V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Karma sistem hatası

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan celikbey
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba.

Ekteki projede 2. bodrum tamamiyle perde, 1. bodrumda 3 cephede perde var. X yönünde sadece 1 kolonum var diğerleri perde. X yönü R: 6, Y yönü: 4 seçtim. X yönü alfa s: 0.22 gibi bir değer çıkıyor. %90 larda olmalıydı.
İnceleyip döner misiniz? Hatalı olan ne?

İyi günler...

Ekli dosyalar

Taşıcı sistem davranış katsayısı ile ilgi veri girişiniz hatalı. Belki üst rijit bodrum kat numarası demek istediniz. Onu değişik girmek istediniz. Ama bu veri girişi hatalı. Taşıyıcı sistem davranış katsayısı katlara göre girilmiyor ki. Kattan bağımsız da değil, sistemin bütünü ile alakalı. Sistemin tamamının x yönündeki davranışı yada tamamının y yönündeki davranışı göz önüne alınır.

celikbey":1xvespdv' Alıntı:
Merhaba.

Ekteki projede 2. bodrum tamamiyle perde, 1. bodrumda 3 cephede perde var. X yönünde sadece 1 kolonum var diğerleri perde. X yönü R: 6, Y yönü: 4 seçtim. X yönü alfa s: 0.22 gibi bir değer çıkıyor. %90 larda olmalıydı.
İnceleyip döner misiniz? Hatalı olan ne?
İyi günler...

Merhaba,

Projede 1. bodrum katında çevre perdeleri var ve bu perdeler su basman perdesi olarak işaretlenmiş. Programda su basman perdesi olarak işaretlenen perdeler alfaS kontrolüne dahile edilmezler.

Notlar:
*Bodrum çevre perdelerinin kabuk olarak modellenmesi önerilir.
*Süneklik düzeyi bir yönde Karma diğer yönde Normal seçilemez. TDY 2007 madde 2.5.1.2 yi inceleyebilirsiniz.

İyi çalışmalar

NYILMAZ":tk6x7zey' Alıntı:
Taşıcı sistem davranış katsayısı ile ilgi veri girişiniz hatalı. Belki üst rijit bodrum kat numarası demek istediniz. Onu değişik girmek istediniz. Ama bu veri girişi hatalı. Taşıyıcı sistem davranış katsayısı katlara göre girilmiyor ki. Kattan bağımsız da değil, sistemin bütünü ile alakalı. Sistemin tamamının x yönündeki davranışı yada tamamının y yönündeki davranışı göz önüne alınır.

Merhaba. İlk mesajımda cümlemin gelişinden siz sorumu öyle anladınız. Rijit bordum kat ile davranış katsayısının farklı şeyler olduklarını pekâlâ biliyorum. O sebeple X yönünde sadece 1 kolonum olduğunu ve geri kalanının perde olduğunu belirterek R: 6 dedim. Anlatabildim umarım. İlginiz için de teşekkür ederim ayrıca.

Levent Bey, sizin yazdığınızı da inceliyorum.

Bizim programda girdiğimiz kısım Taşıyıcı Sistem Davranış Katsayısı olan R'dir. Sizin bana verdiğiniz ilgili madde, Deprem yükü azaltma katsayısı ile ilgili. Yani bizim sisteme gireceğimiz katsayıyla değil, hesaplarla ortaya çıkan azaltma katsayısının bulunmasıyla ilgili diye düşünüyorum. Fakat araştıracağım yine de.

Bir de, Levent Bey sizin verdiğiniz ilgili maddeyi baz alıp her iki yönde de R'yi 4 alıp, süneklik düzeyini de Normal seçince bu defa da şu hatayı veriyor: "Normal sistem seçilmiş ve perde kesme kuvvetleri toplamının, toplam taban kesme kuvvetine oranı 0.75'den küçük." ve buradan da programınızdaki Deprem yönetmeliği genel raporunda bulunan "R katsayısının seçim nedeni" tablosunda, ok işaretleriniz beni karma sistem seçimine yönlendiriyor.

Ve dediğim gibi su basman perdesidir verdiğim perdeler fakat X yönünde 0.22 çıkıyor alfa s değeri. Garip değil mi?

Bir de şunu sorayım, P3 isimli L tipi perdemde yatay doğrultuda 240 cm görülen perde kısmının tümü perde olarak hesaba katılıyor mu?

Cevaplarınızı bekliyorum. Ayrıca projede benim yanlış girdiğim noktalar var ise, kendinizce doğru olan halini projeye işleyip bana gönderir misiniz?

Teşekkür ederim.

celikbey":2b4ry6or' Alıntı:
Bizim programda girdiğimiz kısım Taşıyıcı Sistem Davranış Katsayısı olan R'dir. Sizin bana verdiğiniz ilgili madde, Deprem yükü azaltma katsayısı ile ilgili. Yani bizim sisteme gireceğimiz katsayıyla değil, hesaplarla ortaya çıkan azaltma katsayısının bulunmasıyla ilgili diye düşünüyorum. Fakat araştıracağım yine de.
Sayın Çelikbey, referans verdiğim yönetmelik maddesi süneklik düzeyinin bir yönde karma diğer yönde normal seçilemeyeceği ile ilgilidir. Maddeyi alıntılıyorum.

