Madde 4.3.4.6 Kontrolu * ÖNEMLİ AÇIKLAMA *

Merhaba
Tablodaki Hesabı yaparsanız = 237,075/(237.075+81.13*2)=0.59 ve programın bulduğuyla aynı... siz hesaplarken M1+M2 yerine Mdev + Mdev yapmışsınız.
İyi çalışmalar
 
Evet orda benim yaptığım bir hesap hatası var.
(Çok da önemli degil, anlatılmak istenen o degildi)

Yani fiktif ters üçgen yükleme ile yapıdan bağımsız çözüm yapmadan da, tepki spektrumu yontemi ile de aynı sonuca ulaşılabiliyormuş?

Yada tesadüf mü?

Fiktif yük altında analizi ve sonucları kontrol etmeyi (M12= 25.35 Nv=16.37) size bırakıyorum.

Iyi çalışmalar...

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Mirza":i2maghyu' Alıntı:
Yani fiktif ters üçgen yükleme ile yapıdan bağımsız çözüm yapmadan da, tepki spektrumu yontemi ile de aynı sonuca ulaşılabiliyormuş?

Yada tesadüf mü?

Fiktif yük altında analizi ve sonucları kontrol etmeyi (M12= 25.35 Nv=16.37) size bırakıyorum.
Projenizi gönderirseniz kontrol ederiz.

Eğer girdiğiniz projede kontrol ettiğiniz bağ kirişli perde izole ettiğinizde de girilen proje ile aynı ise, iki sistem çozumunun ücgen yükleme ve response sonuçları için Nv ve M değerleri uyumlu çıkar ve sonucunda bağ derecesi katsayısı da son derece yakın hesaplanır.

Sizin projenizi göremediğim için ben burada datasını koyduğum (Fiktif yukleme omega.ide10) projenin nümerik değerleri üzerinden size fiktif yuk altında analiz sonuçlarını kontrol ederek gosteriyorum.

Ekteki proje c=8 m olan ve sadece iki perde ve aralarına omega şartını sağlamayan bir bağ kirişi var. Programın hesapladıgı omega 0.233 fiktif yuklemedfen bulunan omega 0.233



Program dosyası:


Programın otomatik yaptığı fiktif yukleme için program içinde ayrıca Fiktif yuk diye bir yukleme durumu girilmiş ve
Katlara yukarıdan aşağıya sırasıyla ters ucgen şeklinde

1.02 tf
0.85 tf
0.71 tf
0.57 tf
0.43 tf
0.28 tf
0.14 tf

Fiktiff yuk girilerek bulunan yukleme sonucu

c=8 m
Nv=3.522 tf
M1=46.123 tfm
M2=46.062 tfm

Omega = c x Nv / ( M1 + M2 + c x Nv)

Omega = 0.233

Response spektrum hesabı sonucu bulunan değerler:

c=8 m
Nv=6.015 tf
M1=79.889 tfm
M2=79.783 tfm

Omega= 0.232
 

Ekli dosyalar

  • Fiktif yukleme omega.ide10
    1.1 MB · Görüntüleme: 938
  • Response spektrum Nv ve M degerleri.png
    Response spektrum Nv ve M degerleri.png
    220.7 KB · Görüntüleme: 72
  • Fiktif yukleme omega.png
    Fiktif yukleme omega.png
    258.1 KB · Görüntüleme: 71
Merhaba,

Yukarıda detaylı tartışılan konu hakkında yapılan tartışmanın amacı: devrilme moment kontrolünü daha sağlıklı anlayabilmekti.
Benim yaptığım kontroller ile İsmail Bey'in son mesajında paylaştığı "fiktif yük karşılaştırmalı analizlerin" sonucunun aynı çıktığının bilinmesinde fayda var.

Karışıklığın sebebi ise; Bağlılık derecesi raporuna basılan değerlerin "fiktif yükleme" sonuçları olmasıydı. Burdaki Nv, M1 M2 değerlerinin farklı değerler olarak basılmasına ilişkin daha önce bir açıklama okumadığımdan ve Uygulama Örnekleri El Kitabındaki yaklaşıma da dikkat etmediğimden dolayı bu rapordaki değerleri merak etmiş sorgulamıştım.

