Ben kurtaran projenizi açtım, tüm katlardaki tüm kiriş yüklerini sıfırladım. Tüm çizgisel döşeme yüklerini sildim, yeni durum böyle, birkaç kiriş ile 2 tane kolon kırmızı oldu:
Ekli dosyayı görüntüle 53162
Konsol kirişlerin tasarım momentlerinin artması, diğer açıklık kirişlerinin üzerindeki yük azaldığı için
normal. Birkaç açıklıklı bir ucu konsol çerçevede orta açıklık kirişlerinin yükü artarsa konsollar rahatlar. Sizde olan da bunun tam tersi. Açıklıktaki yük azalınca konsollar ya da uca yakın kirişler daha çok zorlanıyor.
Kurtarmayan kolonun eksenel yükü azalmış,
bu da normal. Ancak eksenel yükü azaldığı için taşıma gücü değişiyor ve Ma/Mü değerlerinde fark oluşuyor. Bu sebeple kesme hesabına esas Ve değeri de değişiyor, kilitlenmiş etriye yetmiyor. Bu da olabilir.
Bazen yapının ağırlığı azaldığı halde spektrumdan dolayı deprem tesirleri artabilir bile. Yapının dinamik davranışının ve periyodların değişmesinden dolayı. Dümdüz "yük azaldı, her şeyin kurtarması lazım" gibi yorum yapmak pek doğru değil.
Belki de sizin 2 projeniz arasında başka farklar da var, belki de tam aynı şeyleri yapmadık, ancak ben incelediğimde tüm yükleri kaldırınca çıkan durum bence beklenen davranışlar dahilinde.
Bir de elemanlar hep sınırlarda tasarlanıyor. Tesirlerde ufak değişimler, onlarca elemanı (özellikle donatılar kilitli ise) yeşilden kırmızıya çevirebilir, şu kadar eleman kurtardı/şu kadar eleman kurtarmadı, dramatik şeyler oluyor

gibi yorumlamak da pek doğru olmaz.