Herkese merhabalar, iyi çalışmalar meslektaşlarım.
Üzerinde çalıştığım TBDY 2018'e tabi, tek katlı ince-uzun bir hol yapısında (h=5.00m) inatçı bir Y yönü göreli kat ötelemesi sorunu ve karma bağlantı modellemeleri üzerine fikirlerinize ihtiyacım var.
Sistem Bilgileri:
Burak H. Altıparmak
Üzerinde çalıştığım TBDY 2018'e tabi, tek katlı ince-uzun bir hol yapısında (h=5.00m) inatçı bir Y yönü göreli kat ötelemesi sorunu ve karma bağlantı modellemeleri üzerine fikirlerinize ihtiyacım var.
Sistem Bilgileri:
- Yazılım: ideCAD 10.94
- Taşıyıcı Sistem: Zemin kat betonarme kolonlar + kalkan cephelerde (Y yönünde) betonarme perdeler. Çatı ise çelik makas ve aşık sisteminden oluşuyor. Dış cephelerde lokal çelik kolonlarımız da mevcut.
- Kullanım Amacı: Hol içi açık alan (hol içinde kolon veya düşey çapraz kullanamıyoruz).
- Kolonların majör (uzun) kenarlarını zayıf olan Y yönüne çevirdim.
- Baştaki ve sondaki kalkan cephelere Y yönünde çalışan betonarme perdeler ekledim.
- Rüzgar/deprem yükünü ortadaki kolonlardan alıp uçlardaki bu perdelere aktarabilmek için çatı düzlemine (tavana paralel) yatay X çaprazları (rüzgar bağlantıları) modelledim.
- Çatının yükü perdelere dağıtabilmesi için Analiz Ayarlarından "Yarı Rijit Diyafram" seçeneğini aktif etmem yeterli mi, yoksa karma sistemlerde çatıya özel bir diyafram/kabuk tanımlaması mı yapmalıyım? Gözden kaçırdığım tipik bir node/serbestlik hatası olabilir mi?
- ideCAD'de bir ucu betonda, bir ucu çelikte olan bu çaprazları tam doğru şekilde nasıl modellemeliyim?
- Otomatik bir makrosu olmadığını biliyorum; sadece düğüm noktalarından çubuk (brace) olarak çizip iki ucunu "mafsallı" bırakmak analitik modelde kuvvet aktarımı için yeterli midir?
- Şantiye uygulaması için betonarme kolona gömülü plaka/ankraj + bayrak levhası detayı vereceğim, ancak ideCAD'de bunun tahkikini veya çizimini kolaylaştıran bir yol var mıdır?
Burak H. Altıparmak