Yönetmeliği yazanların, bağlılık derecesini hesaplarken "fiktif yük modeli"ni yazmamış olmaları yönetmeliğin bir eksiği olarak durmaktadır. Aynı yönetmeliği yazanların; uygulama örneklerinde, yazılı olmayan bir yöntemle bağlılık derecesini hesaplamalarını da meslektaşlarımın takdirine bırakıyorum.

Sonuç olarak Programın arka planda ne yapmış olduğunu daha iyi kavramış oldum kendi adıma.

İsmail Bey, açıklamalar için teşekkürler.

iyi çalışmalar, saygılar...
 
Mirza":21lasyqi' Alıntı:
Yönetmeliği yazanların, bağlılık derecesini hesaplarken "fiktif yük modeli"ni yazmamış olmaları yönetmeliğin bir eksiği olarak durmaktadır. Aynı yönetmeliği yazanların; uygulama örneklerinde, yazılı olmayan bir yöntemle bağlılık derecesini hesaplamalarını da meslektaşlarımın takdirine bırakıyorum.
Sayın Mirza bağ kirişi bağlılk derecesi hesabında, ancak ve ancak bağ kirişli perdeyi yapıdan izole edip fiktif yuk ile çozerek sonuca doğru olarak ulaşırsınız.
Yönetmelikte anlatılan bağlılık derecesi hesabını doğru yapmanın tek yolu bu.

yusuf15hira17":21lasyqi' Alıntı:
merhaba proje datasını eklenti olarak ekledim
Projenizi bulamadım nereye eklenti olarak eklediniz?
 
Yakında yayınlanacak 10.08 versiyonda bir opsiyon getirdik;



Kiriş kesme kuvveti katkılarını, yani perde Normal kuvvet (Nv) katkılarını dikkate al seçeneği eklendi. Deprem yönetmeliği bu haliyle bu katkıları sadece ve sadece 1/3 şartını sağlayan bağ kirişlerinde dikkate almaya müsade ediyor. Bu seçeneğin işaretlenmesi kullanıcı bilgisi dahilinde yapılabilir. Bu projede bu seçenek işaretlenirse Y yönünde 0.75 şartını çok rahat sağlıyor. Fakat X yönünde 0.65 civarında kalıyor.
 

Ekli dosyalar

  • kiriş kesme kuvveti katkısını dikkate al.png
    kiriş kesme kuvveti katkısını dikkate al.png
    35.1 KB · Görüntüleme: 25,999
  • Mdev-M0.jpg
    Mdev-M0.jpg
    117.7 KB · Görüntüleme: 25,981
Teşekkür ederim ismail bey o halde sanırım biraz daha rahaticaz suana göre. ben zaten plak döşeme olsun asmolen döşeme olsun bag kirişsiz bir tasarım yapmadan proje yapmamaya calısıyorum. bu benim işime cok yarayacak. ama o buton yinede cokta yeterli olmayacak anladıgım kadarıyla.
plak döşemeler için problem yaşamıyoruz zaten o konuda yönetmelik oldukca esnek.
fakat asmolen döşeme konusunda olabildiğince müşterilerimize ''diğer programlar'' cümlesi ile cevap almak durumuda kalmamak için elimizden geleni yapıyoruz ama biraz magdur oluyoruz. bu konuda ne yapılabilir nası bir yol izlenebilir, bizlere önerileriniz neler olur bu konuda, şahsım adına idecad ailesi olarak mükemmele yakın bir iş çıkardıgınızın farkındayım fakat piyasa şartları, muhattab oldugumuz insanlar ve rakiplerinizi gözönüne alındıgında bu geçiş süreci cok sancılı olmaya başladı. yönetmelik yetkililerinden bu kadar katı olduguyla ilgili bir bilgilendirme alabilrmiyiz yada yapılabilecek ufak esnetmeler ile küçük çaplı sistemlerde 6-7 perde 2-3 kolonla bu sartı sagayacak hale getirilemezmi.


