V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

TBDY 2026 Tebliğ

Fabrika bu, çoğu aksa perde koyamıyorsun. Bu tebliği yazarken bunlar akıllara gelmemiş mi? Acaba "bina" derken konut mu kastediliyor diye de düşündüm ama değildir herhalde.
ah işte ah kaş yaparken göz çıkıyor böyle müdahalelerle oysaki tek eksiğimiz yetkin mühendislik mevzusu
zaten bence sıkıntılarımız konutlar dar alan yüksek bina bol çıkma asimetri ne ararsan var onlarda
Tebliğde TBDY bölüm 4.9.1 e göre hesaplanan olarak belirtiyor tebliğde bu maddeyi değiştirmediğine göre lamda katsayısı hala geçerliliğini koruyor. Okuldan hocamla görüştüğümde yurtdışındaki çoğu yönetmeliğin 0.01 olduğunu bizdeki göreli kat sınırlaması nedeniyle yapıların gerekli sünekliliği sağlamadığını ifade etti.
süneklilik salınım yapabilmek değil beton gevremeden yüklerin demirin sünmesiyle karşılanması meselesidir yani donatının akması
Bu konuyu gittiğim seminerlerde hocalara soruyorum. Aldığım cevap şu kapalı çoklu etriyenin davranışı çirozludan daha iyidir. Şuan yönetmelikte ha çirozlu yapmışsın ha çoklu etriyeli farketmiyor kol sayısına bakıyor
çünkü arada öyle uçurum fark yok
Daha önce perdeler ile çözümlediğim bir projeyi ekliyorum aşağıya, görebildiğim kadarıyla 1/3 kuralına göre y yönündeki 2 aks sürekli sadece:).
tebliğ böyle gelirse perde kullandığımız her projede işimiz oldukça zor :)
bence mevzu perde başlığı ile bağlanan kirişin aksı arasındaki mesafe zımbırtısı

Son düzenleme:
arkadaşlar taslak yeni dolaşıma sunuldu ama yaklaşık bir yıl öncesi hazırlandı taslak olarak yaklaşık 6 ay önce cumhurbaşkanına olur için sunuldu diye biliyorum. Tarih oradan kalmıştır. Resmi gazeteye gönderilmek üzere imza aşamasında yürürlük tarihi düzenlenmiş olur bekleyelim.

neden sadece v11 sebeb
v10 sürümünün geliştirme süreci tamamlanalı ve resmi desteği sona ereli uzun zaman oldu. Yazılım dünyasında tüm kaynaklar ve yenilikler her zaman güncel sürüme (v11) aktarılır. Yıllar önce satışı ve aktif geliştirilmesi durmuş bir sürüme yeni özellik eklenmesi, teknik ve ticari olarak mümkün değildir.

Bunu akıllı telefon güncellemeleri gibi düşünebilirsiniz; üreticiler yeni özellikleri sadece en son model ve işletim sistemlerine sunarlar. Ayrıca gerçekten teknik olarak versiyon 10 ile versiyon 11arasında fark varsa bu sebepten eklenmesi de çok daha zor olabilir. Her halükarda size zaten versiyon 11 geçmenizi öneririm. Bu dünyadaki bütün yazılımlarda böyledir. Örneğin ETABS'ta da versiyon 22 ile 23 arasında bir sürü fark var.

Son düzenleme:
v10 sürümünün geliştirme süreci tamamlanalı ve resmi desteği sona ereli uzun zaman oldu. Yazılım dünyasında tüm kaynaklar ve yenilikler her zaman güncel sürüme (v11) aktarılır. Yıllar önce satışı ve aktif geliştirilmesi durmuş bir sürüme yeni özellik eklenmesi, teknik ve ticari olarak mümkün değildir.

Bunu akıllı telefon güncellemeleri gibi düşünebilirsiniz; üreticiler yeni özellikleri sadece en son model ve işletim sistemlerine sunarlar. Ayrıca gerçekten teknik olarak versiyon 10 ile versiyon 11arasında fark varsa bu sebepten eklenmesi de çok daha zor olabilir. Her halükarda size zaten versiyon 11 geçmenizi öneririm. Bu dünyadaki bütün yazılımlarda böyledir. Örneğin ETABS'ta da versiyon 22 ile 23 arasında bir sürü fark var.
Versiyon 10 satın alırken TBDY 2018 yönetmeliğiyle satın almış oluyoruz. Bu tebliğ de 2018 yönetmeliğine ilave olduğu için V10 'a eklenmesi gerekmez mi?

v10, çıktığı dönemde yürürlükte olan TBDY 2018’e göre geliştirildi. v11 çıkana kadar da v10 içinde sürekli yeni özellikler ve düzeltmeler eklenmeye devam etti.

Yaklaşık 15 yıldır yeni bir ana sürüm çıktığında eski sürümle paralel mevzuat geliştirmesi yapmıyoruz. Yazılımın analiz altyapısı çok geliştiği için iki ana sürümü aynı anda mevzuat açısından güncel tutmak sağlıklı olmuyor. Bu zaten yazılım sektöründe standart bir yaklaşım.

Ayrıca bahsedilen tebliğ henüz Resmî Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmiş değil. Yayımlandığında gerekli düzenleme aktif sürüm olan v11 için güncelleme olarak çıkacaktır.

