Erhan M.

Kıdemli Üye
Merhaba,

Deprem yönetmeliğinde madde 3.6.2.1'de Hw/lw>2 olan perdelerde eğer taşıyıcı sistem tamamen perdelerden oluşmuyorsa perde başlık kalınlığının min [kat yüksekliği/15; 200mm] öngörülüyor. Eğer kat yükseliği 6m'den fazlaysa ve perde söylenen şartlarda kirişlerle tutuluysa min [kat yükseliği/20; 300mm] şartı koşuluyor. (Bu madde revizyona uğramadan önce kat yükseliği sınırı olmadan gerekli şart sağlandığı takdirde 1/20 oranı işletilebiliyordu) Bu maddenin perdeleri gereksiz yere cezalandırdığını düşünüyorum. Buna göre kirişlerle tutulan perdelerde; 5.5m yükseliğinde olan perde kalınlığı 40cm, 6m yüksekliğindeki bir perdenin ise 30cm yapılabiliyor. Sevgili mesketaşlarıma bu konu hakkındaki düşüncelerini sormak isterim.

Ayrıca,

Piyasadaki diğer rakip yazılım S**4CAD bu kontrolü yapmıyor (perde kalınlık kontrolü yapıyor ama başlığı hesaba katmıyor, bizzat teknik destekten de öğrendim). Az önce 5.5m kat yükseliği olan basit bir modeli ideCAD ile denediğimde ideCAD'in bunu geormetri kontrolünde belirttiğini görünce çok sevindim. Ayrıca bu hatayı deprem yönetmeliği raporunda vermesi de gerekmez mi?

Diğer bir yandan kat yükseliği 610cm olduğunda ve perde her yönden kirişlerle tutulduğu halde 1/15 oranını uyarı olarak veriyordu. Acaba ben mi bu maddeyi yanlış anladım?
 
Peşpeşe mesaj atmanın kabalık olduğunun farkındayım ama gerçekten bu konu hakkında meslektaşlarımın düşüncesini ve uygulamalarını merak ediyorum. Şu an bir projemde kat yüksekliği 5.5m ve ben kat yük./20 kuralına göre düşündüğüm için perde kalınlığını 30cm yapmıştım. Projede 30x210 olan perdeleri 40x280 yapmak hem mimari açıdan hem de maliyet açısından olumsuz tarafta bırakıyor. Ayrıca bu katın 3. kat (mimari olarak zemin) olması da cabası, bu yüzden alt katlarda da aynı şekilde perdeleri büyütmek zorundayım. Perde sayısı da 20'ye yakın olduğu için bu kadar düşündürücü oldu bu konu.
 
Sayın meslektaşlarım ve ideCAD yetkililerinin bu konu hakkında bilgi/yorumu yok mu? Bu soruyu meraktan sormuyorum, gerçekten de kafam karıştığı için soruyorum.

Saygılarımla.
 
Merhaba,

Mesajınızda bizden neyin yanıtını beklediğinizi anlayamadım.... tdy'de yazılan madde gayet net... Yazdığınıza alternatif olarak, perde kalınlık koşullarını sadece başlık bölgelerinde dikkate alabilirsiniz. (Kolon-panel-kolon girerek)

Uygulama ile ilgili bir sıkıntının olduğunu düşünüyorsanız afet işleri ile diyaloga geçerek sorunuzun yanıtını oradan bulmaya çalışabilirsiniz.

İyi çalışmalar...
 
HakanŞahin":29jpka2a' Alıntı:
Merhaba,

Mesajınızda bizden neyin yanıtını beklediğinizi anlayamadım.... tdy'de yazılan madde gayet net... Yazdığınıza alternatif olarak, perde kalınlık koşullarını sadece başlık bölgelerinde dikkate alabilirsiniz. (Kolon-panel-kolon girerek)

Uygulama ile ilgili bir sıkıntının olduğunu düşünüyorsanız afet işleri ile diyaloga geçerek sorunuzun yanıtını oradan bulmaya çalışabilirsiniz.

