Performans Analizi

yagmurcankocak":1s58q1rq' Alıntı:
İyi günler,

Yeni versiyonu indirdim ve çalışıyorum. Performans analizi raporları gerçekten çok güzel olmuş. Önceki versiyonda bu kadar takip edilebilir değildi. Nitekim aşağıda ekran görüntüsünü paylaştım, kiriş yükleri kısmında bütün yükleri göstermiş. Ve her kirişte bu miktarlar farklı gözüküyor. Normalde kirişlere sadece duvar yükü tanımladım, hareketli yük yok. Onun dışında döşemelerden gelen yükler olması lazım, ki bir kiriş üzerinde 2 tane döşeme yükü (hareketli & sabit olsa bile, en fazla 4 yük eder) olmalı. Ama burada biraz fazla olmuş sanki. Bunun sebebi nedir? Acaba bir yerde farkında olmadan mükerrer yük mü tanımladım ?

Teşekkürler,

Yağmur Can KOÇAK


Not: projeyi eklenti olarak paylaştım.

Rapordaki durum mantıksal olarak doğru çünkü panele bağlı olarak kiriş de sonlu eleman sayısı kadar parçalara bölünüyor, her bir parçanın yük analizi söz konusu, mükerrer yük dikkate alınmıyor. Nihai olarak ileriki versiyonlarda yükler tek satır olacak şekilde birleştirilebilir.
 
İyi günler,

Dünden beri çatlamış kesit rijitliği ve perdelerin kabuk olarak modellenme(me)si üzerinde çalışıyorum. Sonuç olarak, söylediğiniz yorum mantıklı geldi ve modelimi buna göre değiştirdim. Fakat yeni modelde performans analizi yaptırdığımda yapıdaki bazı kirişlerin performansı göçme durumu olarak çıktı. Üstü, altı boş olan kirişlerde bu anlaşılabilir olsada, altında ve üstünde güçlendirme perdelerinin sürekli olarak devam ettiği kirişlerin göçme durumu çıkması bana çok mantıksız geldi. Buna rağmen bu kirişlere etriye ilavesi ve sıklaştırması öngördüm (dıştan güçlendirme elemanı olarak). Yinede bu kirişler göçme bölgesinde kalmaya devam etti.

Yapıya daha fazla deprem perdesi eklemek çok istediğim bir çözüm değil (mimari kaygılar dolayısı ile). Mecbur kalırsam, onuda düşünüyorum elbette. Fakat yukarıda anlattığım konu ile ilgili yorumunuz nedir acaba? İki sürekli güçlendirme perdesi arasında kalan kirişlerin hasar durumunun göçme bölgesinde olabilmesi normal mi? Yada perdelerin modellenmesi ile ilgili bir hata mı yapıyorum?

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Yağmur Can KOÇAK
 

Ekli dosyalar

  • Sil.rar
    3.6 MB · Görüntüleme: 547
Merhaba,

Görebildiğimiz kadarıyla göçme bölgesinde olan kirişler K116-K127-K128 kirşleri kolonlar arasında ve altlarında güçlendirme perdeleri yok . K127-K128 kirişleri de eğilmeden dolayı göçme bölgesinde çıkıyor. Bu anlamda bir sorun göremedik.
 
İyi günler,

Yorumunuzda haklısınız. Kendi mesajımda da aynı şeyi dile getirmiştim. Fakat anlamadığım nokta, K127-K128 gibi hem altında hem üstüne güçlendirme perdesi olan elemanların yine eğilme momenti sebebi ile göçüyor olması. Nitekim, kiriş üzerine normalde eğilme sınırının aşılmasına sebep olacak bir kuvvet gelse bile, bu yükün altındaki güçlendirme perdesi tarafından karşılanıyor olması gerekmez mi? Yani sonuçta bahsi geçen kirişin altında (kirişe ankrajlar vasıtasıyla eklenmiş ve statik olarak beraber çalışıyor olması gereken) bir güçlendirme perdesi var. Kirişin normalde sehim yapamıyor olması gerekmez mi? Bu sehime sebep olacak düşey yüklerin kirişten perdeye oradanda temele aktarılıyor olması gerekmiyor mu? Ben mi yanlış düşünüyorum?

