V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD 10.94 - Karma Sistem (Çelik/Beton) Y Yönü Öteleme Sorunu ve Çelik-Beton Çapraz Birleşim Detayı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bhax
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

bhax

Yeni Üye
Herkese merhabalar, iyi çalışmalar meslektaşlarım.

Üzerinde çalıştığım TBDY 2018'e tabi, tek katlı ince-uzun bir hol yapısında (h=5.00m) inatçı bir Y yönü göreli kat ötelemesi sorunu ve karma bağlantı modellemeleri üzerine fikirlerinize ihtiyacım var.

Sistem Bilgileri:

• Yazılım: ideCAD 10.94
  • Taşıyıcı Sistem: Zemin kat betonarme kolonlar + kalkan cephelerde (Y yönünde) betonarme perdeler. Çatı ise çelik makas ve aşık sisteminden oluşuyor. Dış cephelerde lokal çelik kolonlarımız da mevcut.
  • Kullanım Amacı: Hol içi açık alan (hol içinde kolon veya düşey çapraz kullanamıyoruz).
SORU 1: Y Yönü Öteleme ve Diyafram Sorunu X yönünde öteleme sorunsuz kurtarıyor. Ancak Y yönünde (zayıf yön) zemin kat göreli kat ötelemesi sınırı (0.008) sürekli aşılıyor. SBR çelik çaprazlarda da eksenel kapasite hataları veriyor. Sistemi rijitleştirmek için şu adımları uyguladım:

1. Kolonların majör (uzun) kenarlarını zayıf olan Y yönüne çevirdim.
  2. Baştaki ve sondaki kalkan cephelere Y yönünde çalışan betonarme perdeler ekledim.
  3. Rüzgar/deprem yükünü ortadaki kolonlardan alıp uçlardaki bu perdelere aktarabilmek için çatı düzlemine (tavana paralel) yatay X çaprazları (rüzgar bağlantıları) modelledim.
Bu kadar rijitlik artışına rağmen çatıdaki yatay yük, uçlardaki perdelere aktarılamıyor gibi bir davranış var. Ortadaki kolonlar tek başına konsol gibi çalışmaya devam ediyor.

• Çatının yükü perdelere dağıtabilmesi için Analiz Ayarlarından "Yarı Rijit Diyafram" seçeneğini aktif etmem yeterli mi, yoksa karma sistemlerde çatıya özel bir diyafram/kabuk tanımlaması mı yapmalıyım? Gözden kaçırdığım tipik bir node/serbestlik hatası olabilir mi?
SORU 2: Betonarme Kolon - Çelik Kolon Arası Çapraz Birleşimi Sistemi kurtarmak için dış cephelerde çapraz atarken karşılaştığım bir diğer modelleme durumu şu: Çizeceğim çaprazın bir ucu betonarme kolonda/perdede, diğer ucu ise çelik kolonda bitiyor.

• ideCAD'de bir ucu betonda, bir ucu çelikte olan bu çaprazları tam doğru şekilde nasıl modellemeliyim?
  • Otomatik bir makrosu olmadığını biliyorum; sadece düğüm noktalarından çubuk (brace) olarak çizip iki ucunu "mafsallı" bırakmak analitik modelde kuvvet aktarımı için yeterli midir?
  • Şantiye uygulaması için betonarme kolona gömülü plaka/ankraj + bayrak levhası detayı vereceğim, ancak ideCAD'de bunun tahkikini veya çizimini kolaylaştıran bir yol var mıdır?
Başına benzer karma sistem (beton/çelik) durumları gelen meslektaşlarımın değerli yorumlarını ve modelleme ipuçlarını bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Burak H. Altıparmak

Ekli dosyalar

Geri