bu konu ile alakalı önceki cevaplar ve bilgi bankası yazımız mevcuttur. Cevaplarıma başlamadan önce sizden ricam içerik ne olursa olsun denediğiniz projeleri ve hangi sonuçları incelediğinizi bizimle paylaşmamız. Bu proje üzerinden çok daha hızlı cevap vermemizi sağlayacaktır.
Bağ kirişli boşluklu perdelerde devrilme momenti hesabı ideCAD bilgi bankasında mevcuttur. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Burada bağ kirişli boşluklu perde sistemi yapıdan ayrılarak ters üçgen bir yükleme oluşturulur ve bağ kirişi bağlılık derecesi bu şekilde hesaplanır.
Yapıdan bağımsız koşulda oluşması durumu doğru. Eğer perde gruplarının bağ kirişi bağlılık derecesi hesabını TBDY örnekler kitabında anlatıldığı gibi yapıdan ayrı bir şekilde hesaplarsanız normal kuvvetler her daim simetrik çıkacaktır. Ancak simetrik veya düzensizliklerin olmadığı binalar için de eğer bu perde gruplarını yapıdan ayırarak çözerseniz yine Nv değerleri simetrik çıkmak zorundadır. Bu durumu biraz açıklamaya çalışayım.
Perde tabanlarında oluşan eksenel kuvvetler eğer aynı düzlemdelerse simetrik oluşacaktır. Burada kuvvet ve moment dengesi sebebiyle bu şekilde oluşuyor. Bunu TBDY Şekil 4.1 üzerinden anlatmaya çalışayım. Burada yükleme durumu yalnızca yatayda. Yani sistemde sadece yatay yükler mevcut. Bu yatay yükler, perde gruplarının mesnetlerinde moment ve eksenel kuvvetler oluşturuyor. Momentler perde gruplarının rijitliklerine göre farklı değerler çıkar. Ancak Nv yani normal kuvvetler simetrik çıkmak zorunda çünkü düşey denge sağlanmalı. Yukarı yönde çıkan bir normal kuvveti dengelemek için ters yönde bir normal kuvvet daha çıkmalı. Sistemde düşeyde başka da yük olmadığından ne olursa olsun bu değerler aynı çıkar. TBDY Şekil 4.1 'de simetrik çizilmemiş.
Ekli dosyayı görüntüle 45160
Örneğin bir benzer sistemi aşağıda yaptım. iki farklı boyutta
yalnızca yatay ters üçgen yükü etkiterek eksenel kuvvet sonuçlarına baktım ve görüldüğü üzere tüm katlarda simetrik.
Ekli dosyayı görüntüle 45161
Mod birleştirme sonuçları için eğer sistemde Ex Ey gibi tüm yapıdan elde edilen sonuçları inceliyorsanız farklı çıkmasını bekleriz. Çünkü Mod birleştirme yönteminde tüm yapı ve tüm modlar dikkate alınmaktadır. Ters üçgen yük verilecek oluşturulan sistem ile bu oldukça farklı sonuçlar oluşturur doğası gereği. Ayrıca mod birleştirme yönteminde çıkan sonuçlar kuvvet etkitilerek elde edilen iç kuvvet sonuçları değildir. Her moddan elde edilen sonuçların CQC ile birleştirilmesi ile elde edilir. Konuyu değiştirmemek adına, dinamik analiz bölümlerimizde bunu detaylıca açıkladık oradan inceleyebilirsiniz.
Yüke göre bağlılık derece katsayının değişmemesi durumu ters üçgen yüklemedeki yük değerleridir. Yani siz ister ters üçgen yüklemeyi 1kN isterseniz 4356 kN ile dağıtarak yapın bağ kirişi bağlılık katsayısı değişmeyecektir.
Devrilme momenti kontrolü mod birleştirme yöntemi ile yapılmaktadır. Aşağıda TBDY 'de bu konu ile belirtilmiş madde görülmektedir. Bağ kirişi bağlılık kontrolü için yalnızca ayrıca bir hesaplama yapılıp ters üçgen yöntemi kullanılmaktadır. (Bağ kirişleri için bu yöntemi İMO 'nun yayınladığı TBDY eğitim el kitabında bulabilirsiniz.)
Zaten burada ters üçgen yöntemi ile yapılan hesaplama sonucu devrilme momenti değeri kontrol edilmemelidir çünkü burada fiktif bir yükten bahsediyoruz. Devrilme momenti kontrolü tüm sistemin devrilme momentini de içerdiğinde bu tip fiktif yükleme ile sonuçlar karşılaştırılmamalıdır. İdeCAD bu noktada mod birleştirme yöntemini kullanır.
Ekli dosyayı görüntüle 45164
Ayrıca devrilme momenti kontrolünde hesaplanan tüm değerler de raporlarda gözükmektedir.
Ekli dosyayı görüntüle 45166
Aşağıdaki raporda belirtilen Mdev yani perde perde devrilme momentleri Mo yani binanın tümü için deprem yüklerinden meydana gelen devrilme momentleri ile kıyaslandığından mod birleştirme yöntemi ile hesaplanır.
Ekli dosyayı görüntüle 45167
Burada modeli görerek yorum yapmam daha uygun olacaktır. Aksine söyleyeceklerim yukarıda yazdıklarımdan öteye geçmeyecektir. Ancak burada şunu söyleyebilirim. 3 veya 4 'lü olsa da yukarıda açıklamaya çalıştığım sebepten ötürü düşey denge sağlanacaktır. Örneğin bir perdenin normal kuvveti diğer iki perdenin normal kuvvetlerinin toplamına eşit çıkması gibi bir durum oluşacağını öngörüyorum.
Devrilme momenti kontrolünde de yukarıda anlattığım mod birleştirme yöntemi durumu geçerlidir.
Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.
Saygılarımla...