zemin kat alt uç düğüm noktasındaki tesirlerden dolayı zorlanıyor olma ihtimali yüksektir.

resim (3).png

Ayrıca modelde üst üste girilmiş perdeler olduğu görülmektedir. Bu elemanların da kontrol edilip düzeltilmesi gerekir.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

İyi çalışmalar.

Bodrum kat moment sıçramaları sonucu bu pursantajlara ulaşıyorum. bu pursantajları düşürebilmem için ne gibi tasarım değişiklikleri yapabilirim?
İlave modelle önerilerim;
--kırmızı olarak işaretlediğim kolonların dar kenarlarını perde kalınlığından az yapmayınız,
--sarı ile işaretlediğim perdelerin dar kenarlarını (260+150=410) iki kat olarak dikkate alarak kalınlaştırınız,
--mavi işaretlediğim kolonları (260+150=410) iki katı dikkate alarak 410/10=41~45 cm den az yapmayınız,
(bodrum kat ve otopark katındaki bütün kolonları bu şekilde yapsanız iyi olur.)
--kolon pursantajları 1.5 geçmesin, geçerse kesit artırınız,
beton m3 artışı ve donatı tonajı artışı önemli değil.
1781862827631.png

Geri