Teşekkürler,

Yağmur Can KOÇAK
 
Burada eğilme kavramı kirişin düşey yükler altında sehim yapması ile ilgili değildir.

Performans analizinde Eleman hasarları elemanın sünek veya gevrek olma durumuna göre değerlendirilir. Gevrek olarak hasar gören elemanlar diğer bir ifade ile kesme kapasitesi aşılmış olan elemanlar göçmüş sayılır. Sünek olarak hasar gören elemanların hasarları ise hesaplanan iç kuvvet(moment) düzeylerine göre minimum hasar belirgin hasar ileri hasar veya göçme olarak derecelendirilir. K127- K128 kirişleri de moment düzeyleri bakımında göçme bölgesinde çıkmaktadır. Yani Deprem momenti/artık kapasite oranı göçme bölgesindedir. Detaylı Bilgi için TDY 2007 Bölüm 7 ve Bilgilendirme Eki-A incelenebilir.


Ayrıca projede K127-K128 kirişlerinin altında ve üstünde güçlendirme perdesi girilmemiş.

İyi çalışmalar
 

Ekli dosyalar

  • resim1.PNG
    resim1.PNG
    25 KB · Görüntüleme: 22,597
Merhaba,

Üzerinde çalıştığım projede normal betonarme analizinde hıc bır sorun vermezken, performans analizinde göçme durumu vermekte bunun için yardımcı olabılırmısınız, yorumlarınızı alabılırmıyım? (proje linkte mevcut)

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


- Birde sonuçları yorumlarken nerelere tam olarak dikkat etmeliyim acaba?
 
felamurr' Alıntı:
Merhaba,
Üzerinde çalıştığım projede normal betonarme analizinde hıc bır sorun vermezken, performans analizinde göçme durumu vermekte bunun için yardımcı olabılırmısınız, yorumlarınızı alabılırmıyım? (proje linkte mevcut)

Merhaba,
Öncelikle yeni yapı analizi ile performans analizi kriterleri ve mantıkları birbirinden farklı. Normal analizde sorun çıkarmayan yapı, performans analizinde güvensiz çıkabiliyor.

Projenizle gelirsek;
*Performans analizinde etkili olan Perde özellikleri/Performans sekmesindeki Donatı korozyon çarpanı u sıfır(0), Yetersiz kenetlenme boyu akma gerilmesi çarpanı 0.4 girilmiş. Bu değerlerin normalde 1 girilmesi gerekiyor.
*Zemin kat tavanındaki ismiyle P07 perdesi 1/7 oranını sağlamadığı için başlık bölgesi oluşturulmuyor. Perde özellikleri/donatı sekmesinden kullanıcı tanımlı satırı işaretlenerek başlık bölgesi uzunluğu tanımlanabilir.
*Zemin kattaki P04 perdesi üst katlarda iki farklı isimle tanımlanmış. Bu proje ile ilgili daha önce yapılan uyarıların bazıları dikkate alınmamış sanırım.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Yeni yapı dizayn ederken Performans analizi kriterlerinin sağlanması istemiyor. Yine de performans analizi kriterleri de sağlanmak istenirse sorunlu elemanlar tespit edilip soruna göre(elemanların eğilmeden veya kesmeden zorlanması durumu) göre kesme veya eğilme kapasiteleri artırılabilir.

İyi çalışmalar
 
İyi akşamlar,

Performans analizi ve güçlendirme projelerinin hazırlanması konusunda bazı sorularım olacak. Projemde son aşamalara geldim. Dolayısı ile detaylara ilişkin olacak sorularım.

