V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik'te nelerin olmasını isterdiniz?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ideCAD
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
*ÖZELLİKLE perdeli bodrum katlarda perde detayının Kolon aplikasyon planında -kolon aralarında -çizilmesini isterdim
*Rapor' a büro başlığı ve binanın şematik anahtar kesitini veya 3 boyutlu binanın görüntüsünü eklemesini isterdim.(.rpt) raporlar alınırken "şematik "anahtar kesit"i belli hesap kademelerinde sayfa aralarına çizmesini ve ana başlıklarda(döşeme-kolon-kiriş...) o bölümü farklı tonda baskı yapmasını isterdim.ÖRNEĞİN raporun radye hesap bölümünde"ANAHTAR ŞEMATİK KESİT" veya 3 boyutlu görüntüyü basmasını ve radye temeli taramasını veya koyulaştırmasını isterdim
*Undo ile geri alırken veya ileri almadan "en son yaptığım 3 veya 5 işlemi bana hatırlatmasını isterdim
*Döşeme ve kiriş yük analizinde yük seçeneklerini vermesini isterdim.Örneğin "Gazbeton, 19 cm delikli tuğla,8.50 delikli tuğla,..... garanit,mermer,........sabit yüklerden:depolanan gıda türleri..., veya araç ağırlıkları....
Bu akşamlık bu kadar iyi geceler

Birde size "Yapı denetim Statik proje Kontrol Formu" gönderecektim ama "dosya ekleyi " bulamadın.O formu inceleseniz çok faydası olur yeni versiyon için



Birkaç detay isteğimi yazacağım;
Kat kalıp planı çizimi alındığında,kalıp iç ölçü çizgilerinde sadece döşeme ve kiriş ölçüleri değil Nervür / kaset ölçüleride verilmeli;Aslında şöyle olursa daha iyi olur;
1-Kalıp planı çiziminde:Beton sınıfı ve St420 ve Yalnız "kolon-kiriş-döşeme" numara ve boyutlarıyla kalıp iç ölçü çizgisi olmalı,,(varsa) "her döşeme içinde bir tane" nervür ve kaset boyutları verilmeli-Döşeme içinede diagonal bir çizgi üzerine de (örnek:N15/32) yazılmalı,Donatı ve boyları olmamalı.
2-Donatı planı ayrı olmalı ve talnızca "döşeme numarası ve boyutu ile döşeme donatısı " olmalı
3-Kaset kiriş açılımındaki D..... harfi isimlendirme karışıklığa neden oluyor ,,yine N... ile başlayan bir isimlendirme olabilirmi ?
 
