mimari proje açısından statik projede kiriş sürekliliği sağlayamıyorum

cezbe

Üye
Bodrum+zemin+12 kat projede kolon ve kiriş dizayn üzerinde çalışıyorum fakat projede 4 yönde 1.50 m çıkma mesafeleri kullanılmak isteniyor. Mimari proje bakımından kiriş sürekliliği sağlayamıyorum.

statik proje tasarımında:
-mevcut konsol kirişleri güçlendirildi.
-döşeme kalınlığı tüm katlarda 15 cm yapıldı.
-yapı temel etkileşimli çözüm yapıldı.
-sistem yarı rijit diyaframda çözüldü.
-döşeme tasarımında deprem etkileri dikkate al seçeneği işaretlendi.
-iki yüklemeli hesap durumunu seçildi.
-kolon ve perdelerde beton örtüsünü 5 cm alındı.

bu tarz yapılarda kaset veya asmolen çözümün dışında nasıl çözümler üretebiliriz ?
 

Ekli dosyalar

  • proje 3.cde
    9.4 MB · Görüntüleme: 16
Merhaba,
-ilgili yapının beton kalitesi c25 yerine c35 olarak değiştirildi.
-Fiber beton modeli kullanıldı.
-Ekteki görseldeki gibi merdivenler yapıya mesnetlenme koşulları dahilinde modellendi fakat merdivenin uzunluğu modeldeki gibi olursa problem yok ama esas mimari boyutlara göre siz çizimler sekmesinden rota komutu ile ilgili iki tip merdivenin iniş ve çıkış yönlerine göre merdiven alanlarını ve sahanlığını ilave olarak da orta noktalarından çıkış yönlerini çizip tanımlayabilirsiniz. Merdiven çizimi ile ilgili videolardan destek alabilirsiniz. merdiveni oluşturduktan sonra her alanı ayrı ayrı seçip onlar için orta noktalarından x ve y yönlerinde hesap akslarını çizdikten sonra ilgili katlarda bağlandığı elemanlara göre mesnet koşullarını merdivenin köşe noktasını seçip tanımlayabilirsiniz.
-Çatı katında ilgili kirişlere duvar basmıyorsa o kirişlere yük tanımlamayabilirsiniz eğer çatı çevresinde parapet duvar varsa çevre kirişlere ilgili parapet duvar yükünü girmeniz yeterli olacaktır.
-Statik ve dinamik toprak yüklerini bodrum perdelerine girmenizi öneririm. Bu yükler geoteknik rapordan alınabilir veya yönetmelikteki ilgili formüller ile hesaplanarak toprak perdelerine yatay olarak etkitilir.

Yapı bu düzenlemelerle kurtarmakla beraber merdiven, beton kalitesi ve genel betonarme parametrelerinde yaptığım ilgili değişiklikler ekteki modeldedir merdiven görseliyle beraber.

Kolay gelsin, iyi çalışmalar dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • 14 KATLI YAPI MERDİVENLER.PNG
    14 KATLI YAPI MERDİVENLER.PNG
    60.2 KB · Görüntüleme: 35
  • 14 KATLI BETONARME PROJE.cde
    23.4 MB · Görüntüleme: 7
Geri
Üst