V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Göreli kat ötelemesi

Merhabalar, ze zemin sınıflı projemde göre kat ötelemesi biraz yüksek çıkıyor. Kat yükseklikleri fazlaydı biraz düşürdüm, döşeme kalınlıklarını düşürdüm, duvar malzemesi olarak gazbeton kullandım.
Farklı bir gözle yorum yapabilecek var mı?
Teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

evet tasarım iyi olabilirdi ama perdenin döşeme ile bağlantısı şart değil diye düşünüyorum döşemeden bağlantı donatısı gelmese de kirişten gelen aktarma donatılarının yeterli olduğunu göstermek bir çözüm olabilir ancak bu tasarımda perdeden çıkıp uzanan bir kiriş de yok maalesef.

ben de çözümler yerine problemlere takılanları anlayamıyorum sözüm meclisten dışarı sayın meslektaşım ancak şöyle düşünelim bir;
çok daha iyi bir tasarım olsa ama yine de kapalı çıkmalar olsa göreli düşük olsa bks-1 hem tam hem yarı rijit düzlem içi+deprem etkileri ve gerilme kontrolleri yapılsa dahi kapalı çıkmaya karşı mı çıkacaksınız mesela? hatta bu da yetmezse Sds %20 arttırıp bir çözüm daha yapılsa mesela ne düşünürsünüz?

Zemin kat tavanında konsolda alttan bakınca kirişlerin görünmesi istenmediği için böyle bir tasarım yapılmış anlaşılan ancak çerçeve kirişleri ve konsola çıkan kirişler çok yetersiz. Projeyi açıp bakmadım ancak donatı sığıyor mu? Niye konsolu da plak yapmıyorsunuz, birkaç tane alçıpanla vidalasınlar. Nasılsa satmak için asma tavan ile süs yapıyorlar

güvenli yapı tasarımı ortaya çıksın diye, katkı yapan tüm meslektaşlarıma saygım büyüktür, emekleri takdire şayandır,
Problemlere takılmak, benzer problemler bir daha olmasın içindir ve o probleme kancayı atarım,
malum olduğu üzere, bir taşıyıcının ( bir motorlu aracın, bir statik yapının) istiap haddi vardır, güvenlik için bu sınırın aşılmaması istenir.
yük taşımak için, araç seçimi makul, yükleme düzgün ve dengeli, altyapı ( yol) da olması gerektiği gibi ise; o aracın kaptanı keyifle yola revan olabilir.
bilir ki; motoru güçlü, araç bakımlı, yükü dengeli ve gereği kadar yüklenmiştir,
Prosedüre uygun kurulmuş, yüklenmiş, yeterliliği kanıtlanmış, bir taşıyıcı ve sisteme kim ne diyebilir ki?
her yiğidin yoğurt yemesi farklı denir ya, tarzım bu, illa benzetme yapacağım!
şimdi, bu otobüsten bozma, tek dingilli, salkım saçak ve dengesiz yükleri taşıyamayan kamyonu yolun batak kesiminden nasıl karşıya geçireceğiz?
yükü başka bir araca mı aktarsak, bataklığı mı kurutsak, yolu mu değiştirsek, yükün bir kısmını mı boşaltsak, araca takviyemi yapsak, yükü indirip, tekrar mı, derli toplu konumlandırsak, hadi bakalım, hep birlikte bu yüke bir el atalım...

illa benzetme yapacağım!
ben bir örnek vermişim siz cevaplamak yerine farklı örnekler vermişsiniz ama konu hesapsız kitapsız arabanızın belirsiz yükleri tenha yerlerden götürmesi değil.
matematik model belli, limitler yukarı çekilmiş, güven sunulmuş ama siz yine karşısınız anladığım kadarıyla, olabilir elbette.
dediğiniz gibi
her yiğidin yoğurt yemesi farklı

datadaki tüm mimari şablon çizimleri tüm katlardan silindi,
tüm katlardaki duvar ve boşlukları silindi,
benzer isimli objelere yeni ad verildi,

mimari şablon plan hangi katta gerekli ise o katı, blok olarak çağırın ki, gizlemesi, taşıması kolay olsun,
duvar ve boşluklarını hatalı raporluyor, kiriş duvar yüklerini doğrudan kiriş menüsünden girin, döşeme üzerindeki duvarları da çizgisel yük yapabilirsiniz.

zemin, 1 ve 2. katı 3 den kopyaladım, fark var ise revize size kaldı,
şimdilik bu kadar, temiz temiz çalışın artık!

son öneri;
--apartman2B projesinde hesap yaptırılınca aşağıdaki hataları veriyor, kapasitesi yetersiz, kolon ve kirişler var,
--yatay toprak yüklerini giriniz,
--y yününde perde ilavesi yapınız,

1752852417252.png
1752852455992.png
--

Ayşe hanım iyi akşamlar,
temizlenmiş datanın işe yaramaması kötü oldu!, neyse, temizliği nasıl yapacağınızı yukarıda yazdım zaten, analize hiç girmedim, Ünver bey sağ olsun analiz yapmış, önerilerini dikkate almalısınız, bu yapıyı , bu şartlarda çalıştırabilmek için zemin iyileştirmesi yapmak, ya da kazık temel ilave etmek gerekli gibi duruyor.
( geoteknik raporu, ve sondaj loglarını paylaşmak mümkünse, ) bu konu daha netlik kazanır.

Ayşe hanım iyi akşamlar,
temizlenmiş datanın işe yaramaması kötü oldu!, neyse, temizliği nasıl yapacağınızı yukarıda yazdım zaten, analize hiç girmedim, Ünver bey sağ olsun analiz yapmış, önerilerini dikkate almalısınız, bu yapıyı , bu şartlarda çalıştırabilmek için zemin iyileştirmesi yapmak, ya da kazık temel ilave etmek gerekli gibi duruyor.
( geoteknik raporu, ve sondaj loglarını paylaşmak mümkünse, ) bu konu daha netlik kazanır.
İyi akşamlar, ben temizliği projenin son aşamasına doğru yapıyorum, yine de teşekkür ederim. Evet zemin iyileştirme olacak, zemin etüdü yeni yapılıyor. Proje şuan tasarım aşamasında

Zemin parametreleri iyileşme yönünde güncellenirse, deprem parametreleri de olumlu yönde değişeceğinden çözüme ulaşmak daha kolay olacaktır.

Geri