- AutoCAD tarzı komutlarla çizim olanağı (kısayol tuşları ile değil)
- Ön tanımlı renk düzenleri (Siyah arkaplan , Mavi , Beyaz vs...)
- Duvar, pencere boşluğu gibi objelerin mimari lisans alınmadan yük analizi için programa girişinin yapılması.
- AutoCAD e transfer edilen çizimlerin; tarama çizgi kalınlığı ve diğer öznitelerinin korunarak aktarılması.
- 3 boyutlu model üzerinde yerleştirilen donatıların gözlenebilmesi ve gerektiğinde interaktif olarak model üzerinden değiştirilmesi.
- Binaların bodrumlarına hidrostatik yüklerin girile bilmesi.
- Donatısı yetersiz, kesiti yetersiz vs. elemanların 3 boyutlu model üzerinde hataya göre farklı renklerle gösterilmesi. Plandada bu şekilde yansımaları olması gerekir.
- 3 boyutlu model üzerinden interaktif düşey ve yatay kesitler alınarak modellemede en detaya kadar inilmesi sağlanmalı.
- Hazırlanan ve paftalanan bir model revize olduğunda, bütün detay çizimleri güncellenebilmeli.
- Sadece tablolar üzerinden değil çizimler üzerinden istenilen donatilar değiştirilebilmeli ve tasarım durumu (donati yetersizliği veya fazlalığı) çizim üzerinde gösterilebilmeli.
Yeni donatılar çizim üzerinde eklenebilmeli. (Yani program tamamen interaktifliğe yönelmeli ve veritabanı yapısı tüm detaylara yansımalı.)
- Program içerisinde arayüz desteği ile birlikte makro programlamaya yer verilmeli ve kullanıcılar bu dil üzerinden programa hakim kılınmalı.
- Kullanıcıların raporları özelleştirerek tasarım sırasında öncelikli olarak inceledikleri hususların listelenebilmesi sağlanmalı.
- Ekonomi vazgeçilmezimiz oldu artık. Bu yüzden kolon, kiriş, döşeme vs. elemanların kapasite kullanım durumu listelenmeli ve bunlar 3 boyut model ve çizimde gösterilmeli.
- Bilgisayarları hızları artık birçok uygulama için yeterli bu yüzden Sap2000 v12 de sunular live (Canlı modellemeye) geçilmeli.
- Çok çekirdekli işlemciler programın her noktasında devreye sokulmalı.
- Yığma yapılar malesef hala Türkiyenin gerçeği. Bunların tasarımı ideCAD altında yapılabilmeli.
- Alış-Veriş merkezi, otel, kafeterya gibi terlerde kullanılan yürüyen merdivenlerin programa eklenmesi ve bunların yüklerinin otomatik olarak döşemelere aklarılması.
- Her geometriye sahip istinat duvarının modellenmesi, her iki yüzede istenilen yüklerin girilebilmesi, bunların sadece kesit değil sistem olarak ele alınması ve buna gören çözüm getirilmesi ve donatılandırılması.
- Metraj konusu daha detaylandırılmalı. Bayındırlık pozları ile güncel yılın yapı maliyeti hesaplanabilmeli.
- Tünel kalıp gibi hızlı yapılan inşaatlar daha yapı gerekli mukavemeti almadan servis yüklerini almaktadır. Bu yüzden inşaat aşamalarını dikkate alan analiz yöntemi sisteme entegre edilmelidir.
- Eurocode, ACI, Snip gibi normlar programa eklenmeli ve bu normları kullanan ülkelerin lisanları rapor ve çizimlerde oluşturulabilmeli.
- Mimari nedenlerden dolayı standart dışı geometriye sahip kolon ve kirişler modellenebilmeli.
- Sadece güncelleştirmeler değil. RSS besleme sayesinde ideCAD forumun kullanıcıların takip etmeyi arzuladığı bölümlerinin programda gösterilmesi.
- Takım çalışması modülü geliştirilmeli. İnternet üzerinden paylaşımlar oluşturulmalı. Bu sayece projesine mühendise gönderen statik objelerin durumunu anında görüp tasarımını ona göre şekillendirmeli.
- Demo versiyonların kayıt yapabilme özelliğine sahip olması gerekir ( Sadece demo projeleri demolarda açılabilir.).Kimse demoyu mevcut hali ile öğrenmek için kullanamıyor malesef.

Şu anda aklıma gelenler bunlar. Programlama basit bir husus değil. Bu yazdıklarımın eksiklik değil vizyon olarak algılanmasını isterim. v6 da olmuş v7 de olmuş yada olmamış çok önemi yok. Ancak statik konusunda; analizde olmasada detaylandırma, modelleme bakımından Dünyada ses getirecek programlar üretmeye başladık. Devam etmesi için elimizden geleni yapmalıyız.
 
1) Kolonlarda kesme güvenliği kurtarmayan sorunlada bize zaman kazandıracak bir yöntemin konulması(örneğin optimize edebilir)
2) Kazık temel yapabilme imkanı.
3) Merdiveni modelimizin içine yerleştirip, yapı+merdiven analizini birlikte yapmasını
4) Bütün Temel çeşitleri için optimizasyon olanağı
5) Asansör kovası için poligon kolon kullandığımızda kolonun uçları arasına kiriş atamıyoruz bu sorunun çözümü
6) Öngermeli beton hesabının yapılabilmesi 7) Herçeşit yapıya (iş merkezi, fabrika, plaza...) ait örnek projeler
8) Kalıp planını aldığımızda plan kesitlerinin otomatik çizilmesi
9) Kolon Kiriş birleşimlerinde sorun olmamasına rağmen bazen birleşmiyormuş gibi görünüyor(sadece görüntüde) bu sorunun çözümü
 
Zeki Bey, bu son yazdığınız madde ile ilgili (birleşmemiş gibi görünme) bir örnek proje ekleyebilir misiniz ?
 