1. Performans analizinde döşemeler dikkate alınmıyor (eleman hasar durumları anlamında). Fakat döşemelerimdeki mevcut donatılar, üzerindeki yükleri sağlıklı olarak taşıyabilecek durumda değil. Dolayısı ile güçlendirmem gerekiyor. Bunun için İdecad'in sunduğu güçlendirme olanağı var mı? Yoksa, el ile ek donatı tanımlayacağım, bu donatılar için ankraj gösterimini (donatı planı çiziminde) program gösterir mi yoksa hepsini el ile işaretlemek durumunda mıyım? Bunun için bir ek seçenek var mı?
2. Aynı mantıkla yine bazı kirişlerimde eğilmeden dolayı hasarlar söz konusu. Mevcut donatılara ek olarak güçlendirme donatısı girme şansım var mı (eğilmeden dolayı hasar aldığı için kiriş altına boyuna donatı girmem gerekiyor)? Yada bunuda manuel olarak ekleyerek mi yapmam gerekiyor? Yine çizimi için İdead bir olanak sunuyor mu?
3. Güçlendirme perdelerimin uç bölgelerinde gizli kolon oluşturmuyor. Seçeneklerdeki "uç kolonu başlık olarak kullan" komutunun işaretini kaldırmam birşeyi değiştirmiyor. Acaba bütün perdelerimin uçlarında zaten kolon olduğu için, program otomatik olarak mı dikkate alıyor? Eğer manuel olarak tanımlarsam mesafeyi sorun yok, çizimi yapıyor. Ama merak ettiğim, karar programa bırakıldığında, durumu nasıl algıladığı.
4. Kolon mantolama çizimlerine baktığımda, mantolama betonunun mevcut kolona ve binanın temeline ankre edilmediğini görüyorum. Bunun için bir seçenek var mı yoksa çizimi aldıktan sonra manuel olarak mı eklemem gerekiyor?
5. Yapının mevcut temeli tekil temel sistemi olarak düşünülmüş. Temel ebatları ve donatıları yetersiz olduğu için, komple radye temel uygulaması yapacağım (projemde, tamamen yok saydığım için tekil temelleri hiç girmedim). Acaba tekil temelleri, orjinaline uygun olarak tanımlasam, program radye temel ile tekil temeller arasındaki ankraj çizimini otomatik olarak yapar mı? (Hem yapı güvenliği açısından hemde imalat problemleri açısından tekil temelleri kaldırmayacağım. Onun yerine, yeni yapılacak radye'yi mevcut temellerle beraber (ankraj yardımı ile) çalıştırmayı düşünüyorum)
6. Güçlendirme projesindeki perdelerin donatıları katlarda sürekli olarak çizilmiyor programda (benim projemde). Fakat deprem yönetmeliğine göre (7.10.5.1), "perde uç bölgesine eklenecek düşey donatıların katlar arasında sürekliliği sağlanacaktır" şartının sağlanması gerekiyor. 3 numaralı sorumla bağlantılı olarak, mevcut kolon (ve mantolama) donatıları sürekli olduğu için olabilir mi? Değilse, perdelerdeki donatıları sürekli olması için program içerisinde bir ayar yeri var mı yada el ile müdahele ederek mi ayarlamak gerekiyor?

Sorularımın biraz uzun olduğunun farkındayım. Elimden geldiğince derli toplu, kolay anlaşılır ve kolay cevaplanabilir şekilde yazmaya çalıştım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Not: İlk güçlendirme projem olduğu için, proje ile ilgili yorumlarınız olursa ve paylaşırsanız sevinirim (programın mantığı açısından en azından, güçlendirmede ilk defa kullandığım için bazı noktaları atlamış olmayayım).
 

Ekli dosyalar

  • performans.rar
    3.6 MB · Görüntüleme: 584
Merhaba,

yagmurcankocak":2utqv2u3' Alıntı:
1. Performans analizinde döşemeler dikkate alınmıyor (eleman hasar durumları anlamında). Fakat döşemelerimdeki mevcut donatılar, üzerindeki yükleri sağlıklı olarak taşıyabilecek durumda değil. Dolayısı ile güçlendirmem gerekiyor. Bunun için İdecad'in sunduğu güçlendirme olanağı var mı? Yoksa, el ile ek donatı tanımlayacağım, bu donatılar için ankraj gösterimini (donatı planı çiziminde) program gösterir mi yoksa hepsini el ile işaretlemek durumunda mıyım? Bunun için bir ek seçenek var mı?
Programda döşemelerin güçlendirilmesine yönelik bir olanak yok.

