Madde 4.3.4.6 Kontrolu * ÖNEMLİ AÇIKLAMA *

Merhaba,
aşağıda aynı bina için subasman perdeli ve subasman perdesiz ve kazı miktarı girilmeden yaptığım 3 farklı analiz var. bunlardan temelin 0 kotunda olduğu durumda mdev oranı x için 0.50 y için 0.23 çıkarken, temel kotu -110 da olduğu durumda subasman perdesi olmadan x için 0.64 y için 0.30 son olarak subasman perdeli bir şekilde analiz yaptığımda x için 0.72 y için ise 0.27 olarak hesaplanıyor. 110 cm'lik bir subasman perdesi bı şekilde bir farka neden sebep oluyor.
bir de yapıya merdiveni de tanımlayınca merdivenin başlangıç kolu nedense temele mesnetlenmiyor bu neden olabilir.

(dosyalardan rev_12 olan hem kazı hem subasman perdesinin olduğu durum, sb perdesiz olan kazı kotu ayarlanmış fakat subasman perdesi tanımlanmamaş, sonuncu ise hiç kazı ve subasman perdesinin olmadığı durum)
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Subasman perdeleri yapinin davranisini ciddi degistirir. 110 cm girdiginiz bu perdenin rijit bodrum katta girilenden hicbir farki yoktur. Devrilme momenti bildiginiz gibi rijit bodrum ustunde hesaplanir.
Subasman olarak isaretlenen perdeler Mdev hesabina katilmaz, fakat diger perdelerin Mdev degerlerini etkiler.
Subasman perdelerinin yapi sisteminize katki saglamayacagini ongoruyorsanuz bu perdeleri kolonlardan izole ederek girip yerinde de o sekilde imal edin. Ya da elastisite modulunu sifira yakin girerek konstruktif olmalarini saglayin.
Ancak projede ongordugunuzun yerinde yapilmasini saglayin.

Forumda içerisinde subasman kelimesi gecen mesajlari arartim. Konuyu inceleyin ;
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
merhaba,İsmail Beyin daha önce örnek vermek amacıyla eklediği dosyaları indirip,bağ kiriş şartını sağlamayan Nv dikkate al seçeneği işaretleyip analiz edildiğinde sonucun değişmediğini gördüm.
 

Ekli dosyalar

  • 1.JPG
    1.JPG
    40.4 KB · Görüntüleme: 28,274
  • 2.JPG
    2.JPG
    32.4 KB · Görüntüleme: 28,274
inş.müh":3vk0pytl' Alıntı:
merhaba,İsmail Beyin daha önce örnek vermek amacıyla eklediği dosyaları indirip,bağ kiriş şartını sağlamayan Nv dikkate al seçeneği işaretleyip analiz edildiğinde sonucun değişmediğini gördüm.

Merhabalar,

Analiz ettiğiniz örnekte,kirişler devrilme hesabında 1/3 şartını sağladığı için opsiyonu işaretleseniz de sonuç değişmeyecektir.Çünkü bağ kiriş olduğu ve ayni zamanda 1/3 sarrini sagladigi için Nv katkısı yönetmelik geregi otomatik dikkkate alınır.
Y istikametinde zaten perde olmadigi icin her iki durumda da sifir çikar.
1/3 şartını sağlamayan kirişlerin oldugu bir örnekte projeyi opsiyonlu ve opsiyonsuz çözerseniz farkı net bir şekilde görebilirsiniz.
 
M. Berat Denli":1exchyva' Alıntı:
inş.müh":1exchyva' Alıntı:
merhaba,İsmail Beyin daha önce örnek vermek amacıyla eklediği dosyaları indirip,bağ kiriş şartını sağlamayan Nv dikkate al seçeneği işaretleyip analiz edildiğinde sonucun değişmediğini gördüm.

Merhabalar,

Analiz ettiğiniz örnekte,kirişler devrilme hesabında 1/3 şartını sağladığı için opsiyonu işaretleseniz de sonuç değişmeyecektir.Çünkü bağ kiriş olduğu için Nv katkısı dikkkate alınır.
1/3 şartını sağlamayan kirişlerin olduğu bir örnekte projeyi opsiyonlu ve opsiyonsuz çözerseniz farkı net bir şekilde görebilirsiniz.
merhaba,analiz ettiğim örnek 1/3 şartını sağlamayan örnekti zaten, 1/3 şartını sağlasaydı alfaM=1 çıkması lazımdı ordada bağ kiriş şartını sağlayan bir örnek yaptım şöyle birşeyle karşılaştım eğer 1/3 oranı sağlanıyorsa ve programa yeni konulan opsiyon işaretlinirse alfaM =1 çıkması lazım iken sanki bu şart sağlanmıyor gibi dikkate alınıyor ve alfaM<1 çıkıyor.Dikkatimi çeken başka bir nokta daha oldu omega için yapılan hesapta çıkan değerlerin çok yüksek olması (M1,M2..).Kolay gelsin...
 

