Perde Uç bölgelerindeki başlık sorunu ?

Oznb

Etkin Üye
Ekte projeyi yolluyorum bende mi hata var acaba..
Bazı perdelerde başlık oluştıurmuyor bazılarındada deprem yönetmeliğinin 3.6.6.2 kuralına uymayan başlıklar oluşturuyor.
Bi bakarmısınız .....
 
Merhaba,

Sorunun hangi elemanlar için var olduğunu belirtmediğiniz için projeyi, kendi öngörülerime göre inceleyerek belirlediğim hususları aşağıda listeledim:

1. Alt katlarda P05 olarak düzenlenen perde, 4.kat tavanında P04 ve P05 olarak düzenlenmiş. Bu perde düşey olarak devam ettiği için aynı ismi vermelisiniz. 4.kat tavanında P04-P05 olan perdeyi sadece P05 olarak isimlendirin. Böylelikle programa uç perdesi oluşturması için o katın yükseklğini kullan demiş oluyorsunuz.

2.Asma kat tavanında 4 aksı üstünde bulunan perdeleri su basman perdesi olarak işaretlemişsiniz. Halbuki o perdeler alttan üç kat olarak yukarıya çıkıyor. O perdeleri su basman olarak işaretlediğinizde uç bölgesi oluşturulmasına izin vermemiş oluyorsunuz. BP10-BP11-BP12-BP13 vs Su basman işaretini kaldırın.

3.2. maddeye ilaveten, su basman perdesi seçeneğini sadece rijit bodrumda olmayan veya üste devam etmeyen perdelerde kullanmanız daha mantıklı olacaktır. Başka bir deyişle zaten rijit bodrumda bulunan bodrum çevre perdelerine su basman demenize gerek yok..

4. P08 perdesi 25/175 bir perde objesi ve soldan başka bir perdeye bağlı. Burada sizden kaynaklanmayan 6.0055'e özel bir durum var. O yüzden bu elemanı ya 25/175 kolon objesi olarak girin, ya perde boyutunu uygunsa 25/200 yapın ya da panel parametrelerinden perde/kolon oranını 6 yapın. Tavsiyem, sonlu elemanlara göre modelleme yapmayacaksanız P08 perdesini panel objesi yerine kolon objesi olarak tanımlamanız.

Umarım sorununza faydalı olabilmişimdir. İyi çalışmalar dileklerimle...
 
Merhaba,

Hakan beyin açıklamalarına ek olarak,

Projeniz temel ve üstyapı olarak tamamen ayrı iki blokdan oluşuyor.
ve bu iki blokda temel katları faklı , A Blok yapısının temeli 1.Bodrum kata tanımlanmış , B Bloğun ise 1. Normal katta tanımlanmış
Kiritik perde yüksekliği, rijit bodrum kat seviyesinden başlanarak hesaplandığı için iki blok içinde farklı değer girmek gerekmektedir.
Projenizdeki perde başlık donatılandırılması bu kiriterlere bağlı olarak dizayn edilir.

Projenizde Yönetmeliğe uygun çizim alabilmek için;
1. Seçeneğiniz ; İki bloğu ayrı ayrı projelendirebilirsiniz. A ve B Blok olarak iki proje dosyanız olur.

2. Seçenek ise ; Analiz ayarlarındaki Üst Rijit bodrum kat numarasını ( -1 ) olarak analiz yapıp ; Sol bloğun perde detaylarını alabilir.
Analiz ayarlarındaki Üst Rijit bodrum kat numarasını ( 1 ) olarak değiştirerek Analiz YAPMADAN ; Sağ bloğun perde detaylarını alabilirsiniz.

Bu durumda kritik perde yükseklikleri ve perde uç bölgeleri düzgün oluşturulacaktır.

İyi çalışmalar.
 
Geri
Üst