İyi çalışmalar
 
10.08 versiyonda sizin bilerek ve kendi insiyatifinizde olmak kosuluyla bir opsiyon getirdik. Asmolen sistemlerde de bu ihtiyaci giderecegini dusunuyoruz.



Eski 1996 yönetmeliğinde bu problem aynı şeklilde ortaya çıkmıştı. Ve yönetmelikte önce bu madde 1998 de getirildi. 2008 yönetmeliğinde de devrilme momenti yerine kesme kuvveti kontrolu (Alfa s) getirilmişti.
ideCAD o zaman da Yönetmeliğin emrettiği şekilde, maalesef kullanıcılarının tepkisini de göze alarak yönetmelikte yazdığı şekilde yapmıştı.

Yönetmelikler sıradan kuralların yazılı olduğu metinler değildir. Benim yorumum bu diye kestirip atamazsınız.

2018 Yönetmeliği bu yazıldığı haliyle bu opsiyonu seçmenize asla müsade etmiyor ve biz de seçmenizi önermiyoruz.
 

Ekli dosyalar

  • 1998 Yonetmeligi.png
    1998 Yonetmeligi.png
    34.8 KB · Görüntüleme: 25,887
Merhaba,
forumu sürekli takip etmeme yönetmeliği tekrar tekrar okumama rağmen sürekli kendi kendimle çelişkiye düşüyorum bundan dolayı sizlerden yardım almak istedim.

bina yüksekliği 12 metre olan dts:3 bir yapı için bys yi 7 olarak buluyoruz. binamız asmolen.
ilk sorum şu: mdev şartını sağlamış olup olmamam önemli olmadan bys 7 olduğundan dolayı tablo 4.1 de A2 den karma sünek bir seçeneği seçebilirmiyim. burada en küçük bys 6 benim yapım ise bys 7 olduğundan dolayı seçemem gerekir diye düşünüyorum ama bir arkadaşım buradan bir tanesini seçerek ruhsatını aldı durumu anlatmama rağmen hem ikna olmadı hem de benim de kafamı karıştırdı.

ikinci olarak: ne yaparsam yapayım mimariyi etkilemeyecek şekilde perde duvar koymama rağmen mdev şartını sağlayamadım. yapıdaki bys de 7 olduğu için tablo 4.1 den sadece A31'i seçebiliyorum. bence doğru olan da bu. A31'de deprem etkilerinin tamamının çerçevelerle taşındığı durum anlatılıyor bu durumda benim perde yapmamın bana nasıl bir faydası olacak. çünkü belediye asansör çevresini perde istiyor. bu durumda da D'nin 2.5 olmasından dolayı bu U perdeden tek olanda çok fazla kesme kuvveti oluşuyor ve 12 hatta 14'lük etriyeler gerekiyor. acaba ben mi bir yeri yanlış yapıyorum.

3: ide v7' kullanırken subasman perdelerini de göstererek analiz yapıyordum fakat v10'da subasman perdelerinin olması mdev şartının sağlanmış oldu acaba burada bir değişiklik mi var v7'ye göre.
son olarak modal analizdeki modal e1 e2 e3 gibi değerler tam olarak neyi ifade ediyor.
yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Merhaba,

Kavramları karıştırmışsınız. BYS değeri, bina yüksekliği arttıkça küçülür. Yani en yüksek binanın BYS değeri 1'dir. Haliyle, BYS=7 olan bir bina BYS=6 olan binaya göre daha alçak katlıdır. Bina yüksekliği arttıkça (BYS değeri küçüldükçe) yönetmelik şartları ağırlaşır.

Bunu anladıysak, sizin sorunuza geçelim.

1- Tek yönlü nervürlü döşemeli binaları A23 veya A24'e göre çözebilirsiniz. Onun dışında A21 ve A22 kapsam dışıdır.

2- BYS=7 ise A23 ve A24 kullanılabilir.

