V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

SUBASMAN KATI VE RİJİTLİK SEÇİMİ

Merhabalar;
Elimdeki projede 190 cm subasman yüksekliği var. Üzerinde 300 cm yüksekliğinde zemin kat tanımı yapacağım ama burada bazı durumlar var.
1-) Subasman katını ayrı tanımladığımda üzerinde bir döşeme tanımlayamadığım için bu katı rijit kabul edemiyorum ve idare buranın rijit tanımlanmasını istiyor.
2-) Zemin katı subasman ile beraber tek bir kat olarak tanımladığımda kat yüksekliğim 490 cm e çıkıyor bu sefer taşıyıcıların boyutlarını artırmam gerekiyor.

Bu iki durum için değerlendirmeleriniz nelerdir? yardımcı olursanız sevinirim.

Subasman katını ayrı tanımladığınızda döşeme oluşturabilirsiniz. Subasman katını da rijit tanımlayabilirsiniz

Subasman katını ayrı tanımladığınızda döşeme oluşturabilirsiniz. Subasman katını da rijit tanımlayabilirsiniz
subasman katında döşeme oluşturmak bana mantıklı gelmiyor biz subasmanıın içini doldurup üzerine çesan serip stabilize dolgu betonu döküyoruz ve genel uygulama bu şeklide.

Subasman kat yüksekliğiniz fazla. Subasman katının ayrı bir kat olarak girilmesi ve bu katın döşemelerinin tanımlanıp rijit kat olarak çözüm yapılması uygun olur.
Döşeme tanımlanmadığı takdirde bir kat rijit kat olarak tanımlanmamalıdır.

Subasman kat yüksekliğiniz fazla. Subasman katının ayrı bir kat olarak girilmesi ve bu katın döşemelerinin tanımlanıp rijit kat olarak çözüm yapılması uygun olur.
Döşeme tanımlanmadığı takdirde bir kat rijit kat olarak tanımlanmamalıdır.
Bende normalde 100 cm den fazla olan subasmanları ayrı kay olarak tanımlayıp 100 cm den az olanları kat yüksekliğine ekleyerek, subasman perdelerini kolon ve perdelere 5 cm diletasyon bırakarak çizim programlarında elle çizip detay veriyordum. Fakat şantiyede diletasyon kısmında hatalar olabiliyor. bir kaç meslektaşıma sordum. 20 cm subasman olsa bile ayrı kat olarak tanımlayıp döşeme attıklarını söylediler. Sizce hangi yöntem daha mantıklı? 20 cmlik bir kat tanımlayarak rijit bodrum dediğimizde sonuçlarımızda hata alır mıyız?

20cm için kat açtığınızda kolon/perde boy donatıları kesileceği ve bindirme yapılacağı için şantiyede uygulanabilir pratik ve ekonomik bir yöntem olmaz. Kat içinde subasman perdelerinin tanımlanması uygun olur.

Bende normalde 100 cm den fazla olan subasmanları ayrı kay olarak tanımlayıp 100 cm den az olanları kat yüksekliğine ekleyerek, subasman perdelerini kolon ve perdelere 5 cm diletasyon bırakarak çizim programlarında elle çizip detay veriyordum. Fakat şantiyede diletasyon kısmında hatalar olabiliyor. bir kaç meslektaşıma sordum. 20 cm subasman olsa bile ayrı kat olarak tanımlayıp döşeme attıklarını söylediler. Sizce hangi yöntem daha mantıklı? 20 cmlik bir kat tanımlayarak rijit bodrum dediğimizde sonuçlarımızda hata alır mıyız?
Bu şekilde yaptığınızda perdelerin b1 hesabındaki kesme alanları sisteme eklenmemiş mi oluyor yani kesme katkısı iptal mi ediliyor ?

Perdeler kat yüksekliğinde değilse kesit alanlarının b1 düzensizliği hesaplarında dikkate alınmaması uygun olur.
Program içerisinde Subasman perdesi olarak tanımlı perdelerin kesit alanları b1 düzensizliği hesaplarında dikkate alınmaz.
Kullanıcı tercihi ile müdehale edilmek istenirse kat genel ayarlarında perde kesit alanları tanımlanabilir. Yardım sayfasını inceleyiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Subasman kotuna kadar ayrı bi kolon örneğin 1.5m, sonra üstüne ayrı bi kat kolonu 3m tanımlamak mantıksız bana göre. İki ayrı kolon değil tek 4.5m kolon modellemek daha mantıklı. Döşeme modellemenize gerek yok subasman üstüne 1.5m kotuna. Subasman perdeleri ve 4.5m kolon modelleyip analiz yapabikirsiniz. Sonra çizimde hasır çelikli dolgu üstü döşeme betonunu kendiniz ekleyebilirsiniz.

Subasman kotuna kadar ayrı bi kolon örneğin 1.5m, sonra üstüne ayrı bi kat kolonu 3m tanımlamak mantıksız bana göre. İki ayrı kolon değil tek 4.5m kolon modellemek daha mantıklı. Döşeme modellemenize gerek yok subasman üstüne 1.5m kotuna. Subasman perdeleri ve 4.5m kolon modelleyip analiz yapabikirsiniz. Sonra çizimde hasır çelikli dolgu üstü döşeme betonunu kendiniz ekleyebilirsiniz.
1.5 meterlik subasman perdelerini eklediğimizde taşıyıcı kolonlara kısa kolon etkisi yaptırmaz mı?

