V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Riskli bina analizi dolgu duvarlar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mgeresin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Riskli bina tespit analizi raporlama kısmına yapı bilgileri, duvar yükleri , modlar .......vb eklenebilirmi? ( Doğrusal performans analizi kısmına eklenmişti tek seferde bütün çıktılar alınabiliyordu)

Yazımı fazla dağılmaması anlamında bu başlık altında yazmak istedim. Ekteki dosyamda riskli yapı analizi yaptığımda program kırılması meydana geliyor. Ayrıca ilgili idare binaya ait "kat yüksekliklerinin, kullanılan sayısal veriler"in de çıktılarda görülmesini istiyor. Ayrıca performans analizinde olduğu gibi bina geometrisinin de gösterilmesinde fayda var.

Ekli dosyalar

NYILMAZ":2aw3gq2d' Alıntı:
Yazımı fazla dağılmaması anlamında bu başlık altında yazmak istedim. Ekteki dosyamda riskli yapı analizi yaptığımda program kırılması meydana geliyor.

Merhaba Nedim,

Yapı önem katsayısını sıfır olması problem oluşturuyor. Riskli bina analizi için deprem tesirlerini sıfırlamak gerekmiyor çünkü kirişlerin kapasiteleri, riskli bina yönetmeliğinde yazdığı şekilde zaten düşey yüklere göre belirleniyor. Ayrıca, riskli bina analizi parametrelerinde, elemanların minimum kapasitelerini düşey yüklerden hesaplanacak kapasitelere eşitlenebilmesi için de seçenek bulunmakta...

Kırılma için ise projeni notlarımıza aldık.

İyi çalışmalar

Riskli bina tespit yönetmeliği 3.4.1 deprem etkisinin tanımında DBYBHY verilen elastik (azaltılmamış) ivme spektrumu kullanılacaktır. Deprem hesabında bina önem katsayısı uygulanmayacaktır (I:1) denilmiş
Ben bunu analyamadım bu yönetmelikte deprem kuvvetleri nasıl hesaplanıyor. 2007 dy konut 50 yıl %10 için tasarım depremi bu yönetmelik için geçerlimi yoksa farklı mı hesaplanmaktadır. Açıklarsanız bizi aysınlatırsınız.

İyi çalışmalar.

mgeresin":ctrymmsv' Alıntı:
Riskli bina tespit yönetmeliği 3.4.1 deprem etkisinin tanımında DBYBHY verilen elastik (azaltılmamış) ivme spektrumu kullanılacaktır. Deprem hesabında bina önem katsayısı uygulanmayacaktır (I:1) denilmiş
Ben bunu analyamadım bu yönetmelikte deprem kuvvetleri nasıl hesaplanıyor. 2007 dy konut 50 yıl %10 için tasarım depremi bu yönetmelik için geçerlimi yoksa farklı mı hesaplanmaktadır. Açıklarsanız bizi aysınlatırsınız.

İyi çalışmalar.

Merhaba,

Riskli bina yönetmeliğine göre R=1, I=1 ve deprem ivme ordinatları çarpanı 1....

2007 TDY performans analizi için; 50 yıl için %10 deprem aşılma olasılığında da aynı parametreler söz konusu...

Bu manada riskli bina analizindeki deprem kuvvetleri ile TDY 2007 performans analizinde 50 yıl için %10 deprem aşılma olasılığı için aynı kriterler geçerli ancak eleman eğilme rijitleri ve beton elastisite modülü farklı olduğundan aynı deprem sonuçları elde edilemez.

BETON SINIFINA GÖRE 0.85*KAROT ORTALAMASINI fcm OLARAK HESAPLAMASI GEREKİYOR-RBTE-2013. ANCAK ANALİZ SONUCUNDA FARKLI BİR DEĞER VAR.