Ekli dosyalar

  • 3.JPG
    3.JPG
    26 KB · Görüntüleme: 28,226
  • 4.JPG
    4.JPG
    42.3 KB · Görüntüleme: 28,226
merhabalar Berat bey, 1/3 şartını sağlamayan örnek ektedir.Kolay gelsin...
 

Ekli dosyalar

  • iki perde devrilme kontrolu Bag krisi sarti saglamıyor-1.ide10
    720.2 KB · Görüntüleme: 982
Analiz ayarlarında "Perde devrilme momenti hesabında 1/3 şartını sağlamayan bağ kirişilerin de (Nv) katkısını dikkate al" opsiyonunu işaretlediğimizde bu opsiyonda moment kolu kat ağırlık merkezine göre alınıyor.Yanı katta bir diyaframı oluşturacak bir döşeme olması gerekiyor. Modelinize ekte ekran alıntısı ile gösterdiğim şekilde konsol bir döşeme girildiğinde opsiyon ile birlikte analiz edildiğinde devrilme oranının 1 çıktığını görebilirsiniz. Böyle iki perde tek kiriş şeklindeki deneme projelerde böyle bir durum söz konusu.Bu opsiyon diyafram oluşan sistemlerde çalışıyor kısaca.

Sizin modeliz;
Kat diyaframının oluşması için oluşturduğum model ;




inş.müh":3v0rd9xh' Alıntı:
Dikkatimi çeken başka bir nokta daha oldu omega için yapılan hesapta çıkan değerlerin çok yüksek olması (M1,M2..).Kolay gelsin...
Bağ derecesi hesaplanırken çekirdek perdeye bağımsız bir şekilde ters üçgen fiktif yükleme yapılır.Önemli olan fiktif yükleme sonucu M1 ,M2 ve Nv değerlerinin elde edilerek yönetmelikte verilen formül ile bağ derecesi katsayısının hesaplanmasıdır. Fiktif yükleme yapıldığı için m1,m2 ve nv değerlerinin büyüklükleri önemli değildir. TBDY-2018 Eğitim Elkitabı'nda da yöntem bu şekildedir.

Omega = c x Nv / ( M1 + M2 + c x Nv)

Bu formuldeki, Nv M1 M2 degerleri birim yukleme sonucu bulunur. Diyelim ki ters ucgenin tepe degerini 10 kat fazla verdiniz bu degerler 10 kat buyur ama omega degismez.
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    43.5 KB · Görüntüleme: 28,172
  • iki perde devrilme kontrolu Bag krisi sarti saglamıyor-1-döşemeli.ide10
    2.5 MB · Görüntüleme: 914
  • 11.JPG
    11.JPG
    110.3 KB · Görüntüleme: 28,166
  • 00.JPG
    00.JPG
    81.9 KB · Görüntüleme: 28,166
merhaba Berat bey , ekte yaptığım denemede diyaframa bağlı P01 ve P02 perdelerine bağlı kirişin katkısını alıyor,p03 ve p04 perdesine bağlı kirişin katkısını almıyor o zaman bu opsiyon sadece diyaframa bağlı kirişlerin katkısını alıyor diyebiliriz.Kolay gelsin...
 

Ekli dosyalar

  • eee.JPG
    eee.JPG
    22.5 KB · Görüntüleme: 28,146
Evet, opsiyon sonucunda kirişlerin katkısının alınması için diyaframa bağlı olması gerekiyor.
 
TBDY 2018 ile perde devrilme kontrollerinin Etabs ile karşılaştırmasını bulabilirsiniz.




İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • BA3 ideCAD ve ETABS Karşılaştırma - DEVRİLME.pdf
    1 MB · Görüntüleme: 793
gecikmeli de olsa güzel bir çalışma olmuş. teşekkürler.

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
civilization":2hvtcpb4' Alıntı:
Merhaba,
forumu sürekli takip etmeme yönetmeliği tekrar tekrar okumama rağmen sürekli kendi kendimle çelişkiye düşüyorum bundan dolayı sizlerden yardım almak istedim.

bina yüksekliği 12 metre olan dts:3 bir yapı için bys yi 7 olarak buluyoruz. binamız asmolen.
ilk sorum şu: mdev şartını sağlamış olup olmamam önemli olmadan bys 7 olduğundan dolayı tablo 4.1 de A2 den karma sünek bir seçeneği seçebilirmiyim. burada en küçük bys 6 benim yapım ise bys 7 olduğundan dolayı seçemem gerekir diye düşünüyorum ama bir arkadaşım buradan bir tanesini seçerek ruhsatını aldı durumu anlatmama rağmen hem ikna olmadı hem de benim de kafamı karıştırdı.

ikinci olarak: ne yaparsam yapayım mimariyi etkilemeyecek şekilde perde duvar koymama rağmen mdev şartını sağlayamadım. yapıdaki bys de 7 olduğu için tablo 4.1 den sadece A31'i seçebiliyorum. bence doğru olan da bu. A31'de deprem etkilerinin tamamının çerçevelerle taşındığı durum anlatılıyor bu durumda benim perde yapmamın bana nasıl bir faydası olacak. çünkü belediye asansör çevresini perde istiyor. bu durumda da D'nin 2.5 olmasından dolayı bu U perdeden tek olanda çok fazla kesme kuvveti oluşuyor ve 12 hatta 14'lük etriyeler gerekiyor. acaba ben mi bir yeri yanlış yapıyorum.

