ottomancagatay:gw0y6pg9' Alıntı:inşaat mühendisleri odasının hazırladığı tbdy 2018-eğitim el kitabı sayfa BA-1/15 da r kat sayısı seçimine çok güzel bir örnek vermiş incelerseniz . A15 ve A14 yapılara göre 4.3.2.4 maddesi ile işimizin olmadığını anlıyorum .
Evet acimasiz oldukca. Hocalarla konusuyoruz bu durumu. Yonetmelik de net bir sekilde soylemis perde kollarini birlestirerek al diye.MaFiAMaX":2380dspr' Alıntı:İsmail Bey,
Yönetmelikte çekirdek perdelerinde grup tanımı yapılarak tek bir noktada iç kuvvet hesaplattırdığının farkındayım ama bu şekilde olursa, binada sadece tek bir "H" şeklinde ve merkezde çekirdek olduğunu farz edelim. Bu durumda da tek bir perde olduğu için 4.3.2.4a maddesi sağlanmayacak.
Bu şekilde bakarsanız çoğu zaman 4R/5 çarpanı devreye girecek. Biraz acımasız olmuş. O yüzden acaba dedim...
2m proje":6sjdh9mr' Alıntı:A33 - Deprem etkilerinin moment aktaran SÜNEKLİK DÜZEYİ SINIRLI betonarme çerçeveler ile SÜNEKLİK DÜZEYİ SINIRLI boşluksuz betonarme perdeler tarafından birlikte karşılandığı binalar.
Burada detay verilmediği için plak döşemeli perdeli+çerçeve sitemlerin Mdev>=0.75Mo koşulunu sağlamak şartıyla yapılabileceği anlaşılmaktadır. Maddede açıkca yazılmaması nedeniyle ve bu konuda Nuray Aydınoğlu hocanın yorumu dikkate alınırsa asmolen döşemeli sitemlerin bu sınıfa girmeyeceği söylenebilir.
Sanırım bir süre daha bu kafa karışıklığımız devam edecek. Her okuduğumuzda farklı bir yorum geliyor aklımıza.
Saygılarımla.
Ismail Hakki Besler":3sf8jid1' Alıntı:Evet acimasiz oldukca. Hocalarla konusuyoruz bu durumu. Yonetmelik de net bir sekilde soylemis perde kollarini birlestirerek al diye.MaFiAMaX":3sf8jid1' Alıntı:İsmail Bey,
Yönetmelikte çekirdek perdelerinde grup tanımı yapılarak tek bir noktada iç kuvvet hesaplattırdığının farkındayım ama bu şekilde olursa, binada sadece tek bir "H" şeklinde ve merkezde çekirdek olduğunu farz edelim. Bu durumda da tek bir perde olduğu için 4.3.2.4a maddesi sağlanmayacak.
Bu şekilde bakarsanız çoğu zaman 4R/5 çarpanı devreye girecek. Biraz acımasız olmuş. O yüzden acaba dedim...
Mirza":lwejf84e' Alıntı:Merhabalar,
Bence 4.3.2.4 maddesinin bize dediği;
Eğer tasarımınız betonarme ve taşıyıcı sistemin tamamı perdelerden oluşuyorsa (boşluklu/boşluksuz fark etmez) veya çelik çaprazlardan oluşuyorsa;
(a) ve (b) maddesine uyarak, bu perdeleri uygun şekilde yerleştirin...
Mesela; ortalama 2 m uzunluğunda perdeler kullanıyorken bir yerde kalkıp 6~8 m uzunluğunda perde kullanmayın (a maddesi)
Perdelerinizin kesitleri orantılı diye de kenar aksları ihmal etmeyin zira depreme göre tasarımın en temel geometrik kurallarından biri (literatüre göre) olabildiğince kenar akslara perdeleri yerleştirmektir. Bu sebeple de kenar aksa koyduğunuz perdelerin yeterliliğinden emin olmak için de (b) maddesini sağlayın.
Karma sistemler için bu madde bağlayıcı değildir... zira 4.3.4.6'da Karma sistemlerdeki kontrol ayrıca verilmiş ve herhangi bir atıf yapılmamıştır 4.3.2.4 maddesine.