V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Göreli kat ötelemesi hk

Merhabalar
Projemde bütün eksiklikleri giderdim.Fakat göreli kat öteleme hatasını çözemedim.Hata verdiğinden sonra sisteme simetrik olarak yaklaşık 8 perde ekledim ama halen aynı hatayı veriyor.Yardımcı olursanız sevinirim.

Ekli dosyalar

Projemde bütün eksiklikleri giderdim.Fakat göreli kat öteleme hatasını çözemedim.Hata verdiğinden sonra sisteme simetrik olarak yaklaşık 8 perde ekledim ama halen aynı hatayı veriyor.Yardımcı olursanız sevinirim.

Göreli kat ötelemesi raporu incelendiğinde aşağıda gönderdiğim resimde kırmızı ile işaretlediğim akstaki elemanların Y yönünde göreli ötelemelerinin fazla olduğu görülmektedir. Bu noktada Y yönünde bu çerçevenin rijitliğini artıracak önlemler alabilirsiniz. Kolonların yönünü değiştirmek, cepheye paralel perde yerleşimi yapmak vb. çözümler bu çerçevenin rijitliğini artıracaktır.

1775548554392.png

SAygılarımla...

ZD zemin sınıflarında gerçekten göreli kat ötelemeleri tam bir kabus. Proje küçük ölçekli bir proje ancak yine de bu hatadan kurtulamıyorum. Ne gibi değişiklikler önerirsiniz?

Zemin sınıfının kötü olması deprem etkisini ve buna bağlı olarak deplasmanları artırdığından, bu tip bir sonuç beklenebilir. Buna ek olarak, taşıyıcı sistemin burada doğrudan etkisi var.

Projenizi incelediğimde, aşağıda işaretlemiş olduğum 4 aksı üzerindeki S09 kolonunun Y yönünde en büyük göreli ötelemeyi yaptığı gözüküyor. Bu aks üzerindeki tüm kolonların kuvvetli eksenlerinin X yönünde olması ve zayıf eksenlerinin Y yönünde ötelemeyi taşıyacak yeterlilikte olmaması nedeniyle böyle bir sonuç çıkmaktadır. Projenizde Y yönü için iki kolonun da kuvvetli eksende olduğu bir kolon-kiriş çerçeve sistemi bulunmuyor. S08 ve S01 kolonları haricinde tüm kolonlar X yönündeki deprem için kuvvetli eksenlerinde yerleştirilmiş. Bu kolonların çerçeveyi tamamlayacak diğer kolonları da zayıf eksende yerleştirildiğinden, Y yönü için ciddi bir taşıyıcı sistem olmadığını söyleyebiliriz.

1775719240942.png

Burada yapılabilecek en iyi çözüm taşıyıcı sistemi bu anlamda düzenlemek olacaktır. X ve Y yönünde çerçeveleri düzenlemek, kolon ve kiriş boyutlarını artırmak, gerekirse perdeli çözüm yapmak gibi çözümlere gidilebilir.

Ayrıca aşağıda gönderdiğim ilgili linki inceleyiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...

Burada yapılabilecek en iyi çözüm taşıyıcı sistemi bu anlamda düzenlemek olacaktır. X ve Y yönünde çerçeveleri düzenlemek, kolon ve kiriş boyutlarını artırmak, gerekirse perdeli çözüm yapmak gibi çözümlere gidilebilir.
İlginiz için teşekkürler. K17 kirişinin bağlantısı hakkında yorumunuz nedir? S06 kolonun alt ucuna bağlanmasını mı önerirsiniz yoksa bu şekilde üst ucuna mı? Bu tarz kirişlerde düğüm noktası açısından neye dikkat etmemiz gerekiyor?

İlginiz için teşekkürler. K17 kirişinin bağlantısı hakkında yorumunuz nedir? S06 kolonun alt ucuna bağlanmasını mı önerirsiniz yoksa bu şekilde üst ucuna mı? Bu tarz kirişlerde düğüm noktası açısından neye dikkat etmemiz gerekiyor?

Bu soruya ancak kişisel yorumla cevap verebilirim. Burada bence önemli olan kolon-kirişin birleştiği alan ve imalat kolaylığı. Analiz açısından iki yöntemin çok farklı sonuçlar vereceğini sanmıyorum. Birleşim bölgesinin sağlıklı çalışması için kirişin kolonu sarması ve kolon-kiriş kesişim alanının mümkün olduğunda geniş olmasıdır.

Saygılarımla...

Geri