yagmurcankocak":2utqv2u3' Alıntı:
2. Aynı mantıkla yine bazı kirişlerimde eğilmeden dolayı hasarlar söz konusu. Mevcut donatılara ek olarak güçlendirme donatısı girme şansım var mı (eğilmeden dolayı hasar aldığı için kiriş altına boyuna donatı girmem gerekiyor)? Yada bunuda manuel olarak ekleyerek mi yapmam gerekiyor? Yine çizimi için İdead bir olanak sunuyor mu?
Mevcut donatılara ek olarak güçlendirme donatısı diye bir donatı tanımı ve çizimi bulunmuyor . Kiriş Betonarme diyaloğunda kirişlerin donatılarına manuel olarak müdahale edilip kiriş kapasitesi arttırılabilir. Ve ilave edilen donatıların çizimleri manuel olarak düzenlenebilir.

yagmurcankocak":2utqv2u3' Alıntı:
3. Güçlendirme perdelerimin uç bölgelerinde gizli kolon oluşturmuyor. Seçeneklerdeki "uç kolonu başlık olarak kullan" komutunun işaretini kaldırmam birşeyi değiştirmiyor. Acaba bütün perdelerimin uçlarında zaten kolon olduğu için, program otomatik olarak mı dikkate alıyor? Eğer manuel olarak tanımlarsam mesafeyi sorun yok, çizimi yapıyor. Ama merak ettiğim, karar programa bırakıldığında, durumu nasıl algıladığı.
Projedeki güçlendirme perdelerinde uç bölgesi oluşturulması için gerekli olan kritik perde yüksekliği koşulu sağlanmıyor. TDY 2007 madde 3.6.2.1 Bu yüzden perdelerde uç bölgesi otomatik olarak oluşturulmuyor. Eğer istenirse Perde özellikleri/Donatı Sekmesinde Başlık bölgesi uzunluğu kullanıcı tanımlı seçeneği işaretlenerek düzenlenebilir.

yagmurcankocak":2utqv2u3' Alıntı:
4. Kolon mantolama çizimlerine baktığımda, mantolama betonunun mevcut kolona ve binanın temeline ankre edilmediğini görüyorum. Bunun için bir seçenek var mı yoksa çizimi aldıktan sonra manuel olarak mı eklemem gerekiyor?
Manuel olarak eklemeniz gerekiyor.
yagmurcankocak":2utqv2u3' Alıntı:
5. Yapının mevcut temeli tekil temel sistemi olarak düşünülmüş. Temel ebatları ve donatıları yetersiz olduğu için, komple radye temel uygulaması yapacağım (projemde, tamamen yok saydığım için tekil temelleri hiç girmedim). Acaba tekil temelleri, orjinaline uygun olarak tanımlasam, program radye temel ile tekil temeller arasındaki ankraj çizimini otomatik olarak yapar mı?
Hayır yapmaz.
yagmurcankocak":2utqv2u3' Alıntı:
6. Güçlendirme projesindeki perdelerin donatıları katlarda sürekli olarak çizilmiyor programda (benim projemde). Fakat deprem yönetmeliğine göre (7.10.5.1), "perde uç bölgesine eklenecek düşey donatıların katlar arasında sürekliliği sağlanacaktır" şartının sağlanması gerekiyor. 3 numaralı sorumla bağlantılı olarak, mevcut kolon (ve mantolama) donatıları sürekli olduğu için olabilir mi? Değilse, perdelerdeki donatıları sürekli olması için program içerisinde bir ayar yeri var mı yada el ile müdahele ederek mi ayarlamak gerekiyor?
Güçlendirme perdelerinin üzerinde kiriş olduğu durumda perde boyuna donatıları sürekli çizilmiyor. Kirişlere ankraj yapılıyor. Çizimle ilgili yapmak istediğiniz düzenlemeleri programın iki boyut olanaklarını kullanarak yapabilirsiniz.

İyi çalışmalar
 
2 katlı bir yapım var. Mevcut iki katın üzerine bir kat ilave etmek istiyorum. Burada izlenecek yol tam olarak nasıl olmalı?
1 ve 2. katlarda kolonlarda güçlendirmeleri yerleştirip, sonra üst katı olduğu gibi yeni beton sınıfına göre girmek akabinde girilen haliyle performans hesabı yaptırmak mıdır?
Yoksa üst kattaki elemanlara güçlendirme elemanı diye mi bakmak lazım?
Yada teorik olarak alttaki elemanları aynen yukarıya kopyalayıp, beton sınıfını yeni tutup, sanki bunlara da bir güçlendirme yapıyor gibi mi düşünmek gerekir?
bu işin teorisi tam olarak nasıl olmalı?
Fikri olan arkadaşlardan öneri bekliyorum. Daha önce performans analizi yaptım fakat böyle ilaveli yapmamıştım.
 