Hocam bir soru sormak istiyorum. Sizce bahsettiğiniz senaryoda kolonun alt ucu subasman perdesinin üst ucu mudur yoksa subasman perdesinin alt ucu mudur ?

Bir binada kat kavramı sadece mimari anlamda tanımlanmıyor ki. döşemenin yarattığı diyafram etkisiyle düşey taşıyıcıların alt ve üst ucundaki ötelemeler farklılaşıyor yani biz kolon ve perde uç noktalarının davranışını dikkate alarak aslında kat tanımlıyoruz. aksi halde siz kolonu hiç 4,5 m tanımlamakla uğraşmayın direkt 22 m bina yüksekliği girin. yanılıyorsam düzeltin lütfen. Adminler de görüş belirtirse makbule geçer.
@Oğuzcan HADİM @Yasin TEZEL @Houssein Aleit

11 Versiyonunda betonarme diyaloğunda kolonun tasarım noktasını görebilirsiniz.
Aşağıdaki örnekte "alt uç pmm tasarım noktası" 0,5m olarak belirtilen kolon alt ucundan olan mesafedir yani subasman perdesi üst kotudur.
11 versiyonunda kolonda perdenin üst kotu dikkate alınarak kritik duruma göre tasarım yapılır.

10 versiyonunda sadece kolon alt ve üst düğüm noktalarına göre tasarım yapıldığı için subasman katının ayrı bir kat olarak modellenerek tasarımın kontrol edilmesi uygun olur.
1783675458860.png

1.5 meterlik subasman perdelerini eklediğimizde taşıyıcı kolonlara kısa kolon etkisi yaptırmaz mı?
subasmanları da modeleleyceğin için aynı anada, yani kolonla bağlı şekilde modelleyeceksin ki bu durumda da zaten o etkiyi dikkate alarak tasarım yapmış olacaksın. Yani o subasman olan kısımda ekstra bir kesme kuvveti oluşacaksa zaten o kuvvetide dikkate almış olursun. Şöyle bir yöntemde var kullanılan. subasman perdelerini kolonlara bağlamadan arada dilatasyon gibi esnek bir malzeme ile boşluk oluşturursan bu şüphe kalmaz kafanda.

Hocam bir soru sormak istiyorum. Sizce bahsettiğiniz senaryoda kolonun alt ucu subasman perdesinin üst ucu mudur yoksa subasman perdesinin alt ucu mudur ?

Bir binada kat kavramı sadece mimari anlamda tanımlanmıyor ki. döşemenin yarattığı diyafram etkisiyle düşey taşıyıcıların alt ve üst ucundaki ötelemeler farklılaşıyor yani biz kolon ve perde uç noktalarının davranışını dikkate alarak aslında kat tanımlıyoruz. aksi halde siz kolonu hiç 4,5 m tanımlamakla uğraşmayın direkt 22 m bina yüksekliği girin. yanılıyorsam düzeltin lütfen. Adminler de görüş belirtirse makbule geçer.
@Oğuzcan HADİM @Yasin TEZEL @Houssein Aleit
kolon çubuk sonlu eleman olarak rijit bağlantısını temelle birleştiği yerde yapıyorsun kolon alt ucu temel üst kotudur. Subasman perdesini alan sonlu eleman olarak kolonun belli yükseklik boyunca sürekli bağlıyorsun. veyahut bağlamayabilirsin. subasman donatılarını kolon içine uzatmazsın mesela kolonla bağlantısını kesersin ayrı çalıştırmayı tercih edersin. araya dilatasyon yaparsın vb.

yasin bey yukarda dediğine parelel olarak büyük tesirler subasman üst kotunda oluştuğu için oraya göre tasarım yapar. yani modele kattığınız sürece bir farkı yok.

benzer soru sahanlık kirişlerinde oluyor. belediye diyor ara kota kiriş atmışsın kısa kolon yapar bu !! . kirişide kolonuda modellemişim. oluşan iç kuvvetlere göre tasarım yapmışım nzaten. bi elemanda zaten ekstrem bir kesme kuvveti vs. oluşuyorsa zaten tasarım aşamasında kesit tesirlerini incelerken dikkatini çeker. absürt bir durum varsa müdahale edersin.

rijit kat tanımı yapabilmek ve özellikle b1 kontrolünde bodrum perdeleri ancak kat yüksekliğinde olursa kesit alanlarını kat parametreleri bölümünden kesme alanına ekleyebileceğimiz için kat tanımı yapmanın daha isabetli olacağı kanaatindeyim. zira genelde bodrum katlarımızda üst katlara kıyasla kolon perde alanları genelde aynı kalırken duvar alanları büyük farklar gösterebiliyor. böyle bir durumda R katsayımız 1.25nci ile çarpılarak cezalandırılabiliyoruz.

Geri