V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik'te nelerin olmasını isterdiniz?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ideCAD
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
zeki78":2yga3d95' Alıntı:
kolonlara yatay ve düşey yükleme imkanı ve moment yüklemesi
betonarme kolonlu çelik projelerinde çelik çatı kısmını başka bir programda yapıp kolonlara gelen moment ve yük değerlerini idecad de girip projeyi tamamlamak için

v6'da elemanlara ve düğümnoktalarına her yönde yük tanımlayabiliyorsunuz . Kendi yükleme durumlarınızı ve kombinasyonlarınızı oluşturabiliyorsunuz.
Ayrıca çok yakında çelik çatınızı betonarme sisteminizle kompozit tek yapı olarak çözmek imkanınız da olacak, yani bu amaçla kolonlarınıza yük/moment girmenize gerek yok.
 
Altuğ":3enlmft3' Alıntı:
ideCAD Statik 6 bu versiyonda döşeme süreksizliğine sahip, alışveriş merkezi gibi modelleri oluşturmamıza (Rijit diyafram tanımını iptal ederek dolayısı ise kat düzlemi içerisindeki deplasmanlar ve bunların oluşturduğu etkilerin modele aktarımına)imkan veriyor mu?

Saygılarımla...

Evet, bu imkanınız var, ayrıca rijit diyaframları sizin teker teker tanımlamanıza gerek yok, program döşeme süreksizliklerinden farklı rijit diyaframları, ya da hiçbir rijit diyaframa bağlı olmayan objeleri otomatik bulup sizin yerinize tanımlıyor. Döşemelerinizi v5'teki gibi girmeniz yeterli sadece.
 
v5'te olduğu gibi nc, ids, professionel, enterprise gibi çeşitler yerine tek bir full modül çıkarılmasını isterdim.

yığma yapıların projelendirilmesi, çatı katı yığma olan betonarme binaların modellenip çözülmesi ve çizimleri vs. duvar altı temellerin çözümü.

sürekli temel açılımlarında boyuna donatının kolondan itibaren değil kalıba yaslanmış şekilde detaylandırılması.

stretch özelliğinin autocaddeki gibi kullanılabilmesi. iki boyutta ölçülendirmenin block olmaması.

zeki bey betonarme kolonlular için söylemiş ayrıca çelik kolonlu yapıda da yükleri temele girip sonuç alabiliyor muyuz?

temellerde sürekli temeli radye temele saplayıp etkileşimli doğru çözüm alabilmek.

kirişsiz döşemede döşeme şeritlerinin kalıp planında gösterilmesi...
 
1-nervurlu istinat duvari cozumu,
2-konsol ve nervurlu istinat duvarlarinda moment azaltma platformu imkani,
3-merdiven,kubbe ve tonozlarin modellenen sistemle entegre cozumlenmesinin saglanmasi,
4-kalip planlarinda cizim karisikliklarinin en aza indirilebilmesi,otomatik kesit cizimi,
5-panel ve kirislerde bosluk birakabilme imkani,
6-degisken kesitli kiris cozumu,kemer kiris cozumu,
7-havuz cozumleri,
8-derzli yapilarda temellerin beraber cozulebilmesi,
9-her turlu yukun her turlu yapi bolumune girilebilmesi,
10-kademeli radye temel cozumleri,
11-benzer kiris,kolon cizimlerinin gruplandirilabilme imkani,
12-tum cizim paftalarinda sistem semasi,
13-katlara gore degisen kolon boyut ve donatilarinin bir arada gorulebilecegi
gruplandirilmis kolon tablosu
14-standartlara uygun agirlik ve yuk kabullerinin genisce bir listesinin programin yardim bolumune eklenmesi,
benim acil beklentilerimdir.bu imkanlarin saglanacagini siz zaten belirtiyorsunuz aslinda ama benim beklentim
ilk versiyona yetistirilebilmesi yonunde...
tesekkurler,basarilar.
cengiz aydogan
 
Katkınız için teşekkür ederiz.