3- Subasman perdesi olarak işaretlenmiş perdeler binanın ana taşıyıcı perdesi olmadığı için Mdev hesabına katılmaz. Genel deprem raporunun en sonunda yer alan Mdev hesabına bakıp, hangi perdelerin hesaba katıldığını kontrol edebilirsiniz.
 
binanın yüksekliği ile bys değeri ters orantılı bunun farkındayım. örnek olarak A14'ü kullanabiceğim bir bina da A21'i de A31'i de kullanabilirim tabi bu ekonomik bir çözüm olmaz. fakat benim önceki sorumda durum şu. yapım bys=7 dolayısıyla A23 ve A24 otomatikman kullanılamıyor çünkü yapıyı ödüllendiriyorum. kaldıki A23 yada A24'ü kullansam bile mdev şartı sağlanmadığından otomatikman A31'i kullanmak zorunda kalıyoruz. benim merakım ise burada başlıyor. madem deprem etkilerinin tamamı çerçevelerle karşılanıyor benim perde koymamın bana ne faydası olacak. çünkü grup haline getirilen u asansör perdelerinde D'nin 2,5 alınmasından dolayı çok kalın etriyeler çıkıyor.
 
civilization:2mo8iqfx' Alıntı:
örnek olarak A14'ü kullanabiceğim bir bina da A21'i de A31'i de kullanabilirim tabi bu ekonomik bir çözüm olmaz.
A31 'i kullanamazsınız. Tanımlarına dikkat ediniz.

civilization:2mo8iqfx' Alıntı:
yapım bys=7 dolayısıyla A23 ve A24 otomatikman kullanılamıyor çünkü yapıyı ödüllendiriyorum.

Bu düşünceye ne sebep oluyor bilmiyorum ama, sizin asmolen bir binanız varsa ve BYS=>6 ise A23 veya A24'e göre analiz ve tasarım yapacaksınız.

civilization:2mo8iqfx' Alıntı:
kaldıki A23 yada A24'ü kullansam bile mdev şartı sağlanmadığından otomatikman A31'i kullanmak zorunda kalıyoruz.

Burada iki görüş var. Biri sizin gibi düşünenler, biri de o maddede şu bağlantıda bahsettiğim gibi yazdığını düşünenler. İlgili bağlantı:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
ilk konuda haklısınız ben bys mevzusunu çok yanlış anlamışım. bu konuda sizi yorduğum için özür diliyorum.

ikinci konuda ki düşünce sebebim de ilk cevabınızla aydınlanmış oluyor.

son durumda da size katılıyorum. program yönetmelik aracında a23 yada a24 seçilecek sonra analiz ayarlarına gelip r v d yi a31'dekilerle değiştireceğiz.

tekrardan teşekkür ederim.
 
Ismail Hakki Besler":1l7lfi5s' Alıntı:
Yönetmelik madde 4.3.4.6 ile, perdelerde deprem yüklerinden meydana gelen devrilme momentlerinin toplamı, binanın tümü için deprem yüklerinden tabanda meydana gelen toplam devrilme momentinin %75 inden az olmayacaktır şartı getirilmiştir.
Bu madde uygulanırken yapının tamamı için hesaplanan devrilme momenti eşdeğer veya dinamik olarak hesaplanabilir. İki hesap arasında %10 lar mertebesinde fark olabilr. Fakat burada asıl önemli durum özellikle az katli ve yayvan yapilarda perdelerin yapı merkezinden uzaklaştıkca aldıkları normal kuvvet etkisiyle yapının toplam devrilme momentine verdikleri katkıdır.

