V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

SUBASMAN KATI VE RİJİTLİK SEÇİMİ

Merhabalar;
Elimdeki projede 190 cm subasman yüksekliği var. Üzerinde 300 cm yüksekliğinde zemin kat tanımı yapacağım ama burada bazı durumlar var.
1-) Subasman katını ayrı tanımladığımda üzerinde bir döşeme tanımlayamadığım için bu katı rijit kabul edemiyorum ve idare buranın rijit tanımlanmasını istiyor.
2-) Zemin katı subasman ile beraber tek bir kat olarak tanımladığımda kat yüksekliğim 490 cm e çıkıyor bu sefer taşıyıcıların boyutlarını artırmam gerekiyor.

Bu iki durum için değerlendirmeleriniz nelerdir? yardımcı olursanız sevinirim.

Subasman kat yüksekliğiniz fazla. Subasman katının ayrı bir kat olarak girilmesi ve bu katın döşemelerinin tanımlanıp rijit kat olarak çözüm yapılması uygun olur.
Döşeme tanımlanmadığı takdirde bir kat rijit kat olarak tanımlanmamalıdır.

Subasman kat yüksekliğiniz fazla. Subasman katının ayrı bir kat olarak girilmesi ve bu katın döşemelerinin tanımlanıp rijit kat olarak çözüm yapılması uygun olur.
Döşeme tanımlanmadığı takdirde bir kat rijit kat olarak tanımlanmamalıdır.
Bende normalde 100 cm den fazla olan subasmanları ayrı kay olarak tanımlayıp 100 cm den az olanları kat yüksekliğine ekleyerek, subasman perdelerini kolon ve perdelere 5 cm diletasyon bırakarak çizim programlarında elle çizip detay veriyordum. Fakat şantiyede diletasyon kısmında hatalar olabiliyor. bir kaç meslektaşıma sordum. 20 cm subasman olsa bile ayrı kat olarak tanımlayıp döşeme attıklarını söylediler. Sizce hangi yöntem daha mantıklı? 20 cmlik bir kat tanımlayarak rijit bodrum dediğimizde sonuçlarımızda hata alır mıyız?

20cm için kat açtığınızda kolon/perde boy donatıları kesileceği ve bindirme yapılacağı için şantiyede uygulanabilir pratik ve ekonomik bir yöntem olmaz. Kat içinde subasman perdelerinin tanımlanması uygun olur.

Bende normalde 100 cm den fazla olan subasmanları ayrı kay olarak tanımlayıp 100 cm den az olanları kat yüksekliğine ekleyerek, subasman perdelerini kolon ve perdelere 5 cm diletasyon bırakarak çizim programlarında elle çizip detay veriyordum. Fakat şantiyede diletasyon kısmında hatalar olabiliyor. bir kaç meslektaşıma sordum. 20 cm subasman olsa bile ayrı kat olarak tanımlayıp döşeme attıklarını söylediler. Sizce hangi yöntem daha mantıklı? 20 cmlik bir kat tanımlayarak rijit bodrum dediğimizde sonuçlarımızda hata alır mıyız?
Bu şekilde yaptığınızda perdelerin b1 hesabındaki kesme alanları sisteme eklenmemiş mi oluyor yani kesme katkısı iptal mi ediliyor ?

Perdeler kat yüksekliğinde değilse kesit alanlarının b1 düzensizliği hesaplarında dikkate alınmaması uygun olur.
Program içerisinde Subasman perdesi olarak tanımlı perdelerin kesit alanları b1 düzensizliği hesaplarında dikkate alınmaz.
Kullanıcı tercihi ile müdehale edilmek istenirse kat genel ayarlarında perde kesit alanları tanımlanabilir. Yardım sayfasını inceleyiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Geri