İyi çalışmalar...

Merhaba Hakan Bey,

Şöyle anlatayım. Madde revizyona uğramadan önce perde uçları gerekli koşulları sağlayan kirişler tarafından tutulduğu takdirde 1/20 oranını kullanabiliyordu, sonrasında ise bunun geçerli olduğu perdeler 6m ve üzeri perdeler olarak değiştirilmiş. Yani perde 6m'den küçükse ne olursa olsun 1/15 oranı geçerli. ideCAD geometri kontrolünde 1/15 oranını veriyor, ancak kat yüksekliğini 610cm aldığımda ve perde her taraftan kirişlerle tutulduğu halde hala geometri kontrolünde 1/15 oranı hatası alıyorum. Yönetmeliğe göre burada 1/20 oranına bakması gerekmiyor mu?

Sanırım sorumu net bir şekilde anlatabildim.

Cevabınız için teşekkür ederim.
 
HakanŞahin":96hbi2ui' Alıntı:
Yani perde 6m'den küçükse ne olursa olsun 1/15 oranı geçerli. ideCAD geometri kontrolünde 1/15 oranını veriyor, ancak kat yüksekliğini 610cm aldığımda ve perde her taraftan kirişlerle tutulduğu halde hala geometri kontrolünde 1/15 oranı hatası alıyorum. Yönetmeliğe göre burada 1/20 oranına bakması gerekmiyor mu?

O zaman projeyi mesaja ekleyin veya destek@ideyapi.com.tr adresine gönderin, inceleyelim. Projede, programın yaptığı yorumunun TDY'nin bildirdiğinden farklı olup olmadığına bakalım, ondan sonra değerlendirme yapalım.

Not: Programın geometri kontrolünde bildirdiği mesajlar sadece uyarıdır, dikkate alınmayabilinir.
 
Ekteki model bahsi geçen konu için modellenmiştir. ideCAD olması gerektiği gibi perde başlık kalınlığının uygun olmadığını 1/15 oranı ile veriyor ama 610cm olan katta da 1/15 oranına bakıyor.

Ben ayrıca bu konuyu ideCAD'i sorgulamak için açmadığımı belirtmek isterim. Aksine ideCAD ile kendimi kontrol etmek istedim. Ama beklediğim sonucu vermediği için sizlere ve meslektaşlarıma sormak istedim. Yani asıl mevzu ideCAD değildir. Eğer yönetmeliği doğru anladıysam 5.5m yüksekliğindeki bir perdeyi 550/15 oranıyla yaklaşık 40cm, 6m yükseliğindeki bir perdeyi ise 600/20 oranıyla 30cm yapabiliyorum. Bu bana çok garip geldi doğrusu. Ben bu konuyu sizlere danışmak istemiştim.
 

Ekli dosyalar

  • 120302-perde-baslik.ide6
    1.1 MB · Görüntüleme: 613
Tekrar merhaba,

TDY'de "yanal doğrultuda tutulu olduğu durumlarda" sözündeki tutulu olması ifadesi, kirişleri değil kolon ya da panelleri ifade etmektedir bana göre ; söz konusu koşul L, U vb tipte panel-panel veya panel-kolon olarak birleşen elemanlar için geçerli...

Bu durumda TDY kendi içinde tutarlı görünüyor.

Programda ise her zaman 1/15 koşuluna bakılıyor.

İyi çalışmalar...
 
Merhaba,

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Keşke yönetmeliğimiz roman tarzında yazılmak yerine madde madde açık şekilde yazılsaydı da yoruma açık kapılar bırakmasalardı. Yönetmeliğimizde kimsenin adının geçmemesi, referans olmaması da ayrı bir konu, hesap soracak kimse yok ama uymak da zorundatız. Sizi de yordum, hakkınızı helal edin.

İyi çalışmalar.
 
Geri
Üst