v6'da şu an hazır olan özellikler
-v6 tek versiyon olarak düşünüldü.
-sürekli temel açılımlarında boyuna donatının kolondan itibaren değil kalıba yaslanmış şekilde detaylandırılması.
-zeki bey betonarme kolonlular için söylemiş ayrıca çelik kolonlu yapıda da yükleri temele girip sonuç alabiliyor muyuz? (Şu an fiktif kolonlar aracılığı ile temellere her türlü yükü tanımlayabiliyorsunuz)
-havuz cozumleri (Her türlü havuzun çözümü, örneklere bakınız)
-derzli yapilarda temellerin beraber cozulebilmesi,
-her turlu yukun her turlu yapi bolumune girilebilmesi,
-kalip planlarinda cizim karisikliklarinin en aza indirilebilmesi

v6.010 versiyonu birkaç hafta içinde beta statüsünden çıkarak kullanıma sunulacak. Öncelikle çizimleri iyileştirmeye yönelik istekleriniz başta olmak üzere, en çok ihtiyaç duyduğunuz düzenlemeleri yapmaya ve program olanaklarını zenginleştirmeye devam edeceğiz. Bu ilaveleri önümüzdeki aylarda otomatik güncellemeler yoluyla edinebileceksiniz.
 
Arkadaşlara bir tavsiyede bulunmak istiyorum. V6 da bulunmasını istediğiniz konularla ilgili yazı yazarken bu forumun ana sayfasında olan ekteki linkte de verildiği gibi
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
V6 ile ilgili getirilen yenilikler konusunu okurlarsa aynı konuyu hem tekrar yazmaktan kurtulmuş olurlar. Böylelikle de yönetici kardeşlerimiz aynı konuya sürekli cevap verme sorunundan kurtulmuş olacaklar. Görülüyor ki foruma yazılan taleplerin bir çoğu zaten gerçekleştirilmiş. Bence bir okumakta fayda var.. Sevgi ve saygılarımla......
 
1-Kullanıcının tanımlayacağı açıya kadar sürekli temelleri tek olarak tanıması kolon aksları farklı olsada sürekli temlin tek çizim olması
2- Kalıp planlarında döşeme donatılarını ayrıntısı yazmamasını sadece toplam boy ve adet
3- Autocad te atıldığında herbir elemanın farklı layerla atılması (Örneğin: Donatı boyu ayrı layer, donatı uzunluğu ayrı, donatı ayrı, kolon ölçüsü ayrı,dış ölçü ayrı vb.)
4- Kolon kiriş döşeme numaralarını otamatik her kat içi düzeltmesi
5- Kazık temel analizi
6- Kalıp kesitlerini kalıp planları ile beraber otomatik atması
7- Merdiven analizinin bina ile beraber yapılmasını detay çizimlerinin ona göre çizilmesi
 
Öncelikle benim anlayamadığım sürekli olarak bi idecad-autocad kıyaslamasıdır gidiyor.Hepimizin bildiği üzere idecad statik, ki bu başlık altında konuşulduğuna göre adı üstünde İdecad-statik öncelikle bir statik analiz programı.Çizim özelliği ise 2.planda.Böyle olmasına rağmen yetkililer tarafından gün geçtikçe statik analizdeki iyileştirmeler çizim özelliği için de yapılmakta ki bunu görüyoruz.
Kendi adıma söyleyeyim ben ide dışında çizim için başka bir program kullanmaya hiç gerek duymadım.Zaten uzun süre kullanıp programa hakim olunduğunda kendi pratik çözümlerinizi kendiniz geliştirebiliyorsunuz.Herşeyi programdan beklersek bize ne gerek kalır anlamıyorum.Oldu olacak bi de bizim yerimize tüm girişleri kendi yapsın çıktıları da alsın.
Bu arada mesajlar arasında okurken rapora müdahalelerle ilgili bazı yazılar gördüm açıkçası çok ta üzüldüm kastedilen şey kabaca sabunlamaksa ki maşallah bunu da yapmışlar 17 ağustosu çok çabuk unutmuş olanlar var demektir.Acı tarafı da bunun mühendis ünvanına sahip kişiler tarafından rahatlıkla dile getirilebiliyor olması.Tıpkı hipokrat yeminini unutmuş bazı doktorlar gibi acaba onlar da mühendislik yeminini unuttu mu?Her zaman insan hayatı üzerinde bir doktordan bile daha fazla sorumluluk sahibi olduğumuzu unutmamamız dileğiyle.
 