Ekteki dosyada bahsettiğim gibi (birleşmemiş gibi görünme) durumu mevcut. Statik anlamda bir sorun yok ama görsel olarak (3d görünüş dahil) birleşmemiş gibi duruyor.

Başka bir isteğimde :Projemizi sap 2000'e aktardığımızda ideCAD'de girdiğimiz zemin değerleri, yükleme durumları, yük kombinasyonları... gibi değerleri
sap 2000'de görüp ve gerekirse değiştirme imkanı olmasını isterim.
 
1)Kiriş yükleri kiriş üstünde görünmeli, hatta bir tuşa bağlı olarak (açıp kapatarak) yüklerin görünüp görünmemesi sağlanmalı. Şuan yükleri görebiliyoruz ama kirişin üzerine gelip mausu bekletmemiz gerekiyo, aynı anda bütün kirişleri göremiyoruz.
2)Eğik döşemelerde kotları, alt kot üst kot olarak ayrı ayrı girebilmeyi istiyoruz. Bu kotlara gore eğimi otomatik hesaplasın. Mevcut normal döşemeye eğim verdiğimiz zaman kenarlarındaki kirişlerinde eğimleri değişiyor, şekilleri bozuluyor,döşemeye eğim verirken referans çizgisi olayı kesnlikle kaldırılmalıdır, kot farklarına göre döşeme eğimli hale gelsin.
3)Perde açılımlarında perde kenarlarındaki kolonları ve donatı baglantılarını da göstermeli.Ayrıca kolon-kiriş birleşim bölgesi detayı ile kolon düşey açılımı paftaları tek paftada birleştirilerek her düşey açılım kendi birleşim detayı ile birlikte hazırlansın. Böylece hem pafta sayımız azalacak, hem çizimler daha toplu, daha anlaşılır ve daha güzel olacaktır, Ayrıca ide kullanıcılarına da zaman tasarrufu sağlayacaktır.
4)Kolon düşey açılımında isteğe bağlı olarak aynı kattaki benzer olan düşey açılımlar tek çizimde gösterilebilsin.Kolon apl. Planında benzer açılımdaki etriyeleri birlikte tek etriyede gösteriyor zaten, etriyeleri benzer olan o kolonların da tek düşey açılımda gösterilmesini istiyoruz.
5)saplama kirişlerde (hatta kullanıcının istediği kirişlerde kendisi) tüm kiriş boyunca aynı aralıkta etriye sıklaştırması yapabilmelidir.
6)Çift etriyeli kirişlerde etriyelerin 8 adet köşesine en az bir adet konstrüktif amaçlı donatı olmalı ve özellikle üst ve alt ortadaki ikişer boyuna donatı çizimde etriyelerin köşe noktalarına tam denk gelecek şekilde konmalı, bunun için gerekli düzenlemenin yapılmasını istiyoruz.
7)özellikle gövde donatılı kısa kirişlerde yazıların üst üste gelmesi engellensin, sadece kısa kirişlerde oluyor.
8)Kolonlarda çift etriye, üç etriye opsiyonel olarak yapılabilmelidir
9)Eğik kirişleri donatı açılımlarıyla beraber eğik olarak göstersin. Şuan düz gösteriyor, kirişin eğik olduğu kiriş detayında görsel olarak da anlaşılmalı.
10)Kolon aplikasyon çizimlerinde otomatik olarak çirozların s şeklinde çizilmesini istiyorum ya da opsiyonel olsun. Perde detaylarında çirozlar s şeklinde ve çok güzel.
11)Proje genel ayarlarındaki yapı elemanlarında kullanılacak beton sınıflarının seçilmesi işleminde tek seferde hepsini değiştirebilme olmalıdır.
12)Radye temel çiziminde konulan ilave donatılar bazen çok küçük boyda oluyor( 80 100 gibi) bu ilave donatıların en küçük boy olarak en az 150 cm olarak çizilmesini istiyorum. İlave donatı varsa bunun için en küçük boy 150 cm olarak ayarlansın.
13)Metraj sayfasına yeni bir sütun açılmalı ve bu sütuna o kata giden bütün donatıların toplamı yazmalı en altta da genel toplamın toplamı yazmalıdır. Mevcut halde kat toplamı her donatı cinsi için var ama bütün donatıların toplamı her kat için ve genel toplam olarak yok.
14)Metraj sayfasında verilen sayılarda yüzlük basamaklarda noktalama kullanılmış, binlik basamaklarda da nokta kullanılmalı. Örneğin 55930.28 değil 55.930.28 olarak verilsin.
15)Metrajlara temeldeki kolon,perde filiz donatıları bir başlık altında yada içinde ilave edilsin.
16)Metraj alırken sadece seçtiğim elemanların metrajını alabilmeliyim, Sadece seçili olan elamanların betonarme hesabını görüyoruz, aynen bunun gibi sadece seçili olan elemanların metrajını alabilmeliyiz.
17)Perdelere sağ üst kot sol üst kot verebilmeliyiz.(Değişen yükseklikli perde)
18)bir katta aks isimlerini değiştirdiğimde diğer katlarda da otomatik olarak değişmesi gerekir. (genel ayarlardaki ayarları bütün çizim pencerelerine uygula işe yaramıyor. )
19)Kolon toolbarında düşey aks için, ortalanmış olarak kenara yanaşık kolon ikonu vardır, fakat yatay bir aksımız için kenara yanaşık kolon ikonuna da ihtiyaç vardır. Kolon toolbarına bu ikonun ilave edilmesini istiyoruz
20)kullanıcı istediği kirişlerde (sadece seçtiklerinde) istediği tip donatı kullanabilmeli. Seçili olmayan kirişlerde herhangi bir değişiklik yapmayacak.
21)Sadece seçtiğim kirişlerin metrajını alabilmek istiyorum. Metraj listesinde sadece seçtiğim kirişler olmalı, diğerleri olmasın.
22)perdeye uzun kenarına paralel saplanan kirişlerde perdenin içine uzanan kiriş donatılarının daha uzun bırakılmasını istiyorum. perdenin yarısı hizasına kadar uzatılmalı.

