V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

kirişlerde eksenel kuvvet kontrolünü göremiyorum

serdarsavtuna

Yeni Üye
Yazınız için teşekkür ederiz. yalnızca "g" maddesine bir ekleme yapmak isterim.

Rijit diyafram ile modellenen standart bir yapının kirişlerinde deprem etkilerinden ötürü Normal kuvvet oluşması (Nd) beklenmez.
Bu sebeple deprem etkisi altında Nd hesaplayabilmek için yarı rijit diyafram ile çözüm yapılması gerekmektedir.
dolayısıyla 7.4.1.2 kontrolü 'nün de yapılabilmesi için yapının yarı rijit diyafram ile çözülmesi gerekmektedir.

Saygılarımla...
2007 yönetmeliği için işaretlenebilir. 2018 yönetmeliği için işaretlenmesi gerekmez.

Bu konu ile ilgili daha öncesinde bir açıklama yapılmıştı. Aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu seçenek eurocode 'un düzlem içi gerilmeleri dikkate almak içi kullandığı bir yöntemdir. TBDY 2018 çıkmadan önce DBYBHY 2007 'de böyle bir kontrol yoktu biliyorsunuz ve bu seçenek TBDY 2018 çıkmadan önce de programda bulunmaktaydı.

Saygılarımla...
yazınız ve açıklamalarınız teşekkürler.
yarı rijit analiz modeli döşemelerde düzlem içi (döşemelerin kendi düzlemleri içindeki yük aktarımının doğru olarak ) bodrumlu bodrumsuz a2-a3 mevcut yapılarda analiz modelinde TS en 1992-1-1 işaratlenmeli midir? yoksa ilave bir çözüm alternatifi midir?

Ekli dosyayı görüntüle 30560

Selamlar,
Yarı rijit diyafram kabulü ile çözüm yapıyorum ama raporumda kirişlerde eksenel kuvvet kontrolünü göremiyorum. Neden olabilir acaba? (7.4.1.2 kontrolü)
Şimdiden teşekkür ederim ilginiz için.

10 versiyonunda eğer projenizde kiriş eksenel kuvvet sınırını aşan kiriş varsa, bu kirişlerin listesi verilir.
1745569912618.png

Eksenel kuvvet koşulunu sağlamayan kiriş yoksa indexte aşağıdaki gibi bilgi verilmektedir.
1745569925309.png

11 versiyonunda ise tüm kirişler raporlanır. Koşulu sağlayan ve sağlamayan kirişleri ayrı tablolarda görebilirsiniz.
11 versiyon kullanıyorsanız projenizi eklerseniz inceleriz.
1745569981678.png

Ekli dosyalar

• 1745569939818.png
    1745569939818.png
    395.9 KB · Görüntüleme: 17
10 versiyonunda eğer projenizde kiriş eksenel kuvvet sınırını aşan kiriş varsa, bu kirişlerin listesi verilir.
Ekli dosyayı görüntüle 50904

Eksenel kuvvet koşulunu sağlamayan kiriş yoksa indexte aşağıdaki gibi bilgi verilmektedir.
Ekli dosyayı görüntüle 50905

11 versiyonunda ise tüm kirişler raporlanır. Koşulu sağlayan ve sağlamayan kirişleri ayrı tablolarda görebilirsiniz.
11 versiyon kullanıyorsanız projenizi eklerseniz inceleriz.
Ekli dosyayı görüntüle 50910

Selamlar... Tüm rapor aldığımda kiriş eksenel kuvvet koşulunu tüm "bütün kirişler için koşul sağlanıyor" ifadesi hem indekste hem de rapor içeriğinde çıkmıyor ancak sadece kiriş raporu aldığımda çıkıyor ama belediyeye tüm rapor veriyoruz. Bunu nasıl düzeltebiliriz acaba? (Fiber tasarım işaretli)