Ekli dosyalar

• FCM.png
    FCM.png
    25.4 KB · Görüntüleme: 12,744
  • FCM-ECM.png
    FCM-ECM.png
    59.8 KB · Görüntüleme: 12,744
mhanifiata":1854aa55' Alıntı:
BETON SINIFINA GÖRE 0.85*KAROT ORTALAMASINI fcm OLARAK HESAPLAMASI GEREKİYOR-RBTE-2013. ANCAK ANALİZ SONUCUNDA FARKLI BİR DEĞER VAR.
Merhaba

Programda RBTE Madde 3.2.4 te -Numunelerden elde edilen ortalama beton dayanımının %85'i mevcut beton dayanımı olarak alınacaktır.- ifadesinde belirtilen durum otomatik uygulanmıyor. Bu değeri Sizin hesaplayıp girmeniz gerekiyor.

İyi çalışmalar

LEVEN BEY;7.34/8=0.9175 OLUYOR. YANİ BEN BETON SINIFINI 80 KGF/CM2 GİRİYORUM RİSKLİ YAPI DEĞERLENDİRME RAPORUNDA BU RAKAM 73.4 OLUYOR. DEDİĞİNİZ GİBİ 8*0.85=6.80 DEĞERİNİ GİRDİM BU KEZ RİSKLİ YAPI DEĞ. RAPORUNDA 6.31 DEĞERİ VERDİ. 6.31/6.80=0.9175 OLUYOR. YİNE BU ORAN ÇIKTI. YANİ PROĞRAM BENİM GİRDİĞİM DEĞERİ 0.9175 GİBİ BİR RAKAMLA ÇARPIYOR. BİLGİ DÜZEYİNİ KAPSAMLI YAPTIM BETONU 8 GİRDİM BU KEZ RİSKLİ YAPI DEĞ. RAPORUNDA 8.16 DEĞERİNİ GÖRDÜM. İYİCE KAFAM KARIŞTI

mhanifiata":w1axnf6b' Alıntı:
LEVEN BEY;7.34/8=0.9175 OLUYOR. YANİ BEN BETON SINIFINI 80 KGF/CM2 GİRİYORUM RİSKLİ YAPI DEĞERLENDİRME RAPORUNDA BU RAKAM 73.4 OLUYOR. DEDİĞİNİZ GİBİ 8*0.85=6.80 DEĞERİNİ GİRDİM BU KEZ RİSKLİ YAPI DEĞ. RAPORUNDA 6.31 DEĞERİ VERDİ. 6.31/6.80=0.9175 OLUYOR. YİNE BU ORAN ÇIKTI. YANİ PROĞRAM BENİM GİRDİĞİM DEĞERİ 0.9175 GİBİ BİR RAKAMLA ÇARPIYOR. BİLGİ DÜZEYİNİ KAPSAMLI YAPTIM BETONU 8 GİRDİM BU KEZ RİSKLİ YAPI DEĞ. RAPORUNDA 8.16 DEĞERİNİ GÖRDÜM. İYİCE KAFAM KARIŞTI
Hanifi Bey,

Telefonda konuştuğumuz gibi Dizayn Ayarlarında girilen malzeme birimi MegaPascal. Bu değer tf/m2 ye çeviriliyor.
C8 olarak girilen malzeme 8 megapascal=815.7 tf/m2
0.1fcm=81.5 tf/m2

İyi çalışmalar

Riskli bina analizinde nbi<1,4 eşdeğer dy nbi>1,4 mod birleştirme yönt kullanılacağından bahsetmektedir. hesap çıktılarında düzensizlik raporlarında nbi<1,4 olmasına karşılık rbte analiz eşdeğer dy uyguladıpımız zaman rbte analiz raporunda 1,4 karşına x atmakta dır. Yani 1.4 den büyük mod birl uygulayın demektedir. nbi değeri düzensizliklerde farklı bir değer rbte analizde farklı değer çıkabilirmi aynı olması gerekmez mi . Mod birl bütün yapılara uygulanabilirmi yanı hem nbi<1,4 hem nbi>1,4
iyi çalışmalar