kolay gelsin, iyi çalışmalar
 
Engin Bey, filizler 6 versiyonunda metraja dahil ediliyor.
Diğer yazdığınız isteklerin bir kısmı zaten şu an geliştirme aşamasında olan işler, diğerlerini de gözönüne alacağız.

Zeki Bey:
Tahmin ettiğiniz gibi geniş kirişlerde oluşan sadece görsel bir durum, analizi etkilemiyor. Ama gene de üzerinde çalışacağız.
 
Herkese selamlar

Bir ara İMO proje denetimlerindede istenen bir çizim durumunun programa eklenmesi ile ilgili bir öneride bulunacagım

kolon düzey acılımları her kat icin ayrı ayrı sadece ait oldugu kat için zaten verilmektedir. bir secenek eklenerek kolon düsey acılımlarının bütün bina yüksekliğince tek parca olarak verilebilmesi programa eklenebilirse cok memnun oluruz.

su an boyle bir detay icin her katta programın verdigi acılımları ust uste eklemek suretiyle işimizi çözmekteyiz. bu durum normal projeler icin pekte onemli olmasa bile özellikle güçlendirme projelerinde cok onem kazanıyor.Bircok ihale isinde kolon düsey acılımlarının ust uste ekli halde bütün katlar boyunca verilmesi istenmektedir..

iyi calısmalar dilerim
 
Bir ekleme daha yapmak istiyorum;

ornekle aciklayalim:

zemin kat SZ01 14F14

1. kat S101 16F14

2. kat S201 14F14

3. kat S301 14F14

Z+3 kat bir binanın ilgili kolonunun katlar arasi donatilari yukaridaki gibi olsun.... Binayi tasarlarken Kolonlarda katlar arasinda kolon donati duzenlemesi yapilabilsin. baska bir deyisle kulanici en elverissiz donati durumunu o kolon veya kolonlar icin butun katlara uygulayabilsin.
bu islem yine ayni sekilde kirisler icinde gecerli bazen zemin ustu katlarda daha elverissiz duruma gore kiris donatilari cikabiliyor. bu durumu diger katlara uygulayabilme ozelligi kullanici icin buyuk kolaylik saglar.. bu konu ile ilgili dusuncelerinizi bekliyorum.

