V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Nonlineer Performans Analizi Göçme Durumu

Merhaba.İlk defa idecad üzerinden performans analizi yapıyorum.Projemi .cde dosyası olarak yükledim.Kaba inşaatta olan bir yapı için özel idare performans analizi istedi.Yapının şu an kaba inşaatı bitmiş durumda.Herhangi bir karot veya laboratuvar çalışması olmadan statik tadilat ismi altında performans analizi istiyorlar.Sahada rölevemi aldım statik projeye kolon kesitleri ve bazı döşeme kalınlıklarında ayrıca da kolon donatı sayılarında uyulmamış.Statik röleveye göre nonlineer performans analizi yaptığımda göçme durumu ile karşılaşıyorum.Aynı proje için doğrusal performans analizi yaptığımda kontrollü hasar sonucu alıyorum.Nasıl bir yol izlemem konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

Ekli dosyalar

Güncelleme:Özel idare sadece nonlineer itme analizinde kontrollü hasar durumunu ayrıca bilgi düzeyi girişinin sınırlı olmasını kabul ediyor.

peki. analiz yaptığınızda sonuç ne çıkıyor. konumunu soruyorsanız ribbon menü sağ üst başta analiz tasarımdan non lineri seçip analiz yaptıktan sonra raporlar non liner sayfasından sonuçları inceleyebilirsiniz. yönetmelik bölüm 15. 15.8.4 te eğer varsa gevrek olarak hasar gören elemanların güçlendirilmesi kaydı ile aşağıdaki koşulları sağlayan binaların kontrollü hasar performansı düzeyinde olduğu kabul edilir. a,b,c
.zor.

Son düzenleme:
Yanıtınız için teşekkür ederim. Durumu tam anlatamamışım. Yapının ruhsatı 2025’te alınmış, şu an kaba inşaatı bitmiş durumda. Sahada projeye aykırılıklar tespit edilince Özel İdare performans analizi istedi. Donatıları ruhsat projesindeki gibi almamı, kolon ve kiriş kesitleriyle döşeme kalınlıklarını da sahada ölçüp modele girmemi istiyorlar. Analizi de nonlineer ve sınırlı bilgi düzeyiyle istiyorlar.

Dediğiniz gibi kolonların tek tek sonuçlarına bakınca ben de ileri hasar veya göçme görmüyorum. Kirişlerde de ileri hasar ve göçme bölgesi oranları %0. Ama nonlineer raporun 117. sayfasında, 1. katta iki ucunda Belirgin Hasar Sınırı aşılmış düşey elemanların kesme kuvveti oranı %47,5 çıkıyor. %30 sınırı aşıldığı için hem KH hem de Göçmenin Önlenmesi bu kontrolden sağlanmıyor. Doğrusal raporda aynı oran %0 görünüyor.

Benim takıldığım yer burası. İdare nonlineer analizde KH sağlanmasını istiyor ama bu kabullerle sonuç böyle çıkıyor. Bu durumda nasıl bir yol izlememi önerirsiniz?

nonlineer sayfasında mevcut bina bilgi düzeyi sınırlı ve doğrusal olmayan+ Large disp seçip analiz yapın. raporun pdfsini götürün özel idareye. yukardaki sonuçlara takılmayın. not. doğrusal olmayan hesap yöntemi .kotrollü hasardır. raporda görürsünüz.

Son düzenleme:
Geri