Re: Yeni Deprem Yönetmeliği 2018
TBDY ilk taslağında gördüğüm zaman, inşallah bunu da "Yetkin Mühendislik" veya "Yapı Denetim Yönetmeliği"ne benzetmezler diye düşünüyordum ki korktuğum başıma geldi...
Proje Uygulama Denetçisi olmak için bilmeniz gerek birşey yok, mesleki tecrübeniz (ki o da sadece yıla endeksli) yeterli...
İlk haliyle "Yetkin Mühendis"lik de yıla bağlı mesleki tecrübe istiyordu...
Bu tebliğde biraz daha süsleyip akademik çalışma vs istenmiş.. (ki bana kalırsa adres gösterilmiş sadece)
Bir sınav mekanizması olsaydı...(bu sınavı da saygın bir kurum yapsaydı, OSYM/YÖK/MEB...vs.)
içerik olarak da bahsedilen "özel konular"ın yanısıra TBDY 2018/TS500/TS498 ...vb.. meri mevzuat olsaydı
Bu sınava (mühendisin yıllanmışlığına bakılmaksızın) herkes girebilseydi,
Sınavdan asgari şu puanı alanlar bu belgeyi almaya hak kazanır,
ve Bu hakkın muhafazası için her 3 yada 5 yılda bir sınav tekrarlanarak bilginin güncelliğini koruması sağlansaydı.. (bir kere aldım belgeyi kim tutar beni diyip de tembellik etmenin önü alınsaydı)
daha tutarlı bir iş yapmış olurdu kanun koyucu...
açıkçası hüsran oldu bu tebliğ...
Yapı Denetim sistemine dönüşeceği muhakkaktır!...Bu Gözetmenler de yarın sadece noter görevi görecektir bu tebliğe göre...
Sn NYILMAZ, çok güzel özetlemişsiniz...
Bir kere piyasada iş yapan hiç kimse bu işe bulaşmasın
Yani: Çok okumuş olsun, tez yazmış olsun, ama uygulamada çok bulunmasına gerek yok ?!
Bu arada bir hatırlatma; öyle yüksek lisans/doktoranız var diye 20 puan gelmiyor... tez konunuz bahsedilen özel konularda olmak zorunda...
diyelim ki bu konularda yapmışsınız, yine 20 puan banko değil, bu çalışmanın uygunluğuna da komisyon karar veriyor...
Yani Uni hocalarınız Prof, Doç... vs farketmez onların tezi imzalamış/onaylamış olması çalışmanız için yeterli görülmüyor...
komisyon onaylayacak!...
saygılar...