V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

kat yüksekliği ve perde kalınlığı

merhaba subasman dahil zemin kat yüksekliğim 558 cm. h/16 34.8.. çıktığı için perde kalınlıklarım 35 cm altına inemiyorum. fakat internetten araştırınca da h/16 kuralı kolonlar için geçerli bir kural diyor. perdeler de bu h/20 kuralı vardur diyor. fakat idecad sadece h/16 kuralını sadece perdeler için alıyor. ben perdelerimi 30 cm yapamaz mıyım? dosyayı sıkıştırarak kaydetmeme rağmen dosya boyutu büyük diye işlemiyor sunucu. dosyayı nasıl yükleyeceğim bilmiyorum

Merhaba,

Perde kalınlığı kontrolü TBDY 2018’de verilen perde boyut koşullarına göre yapılmaktadır.

TBDY 2018 7.6.1.1(a) maddesine göre, 7.6.1.3’te belirtilen özel durumlar dışında, dikdörtgen ve U, L, T gibi perdelerin gövde bölgesindeki perde kalınlığı, kat yüksekliğinin 1/16’sından ve 250 mm’den küçük olamaz.

TBDY 2018 7.6.1.3 maddesinde ise, taşıyıcı sistemi perdelerden oluşan binalarda Denklem 7.14 ile verilen koşulların her ikisinin de sağlanması durumunda perde kalınlığı, binadaki en yüksek kat yüksekliğinin 1/20’sinden ve 200 mm’den az olmayabilir.
1781612127698.png
Bu nedenle 7.6.1.3’te verilen özel koşul sağlansa bile perde kalınlığı için kat yüksekliği oranı kontrolü devam eder. Projenizde perde kalınlığı / kat yüksekliği oranı sağlanmadığı için bu uyarı oluşmaktadır.

Dosya yükleme için de gereksiz 2B çizimleri ve kullanılmayan çizim pencerelerini silip projeyi .cde olarak kaydederek tekrar yüklemeyi deneyebilirsiniz. Forumda yaklaşık 65 MB’a kadar dosya yüklenebilmektedir.

Saygılarımla.

projede subasmanı ayrı rijit bodrum kat olarak tanımladım, perdeler 30 yapmak istiyorum fakat rijitlik probleminin yerini bulamıyorum. 10 versiyonda nerede görünüyor bu problerim yeri?

Ekli dosyalar

Subasman katını ayrı tanımlayın ancak döşemelerle diyaframı oluşturun mutlaka. Bu durumda kat yüksekliğiniz azalacaktır. H/16 kuralı kolonlar için değil perdeler içindir. Kolonlarda kat yüksekliğine bağlı bir boyut şartı yönetmelikte yok zaten. Katın rijitliğini de kat genel ayarlarında katı adının hizasında rijit kat işareti koyarak yapabilirsiniz

Merhaba,

Perde kalınlığı kontrolü TBDY 2018’de verilen perde boyut koşullarına göre yapılmaktadır.

TBDY 2018 7.6.1.1(a) maddesine göre, 7.6.1.3’te belirtilen özel durumlar dışında, dikdörtgen ve U, L, T gibi perdelerin gövde bölgesindeki perde kalınlığı, kat yüksekliğinin 1/16’sından ve 250 mm’den küçük olamaz.

TBDY 2018 7.6.1.3 maddesinde ise, taşıyıcı sistemi perdelerden oluşan binalarda Denklem 7.14 ile verilen koşulların her ikisinin de sağlanması durumunda perde kalınlığı, binadaki en yüksek kat yüksekliğinin 1/20’sinden ve 200 mm’den az olmayabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 62168
Bu nedenle 7.6.1.3’te verilen özel koşul sağlansa bile perde kalınlığı için kat yüksekliği oranı kontrolü devam eder. Projenizde perde kalınlığı / kat yüksekliği oranı sağlanmadığı için bu uyarı oluşmaktadır.

Dosya yükleme için de gereksiz 2B çizimleri ve kullanılmayan çizim pencerelerini silip projeyi .cde olarak kaydederek tekrar yüklemeyi deneyebilirsiniz. Forumda yaklaşık 65 MB’a kadar dosya yüklenebilmektedir.

Saygılarımla.
dosyayı ekledim, rica etsem rijitlik problemime de bakabilir misiniz? 10 versiyonda hangi aks da ben bulamadım

Geri