herkese iyi calismalar dilerim
 
mustafa beyin verdiği gibi bir örnekteki düzenlemeyi kullanıcı kendisi elle yapabiliyor ve donatının değişmemesi için donatıları kilitleyebiliyoruz, fakat bu sefer de kolon yada kiriş analizden sonra hata verebiliyor, örneğin zemin kat kolonunda bodrum kattakinden daha fazla boyuna donatı olmuş olsun, bodrum kattaki kolona zemin kattaki kolonun donatısını uygulayıp değiştirmemesi için kilitlediğimiz zaman analizden sonra bodrum kattaki kolonda kırmız ışık as hatası veriyo bazen, bunuda dikkate alırsanız sevinirim. sonuçta alt katta üst kattakinden daha az donatı olmasını istemeyiz.
 
Engin Bey, bodrum kattaki donatıyı arttırınca donatı yetersiz hatasının hiçbir şekilde çıkmaması lazım. Gözden kaçan bir durum olabilir, bunu bahsettiğinizbir örnek proje ile teknik servisimize iletebilir misiniz?
 
yakın zamanda karşılaşmadım ama, bi araştırayım bakayım, bulduğum zaman yada tekrar karşılaştığım zaman gönderrim.
ilginiz için teşekkürler.
herkese kolay gelsin...
 
Arkadaşlar bir de seçim işlemi yaparken oluşturduğumuz seçim penceresinin kestiği(değdiği) objeler de seçilsin. Ben genelde tek tek tıklayarak seçmiyorsam sağ alt köşeden sol üst köşeye pencereleme ile seçim yapıyorum, bu şekil seçim işleminde kesen elemanlarda seçilse güzel olur.

kolay gelsin.
 
1_ Kiriş ve Döşeme Sehimlerinin Betonarme menüsünden görülüp kontrol edilebilmesi
2_ Döşeme min kalınlığının Geometri kontrolü yapılırken yada döşeme tanımlanırken yapılması
3_ 3B görüntüde model üzerinde Döşeme yükleri, Kiriş Yükleri, Noktasal yük, Çizgisel Yük gibi yük bilgilerini görülebilmesi
4_ Bir kolona kaçıklık verildiğinde o kolonun tüm katlarda aynı kaçıklığa sahip olması seçeneği
5_ Birkaç kat boyunca ara bağlantısı olmaksızın uzanan kolonların açılımlarının tük katlar boyunca yapılması seçeneği
6_ Benzer kirişler gibi benzer kolonlarında açılımlarının ortak olması
 
enginuy":3uzpofe7' Alıntı:
Arkadaşlar bir de seçim işlemi yaparken oluşturduğumuz seçim penceresinin kestiği(değdiği) objeler de seçilsin. Ben genelde tek tek tıklayarak seçmiyorsam sağ alt köşeden sol üst köşeye pencereleme ile seçim yapıyorum, bu şekil seçim işleminde kesen elemanlarda seçilse güzel olur.

kolay gelsin.

Engin Bey, seçim yaparken shift tuşunu basılı tutarsanız seçim dikdörtgeninizin değidiği objeler de seçilir.
 
kolonlara yatay ve düşey yükleme imkanı ve moment yüklemesi
betonarme kolonlu çelik projelerinde çelik çatı kısmını başka bir programda yapıp kolonlara gelen moment ve yük değerlerini idecad de girip projeyi tamamlamak için
 
Betası denenmekte olan versiyon 6 da bahsettiğiniz kolonlara, kirişlere kısacası tüm elemanlara her türlü yük tanımlaması (yatay, düşey, moment, trapez yük vb.) yapılabiliyor.
 
ideCAD Statik 6 bu versiyonda döşeme süreksizliğine sahip, alışveriş merkezi gibi modelleri oluşturmamıza (Rijit diyafram tanımını iptal ederek dolayısı ise kat düzlemi içerisindeki deplasmanlar ve bunların oluşturduğu etkilerin modele aktarımına)imkan veriyor mu?

Saygılarımla...
 
Geri
Üst