V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Eksenel kapasite yetersizliği

Kolay gelsin herkese, makasta eksenel kapasite yetersizliğini gideremiyorum, kesiti artırdım, yanal elemanlar ekledim, yüksekliği de artırdım, makas biçimini değiştirdim fakat gideremedim, yardımcı olabilir misiniz? Ayrıca başka tavsiyeleriniz varsa da paylaşmanızı isterim.

1759923723372.pngstabilite çaprazı sayınız arttırın ve alt başlıklara da stabilite kirişleri ekleyerek tutulu hale getirin
2. olarak birleşimleriniz tanımlayın elemanlardaki ve makas-kolon birleşimlerinizi yada uygun serbestlikleri verin yoksa doğru davranışı alamazsınız projeden
3. olarak makas şeklinde stabilite kirişi tanımlayacaksanız makası altlık olarak kullanarak kiriş komutuyla çizmeniz gerekiyor bu kirişleri
1759923861586.png1759923883232.pngson olarak projeniz başka hatalarda mevcut bunlarıda giderek devam etmenizi tavsiye ederim özellikle göreli öteleme oranlarını ihmal etmeyin derim

1760081498985.png
merhaba yoğunluktan ancak dönüş yaptım kusuruma bakmayın.
modelde eksenel kapasite sıkıntısı çapraz ve uygun stabilite elemanlarıyla hallediliyor ama kesitlerde büyütülünce tabi. Birde kolonlarınızı makas hizasına yükselterek modelleyin tavsiyem.
1760081743176.pngbazı narinlik uyarıları var onlarda halledilir diye düşünüyorum.
Ancak bur da modeliniz ile ilgili problemlerde var mesela yanlarda bulunan makaslarda kesinlikle kar birikmesi olacaktır buda hem kesit arttıracak hem de dikkate almanız gereken ekstra bir yükleme olacak.
Yapı da düşey çapraz kullanmanızıda tavsiye ederim yardımı olacaktır.
Birde R katsayısı seçiminiz hatalı bu yapı taşıyıcı sistemi çelik sizin moment aktaran çerçeve yada diğer sistemleren uygun olanını seçmeniz lazım.
Burda betonarme sistem seçilmiş!!
1760082096622.png
Birde benim indirdiğim modelinizde kar yükleri etkitilmemiş yapıya bilginiz olsun. Bunların biriken kar yüklemesiyle birlikte etkitilmesi gerekir.
1760082523477.png

Ekli dosyayı görüntüle 55492
merhaba yoğunluktan ancak dönüş yaptım kusuruma bakmayın.
modelde eksenel kapasite sıkıntısı çapraz ve uygun stabilite elemanlarıyla hallediliyor ama kesitlerde büyütülünce tabi. Birde kolonlarınızı makas hizasına yükselterek modelleyin tavsiyem.
Ekli dosyayı görüntüle 55493bazı narinlik uyarıları var onlarda halledilir diye düşünüyorum.
Ancak bur da modeliniz ile ilgili problemlerde var mesela yanlarda bulunan makaslarda kesinlikle kar birikmesi olacaktır buda hem kesit arttıracak hem de dikkate almanız gereken ekstra bir yükleme olacak.
Yapı da düşey çapraz kullanmanızıda tavsiye ederim yardımı olacaktır.
Birde R katsayısı seçiminiz hatalı bu yapı taşıyıcı sistemi çelik sizin moment aktaran çerçeve yada diğer sistemleren uygun olanını seçmeniz lazım.
Burda betonarme sistem seçilmiş!!
Ekli dosyayı görüntüle 55494
Birde benim indirdiğim modelinizde kar yükleri etkitilmemiş yapıya bilginiz olsun. Bunların biriken kar yüklemesiyle birlikte etkitilmesi gerekir.
Ekli dosyayı görüntüle 55495
Estağfurullah, dönüşünüz için teşekkür ederim, bulunduğumuz bölge hiç kar görmüyor akdeniz bölgesinde olduğu için, önlem olarak yine de tanımlamak gerekir mi kar yüklerini ?

Akdeniz Bölgesi’nde bulunan yapılarda kar yükü genellikle TS 498 standardına göre 0 kN/m² veya ihmal edilebilir düzeydedir. Bu nedenle kıyı illerinde (Antalya, Mersin, Adana, Hatay vb.) kar yükü tanımlanmasına gerek yoktur. Ancak yapınız yüksek rakımlı bir bölgede (örneğin Toros Dağları çevresi, 1000 m üzeri kotlar) bulunuyorsa, aynı standardın Tablo 3 değerlerine göre kar yükü tanımlanmalıdır.

Özetle; yapı deniz seviyesine yakınsa kar yükü girilmeyebilir, ancak tedbirli olup 1. bölgeye göre alabilirsiniz.
1760094881611.png

Son düzenleme:
Zemin etüdüne göre bazı değerleri değiştirmem gerekti fakat dinamik mod sayısı yetersiz uyarısı eklendi, nasıl çözebilirim? yardım sayfasını inceledim ama anlayamadım

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    3.8 KB · Görüntüleme: 1
modu otomatik olarak artırır mod sayısını artırarakanaliz sonrasında sorar program size yada elle değiştire bilirsiniz

Geri