Selam,
Böyle bir yapıyı yaparken kullanacağımız bir kriter yok. fakat buna benzer bir soruyu ben 2000 yılında Semih Hocaya sormuştum. dediği senin aklına nasıl yatıyorsa onu yapabilirsin. Benim sorumda aşağı yukarı aynı idi bende ilave 1 kat vardı. Bence yapılacak en doğru davranış mevcut binayı gir üzerine ilave katı koy ilave katlara yeni kullanacağın malzeme tanımını yap aşağıya ise mevcut yapının değerlerini gir. Buna göre performans analizini yap. mevcut yapıda çıkan sonuçlara göre güçlendirme yap. daha sonra ilave katın kolon boyutları ile mevcut güçlendirmeli kolonların arasında kolon boyutu farklarını ister aynı yap ister aynı boyutlara getir. Analiz sonucunda fazla bir değişiklik olmadığını görürsün. bana sorarsan kolonları nasıl kurtarıyorsa öyle bırak derim. üst katlar daha rijit olmasın derim.
 
Sayın NYılmaz,
Bunu tek bir analizde yapamazsınız. Mevcut yapının üzerine yeni yapıyı modelleyin. Mevcut yapıyı mevcut yapı malzeme bilgileri ile ve üstteki yeni yapıyı yeni yapı bilgileri ile modelleyin. Mevcut yapıyı güçlendirin. Performans analizi yapın ama bu analiz sonuçlarında sadece mevcut yapıyı ve güçlendirilmiş elemanları değerlendirin. Üstteki yeni yapının tasarımı için yine tüm model için ayrı bir yeni yapı analizi yapın ve burada sadece üstteki yapının yeni tasarımını yapın. Bunu yaparken yeni kat ile mevcut arasında çok fazla rijitlik farkı olmamasına dikkat edin. Mantoları devam ettirmeniz gerekmez ama perdeleri devam ettirin.
 
Mevcut bir binaya peformans analizi ve riskli bina analizi yapıyorum. Her iki analiz sonucunda çıkan max göreli kat ötelemeleri ve oluştuğu kat birbirinden farklı çıkıyor.Bunun sebebi neden olabilir? Bir de elde edilen verilere göre kolon ve kirişlerdeki donatı miktarlarını girdim ve sabitledim.Bundan sonra performans analiz ayarlarındaki donatı gerçekleşme katsayısının kaç oldugu sonucu etkiler mi?. Donatı gerçekleşme katsayısının tanımlı purantajlardan farkı nedir? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?. Kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • as_F.ide7
    2.7 MB · Görüntüleme: 796
enginuy":2sqp3yyq' Alıntı:
Mevcut bir binaya peformans analizi ve riskli bina analizi yapıyorum. Her iki analiz sonucunda çıkan max göreli kat ötelemeleri ve oluştuğu kat birbirinden farklı çıkıyor.Bunun sebebi neden olabilir?
Her iki analizde kullanılan eleman riijtlikleri farklı...
Performans analizinde kullanılan eleman rijitlikleri kirişlerde 0.40*EI, kolonlarda gelen eksenel yük durumuna göre 0.4-0.8*EI
Riskli yapı analizinde ise kirişlerde 0.3*EI, kolonlarda 0.5*EI

Bir de elde edilen verilere göre kolon ve kirişlerdeki donatı miktarlarını girdim ve sabitledim.Bundan sonra performans analiz ayarlarındaki donatı gerçekleşme katsayısının kaç oldugu sonucu etkiler mi?
Etkiler .Betonarme diyaloğunda girilen donatı bilgilerine veya tanımlı pursantaja göre hesaplanan donatı alanları donatı gerçekleşme katsayısı ile çarpılarak eleman kapasiteleri hesaplanır.