Ekli dosyalar

• RAPOR TÜM EKSENEL.png
    RAPOR TÜM EKSENEL.png
    1.7 MB · Görüntüleme: 13
  • RAPOR SADECE KİRİŞ EKSENEL.png
    RAPOR SADECE KİRİŞ EKSENEL.png
    800 KB · Görüntüleme: 12
10.94 versiyonda seçmeli raporlarda "Kiriş Nmax" hataları varsa hem proje hataları raporunda hemde yapı özet raporu kısmında basılmaktadır.
11 versiyonda bu rapor yukarıda açıkladığım şekilde güncellenmiştir.
1745841531292.png

Size gönderdiğim projede rapor hatasız şekilde alınıyor! Bu şekilde hata vermiyor program. O rapordan ekran görüntüsü aldım zaten. Ayrıca konuyla alakası yok ama projede zaten her iki yönde perdeler bulunmakta o hatayı neden veriyor onu da anlamadım? 10.94 versiyon ile kontrol yapmanızı rica edebilir miyim zahmet olmazsa.

Son düzenleme:
Yukarıda paylaştığım resim benim hazırladığım örnek bir proje. Kiriş Nmaks hatası varsa iki raporda bu hata verilir.
Sizin projenizde nmaks hatası olmadığı için 10.94 versiyonunda raporlama yapılmaz.

11 versiyonunda bu durum şu şekilde düzenlenmiştir. Tüm kirişlerde nmaks kontrolü yapılır. Hatalı olanlar ayrıca raporlanır.
Projenizde nmaks hatası yoksa seçmeli rapor içerisinde göremezsiniz.
Sadece Kiriş raporu aldığınızda indexde bu bilgi verilir.

Yukarıda paylaştığım resim benim hazırladığım örnek bir proje. Kiriş Nmaks hatası varsa iki raporda bu hata verilir.
Sizin projenizde nmaks hatası olmadığı için 10.94 versiyonunda raporlama yapılmaz.

11 versiyonunda bu durum şu şekilde düzenlenmiştir. Tüm kirişlerde nmaks kontrolü yapılır. Hatalı olanlar ayrıca raporlanır.
Projenizde nmaks hatası yoksa seçmeli rapor içerisinde göremezsiniz.
Sadece Kiriş raporu aldığınızda indexde bu bilgi verilir.
Yasin bey tekrar merhabalar, Benim bu projemde 4 adet perde grubu var PG01, PG02, PG03, PG04 ancak PG02 perde grubu 4.3.2.4.a maddesi kontrolünde görünmüyor ve belediye mühendisi bunu istiyor vs. Neden böyle bir şey olabilir ? Şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• 4.3.2.4.a parde sorunu.png
    4.3.2.4.a parde sorunu.png
    459.3 KB · Görüntüleme: 14
PG02 perde grubundaki perdelerin tamamını "kısa başlık perdesi" olarak tanımlamışsınız. Bundan dolayı perde devrilme momenti kontrollerinde basılmamaktadır.
"Kısa başlık perdesi" tanımlamalarınız hatalı perde boyut oranını sağlayan perdeleri "Kısa başlık perdesi" olarak tanımlamayın.
Projenizde sadece P14 kısa başlık olarak tanımlanabilir.

1746005212979.png
1746005241676.png
1746005267676.png
1746005333974.png

Asansör kulesindeki grup tanımlamalarını kaldırınız.
1746005419473.png

PG02 perde grubundaki perdelerin tamamını "kısa başlık perdesi" olarak tanımlamışsınız. Bundan dolayı perde devrilme momenti kontrollerinde basılmamaktadır.
"Kısa başlık perdesi" tanımlamalarınız hatalı perde boyut oranını sağlayan perdeleri "Kısa başlık perdesi" olarak tanımlamayın.
Projenizde sadece P14 kısa başlık olarak tanımlanabilir.

Ekli dosyayı görüntüle 51070
Ekli dosyayı görüntüle 51071
Ekli dosyayı görüntüle 51072
Ekli dosyayı görüntüle 51073

Asansör kulesindeki grup tanımlamalarını kaldırınız.
Ekli dosyayı görüntüle 51074
Çok teşekkür ederim

Geri