İdeCAD Statik 6 versiyonunu kullanmaya başladığımızda daha önceki versiyonlarda kaydedilmiş statik hesap raporlarını görüntüleyip bastırabilecek miyiz? Zaman zaman eski projelerimizin hesap raporları bizden talep edilebiliyor. Daha önce versiyon güncellemesi yaptığımızda eski versiyonda kaydedilmiş raporları açmakta sorunlar yaşadık.
 
Rapor programında eski versiyon (ara versiyonlar da dahil) rpt dosyalarını açma özelliği olmayacak. Sadece kendi versiyonunu açabilecek.
Ancak bu sorunu 2 şekilde aşabilirsiniz:
1-Raporu kaydettiğiniz versiyonun rapor programı ile açabilirsiniz. (Eğer elinizde yoksa teknik servisimizden mail ile gönderilmesini talep edebilirsiniz)
2-Raporunuzu arşiv amaçlı bir de pdf dosyası olarak kaydedip ileride Acrobar Reader programı ile açıp görüntülebilirsiniz.
 
ideYAPI olarak biz aşağıda listelenen olanakları gelecek versiyonlar için önemsiyoruz. Sizlerin bu konudaki düşüncelerinizi almak isterim.

Autocad tarzı komut satırı
Mimari objelerin Statik programda girilmesi ve editlenmesi
Prefabrike yapılar
Yığma yapılar
Dolgu duvarların modellenmesi
Kazık temeller
Zemin ( Arazi Modelleme )
Bodrum çevre perdelerinin zemin yuklerini otamatik alma
Betonarme projeler için pafta düzenleme
Ahşap ve çelik oturtma çatılar
Yapım aşaması analizi construction stage
Nonlineer kablo sistemler
 
daha 6. versiyon bile piyasaya beklenenden geç sürülüyor. demo bile hala hazır değil. hal böyle iken 7. versiyonu burada konuşmak sizce de garip olmaz mı? ayrıca bu belirttiklerinizi biz v6'da yapmanızı isterdik...
 
Sn tevekkül,;
ideCAD Statik 6 versiyonu v6.0010 ile beraber önümüzdeki hafta satışa sunulacaktır. Pazartesi gününden itibaren ofislerimizle iletişime geçip özellikleri hakkında detaylı bilgi alıp demonstrasyon talep edebilirsiniz.
v6'ya fazladan eklemeyi düşündüğümüz birkaç yeni özellik daha olduğu için (demo versiyon kayıt yapabilecek) geniş kullanımlı demo programı daha önce de söylendiği üzere 2009 baharında sizlere sunulacaktır. Ancak şu an da isterseniz süre kısıtlı deneme sürümü alabilirsiniz.
v6'nın çıkışının diğer versiyonlarla kıyaslayınca biraz daha uzun sürdüğünün farkındayız, bunun sebebi v6'nın yapısal analiz kısmının şu andaki ve gelecekteki mühendislik ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde neredeyse tamamen baştan tasarlanıp yazılması idi.
v6 Projelerinizi SAP2000'e aktarıp incelerseniz "gecikmenin" sebebini göreceksiniz.
Sizlerin beklentilerini dikkate alarak versiyonlarımızı planlıyoruz, bahsi geçen olanakların 6 versiyonunda olması geliştirme ve sizlerin kullanımına sunulma sürecini oldukça uzatırdı.
 
İsmail Bey'in yapılacaklar listesinde kuyu tipi (iksa) temellerin hesap ve çizimlerinin de olmasını isterdim.Hemde 6 versiyonda.
kazık temele göre maliyeti düşük olduğu için çok taleple karşılaşıyoruz.
 