Bir de, Levent Bey sizin verdiğiniz ilgili maddeyi baz alıp her iki yönde de R'yi 4 alıp, süneklik düzeyini de Normal seçince bu defa da şu hatayı veriyor: "Normal sistem seçilmiş ve perde kesme kuvvetleri toplamının, toplam taban kesme kuvvetine oranı 0.75'den küçük." ve buradan da programınızdaki Deprem yönetmeliği genel raporunda bulunan "R katsayısının seçim nedeni" tablosunda, ok işaretleriniz beni karma sistem seçimine yönlendiriyor.
R katsayısı seçim nedeni başlığı altındaki tablo Sizi sadece karma sisteme değil, yüksek sünek sisteme de yönlendiriyor.

Ve dediğim gibi su basman perdesidir verdiğim perdeler fakat X yönünde 0.22 çıkıyor alfa s değeri. Garip değil mi?
Perdeler su basman olarak modellenseler de rijitlikleri oranında kesme kuvveti alırlar. Ve alfaS kontrolüne dahile edilmedikleri için bu katta AlfaS değerinin 0.22 çıkması normaldir. Eğer isterseniz karma sistem çözüp çözmeyeceğinize programın verdiği uyarıyı dikkate almayarak, bir üst kattaki AlfaS değerine göre karar verebilirsiniz. Deprem Yönetmeliği genel raporunda her kattaki AlfaS oranları basılmaktadır.

Bir de şunu sorayım, P3 isimli L tipi perdemde yatay doğrultuda 240 cm görülen perde kısmının tümü perde olarak hesaba katılıyor mu?

Poligon kolonların aldığı kesme kuvveti AlfaS kontrolüne dahil edilmezler. Eğer dahil dilmek istenirse Kolon betonarme diyaloğunda P sütununa işaret konabilir.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• 2.5.1.2.PNG
    2.5.1.2.PNG
    25.5 KB · Görüntüleme: 13,115
  • r_seçim.PNG
    r_seçim.PNG
    64.5 KB · Görüntüleme: 13,114
  • perde_kesme_oranı.PNG
    perde_kesme_oranı.PNG
    29.7 KB · Görüntüleme: 13,111
  • poligon_perde.PNG
    poligon_perde.PNG
    80.6 KB · Görüntüleme: 13,113
Sayın celikbey

ÖNERİLERİM:
Bu bilgilendirmelerden sonra:
--Her iki yönde taşıyıcı sistem katsayısını 7
--Her iki yönde süneklilik düzeyini yüksek
--beton değerini C25 yapın
--Kolonlarda ve kirişlerde donatı sabitlemeyi kaldırıp, hesap yaparsanız yalnız kolonlarda (B) hataları kalıyor, (B) hatalarını da düzeltin.(DONATI SABİTLEMEYİ YENİ PROJELERDE KULLANMAYIN.)
-- açıklığı fazla olan taşıyıcı nervür genişliklerini artırın,
-- nervür kirişleri kolonları ortalasın,
--Zemin kat tavanı en sağ merdivenin yükünü kontrol edin, K29 altına ara kat kirişi konulabilir.

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN

celikbey":27c72j47' Alıntı:
Merhaba. İlk mesajımda cümlemin gelişinden siz sorumu öyle anladınız. Rijit bordum kat ile davranış katsayısının farklı şeyler olduklarını pekâlâ biliyorum. O sebeple X yönünde sadece 1 kolonum olduğunu ve geri kalanının perde olduğunu belirterek R: 6 dedim. Anlatabildim umarım. İlginiz için de teşekkür ederim ayrıca.

Sayın celikbey,
Öncelikle sizi kırdıysam özür dilerim. Yazınızın satır aralarına serpiştirilmiş kelimelerden biraz kızdığınızı hisseder gibi oldum. Amacım sizin bilginizi sorgulamak yada kızdırmak filan değildi. Taşıyıcı sisteme baktım. Açıkcası sizin baktığınız açıdan bakmak benim hiç aklıma gelmedi. Birden deprem yönetmeliğindeki tablo gözümün önüne geldi. Projenize baktığımda 17 adet düşey taşıyıcıdan sadece 5 tanesinin perde olduğunu ve bunların da (asansör perdesi hariç) iki aksta olduğunu görünce doğrudan "R katsayısı ile ilgili bir şeyden söz etmiyor, yazarken yanlışlıkla yazmış" gibi düşündüm. Bodrum kat perdelerinden söz edince bu düşüncem nedense pekişti. :?: Bu yüzden çevreye verdiğimiz rahatsızlık için özür diliyoruz. :!: :?:

Ekli dosyalar

• Screenshot 2015-03-04 23.02.34.png
    Screenshot 2015-03-04 23.02.34.png
    85.1 KB · Görüntüleme: 13,093
Geri