mgeresin":1xna7dm5' Alıntı:
Riskli bina analizinde nbi<1,4 eşdeğer dy nbi>1,4 mod birleştirme yönt kullanılacağından bahsetmektedir. hesap çıktılarında düzensizlik raporlarında nbi<1,4 olmasına karşılık rbte analiz eşdeğer dy uyguladıpımız zaman rbte analiz raporunda 1,4 karşına x atmakta dır. Yani 1.4 den büyük mod birl uygulayın demektedir. nbi değeri düzensizliklerde farklı bir değer rbte analizde farklı değer çıkabilirmi aynı olması gerekmez mi . Mod birl bütün yapılara uygulanabilirmi yanı hem nbi<1,4 hem nbi>1,4
iyi çalışmalar
Her iki analizde kullanılan eleman rijitlikleri farklı olduğu için nbi değerleri de farklı çıkabilir. Mod birleştime yöntemi ile analiz bütün yapılarda uygulanabilir.

İyi çalışmalar

Bir yapı var, dış duvarları 50cm taş duvarlarla cevrili içinde kolon yok , yapının ortasında kolonlar mevcut. Bu yapıyı betonarme çözmek için taş duvarları panel olarak tanımlayabilirmiyiz. Bu panel leri donatısız malz nasıl seceğiz beton değerini kaç vermemiz gerekiyor yada bu yapıyı nasıl modelleriz.

mgeresin":6aqbgou0' Alıntı:
Bir yapı var, dış duvarları 50cm taş duvarlarla cevrili içinde kolon yok , yapının ortasında kolonlar mevcut. Bu yapıyı betonarme çözmek için taş duvarları panel olarak tanımlayabilirmiyiz. Bu panel leri donatısız malz nasıl seceğiz beton değerini kaç vermemiz gerekiyor yada bu yapıyı nasıl modelleriz.
Programda yığma türü yapıların performans ve risk analizi yapılmamaktadır.

Riskli Yapı tespit raporu hesap çıktılarında d/h sınır sütununda sınır değerler eşitliğin sağındaki değerler midir? d/h göreli kat ötelemesi oranımıdır?.

mgeresin":3ojvoehe' Alıntı:
Riskli Yapı tespit raporu hesap çıktılarında d/h sınır sütununda sınır değerler eşitliğin sağındaki değerler midir? d/h göreli kat ötelemesi oranımıdır?.
R=1 alınarak hesaplanan Sigma/h değerleri Kat Kuvvetleri bölümünde Sigma/h sütunlarındaki değerlerdir.
Sigma/h: Kat etkin göreli kat ötelemesi oranıdır.

Ekli dosyalar

• sigma_h.PNG
    sigma_h.PNG
    15.4 KB · Görüntüleme: 13,384
d/h sınır ile ilgili d/h sınır sütunu sınır değerler eşitliğin sağ tarafımıdır diye sormuştum , d/h biraz açabilirmisiniz

d/h sınır ile ilgili d/h sınır sütunu sınır değerler eşitliğin sağ tarafımıdır diye sormuştum , d/h biraz açabilirmisiniz

Kritik Kat duvar etkileri raporundaki d/h(Sigma/h) ı soruyorsanız, RBY madde 3.5.2 de sınır değer 0.015 olarak belirtilmiştir. Yani d/h sütununun sağ tarafındaki değer yönetmelikte verilen sınır değerdir.
D/h=Etkin göreli öteleme değeri oranıdır ( Bakınız RBY) Eğer anlaşılmayan bir nokta varsa veya farklı bir şey soruyorsanız, telefonla iletişime geçiniz.

Ekli dosyalar

• sınırdeğer.PNG
    sınırdeğer.PNG
    25 KB · Görüntüleme: 13,369
[attachment=0]ide-m değeri.PNG[/attachment

Riskli bina analizinde Ve değeri 0 olması tabloda ona bağlı m değerlerin sonsuz anlamsız değerler çıkması neye bağlıdır.( Nerede hata yapıyoruz)

Ekli dosyalar

• ide-m değeri.PNG
    ide-m değeri.PNG
    55.1 KB · Görüntüleme: 13,321
Geri