Yönetmeliğin soylediği şekilde hesap yapıldıginda merkezden uzak perdelerin eksenel kuvvetleri sebebiyle 0.75 şartını sağlamak nerdeyse imkansız hale geliyor. Bu şartın sağlanabilmesi için bu perdeye rijit istikametten bağlanan kirişlerin kesme kuvvet katkısını almak gerekiyor. Lakin yönetmelik böyle yapabilirsiniz demiyor. Bu şartı sağlayabilmek için perde devrilme momentlerine bu normal kuvvetlerin (perdeye saplanan kirislerin kesme kuvvetlerinin) oluşturduğu Momentleri katmak gerekir. ideCAD bağ kirişli perdelerde baglilik derecesi sartini saglayan bağ kirişli perdenin devrilme momentini bu şekilde hesaplıyor. Zaten yonetmelik bag kirisli perdelerin devrilme momentini boyle hesaplattiriyor. Fakat bağ kirişi niteliğinde olmayan kirişerin saplandığı perdelerde perdelerin tabanında meydana gelen devrilme momentini tek basina aldiriyor.

Yönetmelik 4.3.4.8 de Mdev , boşluksuz perdeler için 4.5.3.7(d) veya 4.5.3.8(c) ye göre, bağ kirişli (boşluklu) perdeler için ise 4.5.4.3 e göre hesaplanacaktır.
Binanın tümü için deprem yüklerinden meydana gelen toplam devrilme momenti M0 ise 4.7, 4.8.2 veya 4.8.3 e göre elde edilecektir.


Bu haliyle ideCAD deprem yönetmeliğin söylediği gibi doğru bir şekilde hesap yapar. Ekteki projede neredeyse tamamı perde olan projede devrilme kontolu X yönünde 0.71 de kalmaktadır. Sebebi de devrilmeye kenardaki perdelerin normal kuvvetleri olmaktadır. Deprem yönetmeliği bu haliyle eksikttir ve bu durumları kapsamamaktadır.

Projelerinizde merkeze yakın oluşturulan perdeler için bu kontrol bu haliyle kullanılabilir. Ancak bu ve buna benzer projeler için eski 1997 yönetmeliğinde olduğu gibi ek bir koşul getirilmesi gerekebilir.

Asagidaki projde kolonlar ozellikle sisteme devrilme katkisi saglamasinlar diye 25x25 secildi. Makul boyutlarda girildiginde oran daha da kuculecek. Kolonlar 50x50 girildiginde Mdev/m0 0.55 e dusuyor.


Eski yönetmelikte hem projenin sağlamlığı açısından hemde hesapta kurtarması yönünden kolaylık olsun diye fırsatını gördüğüm zaman perde koymaya öncelik veriyordum. Ama anladığım kadarıyla basit 25 x 25 2 kolondan 4 perdeden oluşan sistemde bile %75 karşılanmıyorsa (nasıl karşılanmadığı anlayamadım) bizim 3 4 dairelik projede asansör ve merdiven çevresi haricinde perde koymak imkansızlaşıyor. Haksız mıyım İsmail Bey ?
 
Cikacak yeni guncellemede siz yonetmeligin yap demedigi sekilde hesap yapmak icin programda ilgili opsiyonu isaretleyince %75 sartini saglayacak. Ancak bu islem su an yururlukte olan 2018 yonetmeligine uygun olmayacak. Yonetmelik asmolen yapilarin yapilmamasi icin ozel kuralar iceriyor ve acikca olmasa da asmolen yapi projelendirmeyin diyor.

Bahsettiginiz %75 sartinin nasil saglanmadigini anlamak icin alinti yaptiginiz benim mesajimi okumanizi oneririm.
Tumunu okumasiniz bile asagida verdigim bolumu okumaniz yeterli ;

Bu şartın sağlanabilmesi için bu perdeye rijit istikametten bağlanan kirişlerin kesme kuvvet katkısını almak gerekiyor. Lakin yönetmelik böyle yapabilirsiniz demiyor. Bu katkiyi sadece ve sadece 1/3 baglilik sartini saglayan yuksek kirislerde alin diyor

Biz 1/3 sartini saglayan kirislerde bu sarti sagladigini gostererek ve bu katkiyi alarak %75 sartini kontrol ediyoruz.
Bahsettigim opsiyonu isaretlediginizde 1/3 sartini saglayip saglamadigina bakilmaksizin %75 sarti kontrol edilmis olacak.
 
Geri
Üst