*alfa s (perde tabanında meydana gelen kesme kuvvetinin , bina tabanında meydana gelen kesmeye oranı)katsayısını hesaplarken, bodrum panelleri de hesaba katılıyor ve alfa s oranı 1 den buyuk cıkıyor haliyle, bunun duzeltilmesini...
*binanın, özellikle bodrum katlarında tasarlanan panel elemanlardan meydana gelen rijit diyaframın program tarafından tespit edilmesini ve uyarıyla bildirilmesini... ( ki bu durumla ilgili kesin bir standart yok, yani bodrumun tamamı panelle cevrili deilse rijit alınabilir mi ,yada yuzde kacında panel varsa rijit diyafram kabul edilebilir? seklinde bir netlik yok yonetmeliklerde) bu karısıklıgı giderecek bir duzenleme yapılmasını...
*bodrum panellerinde yanal toprak itkisinin de yapılabilmesini...
*ampatman tevzi donatılarını fi 10 olarak atıyor, kullanıcı tanımlı olmasını...
*A,B ve C türü zeminlerde; temellerde deprem yuklemesi kullanıldıgında zemin emn.gerilmesinin "%50 ye kadar" arttırılabilecegini biliyoruz. bu arttırım mühendisin insiyatifine bırakılmıstır. ancak programda sadece %50 arttırma secenegi vardır. bu sekmenin de kullanıcı tanımlı olmasını, %10, %20, %25, %40...v.s.
*kirislerde montaj ve basınc donatılarının ayrı ayrı gosterilmesini...
*tum elemanlara(kolon, kiris..) ait donatı oranlarının (dengeli donatı oranı) raporlarda ve ya Betonarme/eleman( kiris,kolon...) sekmesinde gosterilmesini...
isterim...
cok sey mi istedim bilmiyorum ;) ama simdilik elzem oldugunu dusundugum istekler bunlar,aklıma geldikce yazmaya calısacagım...
ilginiz icin tesekkurler....
basarılar dilerim...
 
-Sn Mirza; bahsettiğiniz rijit bodrum kat tanımlaması ise bahsettiğiniz belirsizlik yüzünden insiyatifi mühendise bıraktık, programda rijit bodrum kat numarası olarak girerseniz, o kat ve altındaki katlar rijit bodrum kat olarak işlem görür. Döşeme rijitliklerinden meydana gelen yatay rijit diyaframları ise 6 versiyonu otomatik tesbit ediyor (döşeme sürekliliğinden kendisi çıkarıyor).
-Perde/panellerle ilgili istediğiniz alfas hesabının da içinde bulunduğu bir düzenleme yapıyoruz şu an. Bahsettiğiniz yatay toprak etkisini girme işini de dahil edebiliriz.
-Bir sonraki güncellemede ampatman tevzi donatısı kullanıcı tanımlı hale gelecek.
-İstediğiniz zemin gerilmesi arttırma değerinin kullanıcı tanımlı olmasını bir sonraki güncellemeye ekleyebiliriz.
-Raporlara dengeli donatı oranını gene önümüzdeki aylarda bir güncelleme şeklinde ekleyemeyi düşünüyoruz.
 
%50 artırılmış emniyet gerilmesine göre hesap yaptığımızda, program depremsiz artırılmamış gerilmeye göre de otomatik tahkik yapmalı ve gayrimüsait olanı bulabilmeliyiz. özellikle 4. ve 5. deprem bölgelerinde çok zaman depremsiz durum daha emniyetsiz çıkabiliyor.
 
Sn. tevekkül;
Zemin emniyet gerilmesini %50 arttırma opsiyonu yükleme kombinasyonu kombinasyon bazında dikkate alınmaktadır, eğer gözönüne alınan yükleme kombinasyonunda deprem etkisi yoksa kontrol zaten arttırılmamış gerilmeye göre yapılmaktadır(G+Q kombinasyonu).
Depremli durumda da arttırılmamış gerilmelere göre kontrol yapmak istiyorsanız proje genel ayarlarından iptal edebilirsiniz.
 
Bildigim kadarıyla 6 versiyonunda kolonlara yanal yukler(trapez, tekil, ucgen...)etkitebilme olanagı getiriliyor.Eğer bu yüklemeleri bodrum panelleri icinde yapabilirsek bahsettigim toprak itkisi de etkitilebilir haliyle...
yalnız burada sizden bi ricamız da, bu toprak itkisinin degerinin belirlenmesinde bazı parametreler hazırlayıp bu işlemi biraz daha kolay yapabilmemizi saglamaktır...
mesela,zemin cinslerini ve birim hacim agırlıkllarını iceren bir buton, zemin yuksekligi degerini girebilecegimiz bir buton eklenebilirse sanırım daha kullanıslı olur...
ilginiz icin tesekkurler....
calısmalarınızda basarılar dilerim...
 
Geri
Üst