Buradaki konu sadece tebliğ değil aslında. Biz satış sırasında şunu söylüyoruz: Programı satın aldığınız tarihten itibaren aynı ana versiyon numarası içindeki güncellemeler ücretsizdir.
Yani v10 alan kullanıcı, v10.x güncellemelerini ücretsiz aldı ve v11 çıkana kadar v10 içinde sürekli yeni özellikler ve düzeltmeler yayınlandı.

Buradaki konu sadece tebliğ değil aslında. Biz satış sırasında şunu söylüyoruz: Programı satın aldığınız tarihten itibaren aynı ana versiyon numarası içindeki güncellemeler ücretsizdir.
Yani v10 alan kullanıcı, v10.x güncellemelerini ücretsiz aldı ve v11 çıkana kadar v10 içinde sürekli yeni özellikler ve düzeltmeler yayınlandı.
Arkadaşım Prota kullanıyor. Prota'da her yıl güncelleme parası alınıyor. Betonarme için yıllık 15 bin lira bandındaydı her yeni sürüm için. Etabs'de her yıl güncelleme parası alıyor. Bence siz de yapmalısınız İsmail bey. Anlık olarak 60 bin lira yapmaktansa yıllara bölüp yıldan da aya vade yapmak daha iyi olur kanaatindeyim. 15 bin'i 3 ay vadeli 5 bin yapsanız daha fazla insan yeni sürüme geçer. ideCAD 2026 sürümü diye gitmeli. V eki kalkmalı. Daha sade ve anlaşılır olur diye düşünüyorum. Tamamen kullanıcı tavsiyesidir dediğim.

KOLAY GELSİN. 1 MARTTA YÜRÜRLÜĞÜNE GİRECEK OLAN DEPREM YÖNETMELİĞİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER, PROJELERDE 1 MART İTİBARİYLEMİ BAŞLIYOR YOKSA YILBAŞINDA MI TAMAMEN HAYATIMIZA GİRECEK. EĞER 1 MARTTA PROJELERDE İSTENECEK İSE BU DEĞİŞİKLİKLERİ İDECAD GÜNCELLEME YAPIYOR MU
TEŞEKKÜRLER.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Merhaba;

Birçok maddesinin uygulanabilirliği olmayan mühendislikten uzak böyle bir yönetmelik düzenlemesine itiraz etmemiz yada en azından eleştiriler yapmamız gerekirken, aylardır herkes tarafından kabullenilmiş ve nasıl aşarız program ne zaman günceller, belediyeler mevcut projelerde de ister mi gibi arayışlara girmişiz.

Taslağı hazırlayanlar bile 2 yıldır yayınlamaya cesaret edememişken, biz nasılda benimsedik!

Ben kendi adıma böyle bir düzenlemeyi mühendisçe bulmuyorum. Mühendisliği ve bilimi ön plana çıkarak gerçek düzenlemeler yapılmasını diliyorum. Uygulamadaki sorunları uygulamacılarla çözsünler. Biz günah keçisi değiliz.

Saygılarımla.

........

Ben kendi adıma böyle bir düzenlemeyi mühendisçe bulmuyorum. Mühendisliği ve bilimi ön plana çıkarak gerçek düzenlemeler yapılmasını diliyorum. Uygulamadaki sorunları uygulamacılarla çözsünler. Biz günah keçisi değiliz.

saygılarımla.

Teşekkürler. Bu yazdığınızla tartışmanın başına dönmüş olduk. Benim ilk başta dediğim "iyi mühendis kötü mühendis" ayrımını ortadan kaldıran, mühendisçe bakışı minimize eden bir tebliğ olmaya doğru gidiyordu ki eğer böyle olursa mühendisler yapının farklı durumlarda nasıl davranacağını da artık öngöremez, tahmin edemez, hissedemez ve sezemez olacak. Hesapların dışındaki mühendisçe sezgi dediğimiz şey.

NYILMAZ

Arkadaşlar yaklaşık iki yıl önce taslak çıktığında hiç kimse bir fikrini söylemedi nasıl ki bir kaşeli taslak görüldü bir uğultu koptu. Bir yönetmelik veya Tebliğ nasıl yürürlüğe girer hepimiz biliyoruz ama yerine getirilmiş mi bakmadan yok versiyon farkı olmadan güncelleme istiyoruz. Yok yönetmeliği bizi fazla sıkıyor diye sesleniyoruz.
Geriye dönük bir bakın bakalım 1947 Zelzele yönetmeliğinden bu tarafa hangi yönetmeliğimizi bu kadar tartıştık.
Bana göre asıl mesele şu: Yürürlükteki yönetmelikteki bazı açık pencereler kapatılıyor, hatta üzerine adeta asma kilit takılıyor. Daha önce daha esnek olan alanlar artık daha net tanımlanıyor. Bu da bazı arkadaşlarımızda “nasıl dolanacağız” telaşı oluşturuyor olabilir.

Bu da bazı arkadaşlarımızda “nasıl dolanacağız” telaşı oluşturuyor olabilir.
eğer böyle olursa mühendisler yapının farklı durumlarda nasıl davranacağını da artık öngöremez, tahmin edemez, hissedemez ve sezemez olacak.
Mühendisliği ve bilimi ön plana çıkarak gerçek düzenlemeler yapılmasını diliyorum.
ideCAD 2026 sürümü diye gitmeli.
keşke emojilerde alkış butonu olsa da onu atsam

Geri