3: ide v7' kullanırken subasman perdelerini de göstererek analiz yapıyordum fakat v10'da subasman perdelerinin olması mdev şartının sağlanmış oldu acaba burada bir değişiklik mi var v7'ye göre.
son olarak modal analizdeki modal e1 e2 e3 gibi değerler tam olarak neyi ifade ediyor.
yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

2. sorunuzun cevabı :

ilk konuda haklısınız ben bys mevzusunu çok yanlış anlamışım. bu konuda sizi yorduğum için özür diliyorum.

ikinci konuda ki düşünce sebebim de ilk cevabınızla aydınlanmış oluyor.

son durumda da size katılıyorum. program yönetmelik aracında a23 yada a24 seçilecek sonra analiz ayarlarına gelip r v d yi a31'dekilerle değiştireceğiz.

tekrardan teşekkür ederim.

böyle ise yani a23 ve a24 seçilerek r d değişince yine mdev sorunu oluşmayacak mı ?
 
Sn. Ahmet Bey'in bu yorumu ne kadar doğru acaba ?
DTS 3 ve DTS4 olan binalarda hiç perde kullanmadan, sadece kolonlu kirişli asmolen yapabilirsiniz. Bu durumda, R=4 olacak ve en fazla bina yüksekliğiniz 17.5 metre olacak(A31
 
Ismail Hakki Besler":2cwfwhr1' Alıntı:
TBDY 2018 ile perde devrilme kontrollerinin Etabs ile karşılaştırmasını bulabilirsiniz.




İyi Çalışmalar.

Bugün 1 bodrum + 2 normal kat binada devrilme momenti koşulunu sağlayamayınca ben de ETABS modelini yaptım ve ideCAD ile karşılştırdım karşılaştırma sonucu benzer sonuçlar buldum. Karşılaştırma ekte. Üstelik 4-5 farklı yere perde yerleşimi yaptım (2 adet X ve 2 adet Y yönünde olacak şekilde) yine her iki yönde birden 0,75M0 değerini aşamadım. Ufacık bina, maksimum kiriş açıklığı 5-5,5 m. Eskiden gözümüz kapalı yaptığımız binalar...

Sonuç: Konya, Ankara gibi yerlerde olmadığı sürece asmoleni unutun arkadaşlar. :D
 

Ekli dosyalar

  • BINA.png
    BINA.png
    289 KB · Görüntüleme: 25,519
  • Mdev-KARSILASTIRMA2.png
    Mdev-KARSILASTIRMA2.png
    56.9 KB · Görüntüleme: 25,514
Merhaba,
TBDY 2018'de ihtilaflı/anlaşılamayan konuların bir kısmına ilişkin Zekai Hoca'nın bazı açıklamlarını ekteki videoda bulabilirsiniz.



Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


iyi çalışmalar, saygılar..

Not: Zekai Hoca'nın sunumu 04:40'tan itibaren başlıyor.

(asmolen-kaset döşemelerle ilgili detaylardan dolayı bu başlık altında yazmayı tercih ettim, konu başka başlığa da taşınabilir)
 
asmolen sistemde ki mevcut perdeler ile analiz yapıldığında oranı sağlanmadığını görüyorum, sisteme 50 cm lik subasman perdesi girdiğimde x ve y yönünde ki oran yüzde 1 e vuruyor, subasman perdesi oranı bu kadar değiştirir mi ? Yeri geliyor 20-40 cm lik su basman perdeleri sisteme işlemiyorum çizim üzerinde gösteriyorum kolonlarda kısa kolon oluşturmasın diye, bazı belediyeler ise 100 cm kadar olan perdeleri sisteme girmesek de sıkıntı çıkarmıyor.yanlış mı yapıyorum hatam varsa düzeltiniz lütfen
 
mühendise":3qzyone1' Alıntı:
asmolen sistemde ki mevcut perdeler ile analiz yapıldığında oranı sağlanmadığını görüyorum, sisteme 50 cm lik subasman perdesi girdiğimde x ve y yönünde ki oran yüzde 1 e vuruyor, subasman perdesi oranı bu kadar değiştirir mi ? Yeri geliyor 20-40 cm lik su basman perdeleri sisteme işlemiyorum çizim üzerinde gösteriyorum kolonlarda kısa kolon oluşturmasın diye, bazı belediyeler ise 100 cm kadar olan perdeleri sisteme girmesek de sıkıntı çıkarmıyor.yanlış mı yapıyorum hatam varsa düzeltiniz lütfen
Subasman perdelerinin özelliklerinden, Statik/Betonarme sekmesinde "Subasman/tüm katlarda devam etmeyen perde" seçeneğini işaretlenerek (Mdev) hesabında perde devrilme momenti olarak kullanılmaması gerekiyor.
İyi çalışmalar
 

Ekli dosyalar

  • subasman.png
    subasman.png
    26.6 KB · Görüntüleme: 2,098
Geri
Üst