Donatı gerçekleşme katsayısının tanımlı purantajlardan farkı nedir? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?.
Elemanlarda Tanımlı pursantajlar kullanıldığında kapasite hesapları betonarme diyaloğunda girilen donatılar yerine burada verilen pursantaj değerine göre hesaplanıyor.
Donatı gerçekleşme katsayısı girilmesi durumunda mevcut donatı alanları (donatı ister betonarme diyaloğunda girilmiş olsun, ister tanımlı pursantaja göre hesaplanmış olsun) bu katsayılarla çarpılıp kapasite hesapları da bu değerlere göre yapılıyor.
 
İyi günler,

Kolon mantolama ile ilgili birkaç sorum olacak.

1. Mantolama donatılarına müdahale etme şansımız var mı (otomatik olarak köşe donatısı olarak 4ø14 veriyor ama ben 1ø28 istiyorum mesela) ?
2. Mantolama donatı yerleşimi olarak kalınlıktan bağımsız olarak hep çift sıra donatı veriyor. Kalınlık 15 olduğunda da 10 cm olduğu yerlerde de 4 adet donatı köşede çıkıyor (örnek çizim ekte). Fakat 10cm'de donatıların arasına mesafe koyacak yer olmadığı için bu donatılar üst üste çıkıyor. Bu yerleşime müdahale etmenin bir yolu var mı?
3. Kenar kolon mantolamalarını 3 kenarlı yaptım mimari kaygılardan ötürü. Programın verdiği detay 4 kenarlı mantolama gibi (bir kenarı eksik olarak). Bu mantolamanın kolona ankre edilmeden sağlık bir çekilde çalışması mümkün değil. Açık uçları, kolonun pas payını sıyırıp karşılıklı olarak etriye ile bağlamak sağlıklı olacaktır. Bu türlü bir detayı program çiziyor mu (program içerisinde biryerlerde ayarları olabilir) yoksa uygun gördüğümüz detayı elle mi çizmeliyiz?

İyi çalışmalar,

Yağmur Can KOÇAK
 
yagmurcankocak":15hybbcg' Alıntı:
İyi günler,

Kolon mantolama ile ilgili birkaç sorum olacak.

1. Mantolama donatılarına müdahale etme şansımız var mı (otomatik olarak köşe donatısı olarak 4ø14 veriyor ama ben 1ø28 istiyorum mesela) ?
2. Mantolama donatı yerleşimi olarak kalınlıktan bağımsız olarak hep çift sıra donatı veriyor. Kalınlık 15 olduğunda da 10 cm olduğu yerlerde de 4 adet donatı köşede çıkıyor (örnek çizim ekte). Fakat 10cm'de donatıların arasına mesafe koyacak yer olmadığı için bu donatılar üst üste çıkıyor. Bu yerleşime müdahale etmenin bir yolu var mı?
3. Kenar kolon mantolamalarını 3 kenarlı yaptım mimari kaygılardan ötürü. Programın verdiği detay 4 kenarlı mantolama gibi (bir kenarı eksik olarak). Bu mantolamanın kolona ankre edilmeden sağlık bir çekilde çalışması mümkün değil. Açık uçları, kolonun pas payını sıyırıp karşılıklı olarak etriye ile bağlamak sağlıklı olacaktır. Bu türlü bir detayı program çiziyor mu (program içerisinde biryerlerde ayarları olabilir) yoksa uygun gördüğümüz detayı elle mi çizmeliyiz?

İyi çalışmalar,

Yağmur Can KOÇAK

Merhaba,

Programda kolon manto donatı detayları tek tip olarak hazırlanmaktadır. Bunun dışında bir donatı detaylandırması programın 2 boyut olanakları kullanılarak kullanıcı tarafından düzenlenebilir.

İyi çalışmalar
 
İyi günler,

Aşağıdaki linkte paylaştığım bir güçlendirme projesinde Aynı temele oturan ama dilatasyon ile (5cm) ayırmış olduğum iki yapı mevcut. Projede üstte kalan küçük bodrum yapısı, bir jenaratör odası olacak. Yani üzerinde herhangi bir yük yok aslında, fakat toprak altında kalacağından dolayı perdeli olarak yapıyorum. Yanlız yapının genelini bu şekilde performans analizine soktuğumda yeni yapılan yapıdaki perdelerde "gevrek kırılma" problemi gösteriyor. Zaten sıfırdan tasarlanmış perdelerde bu şekilde bir hasar çıkması garibime gitti. Ayrıca, mevcut yapıdan bağımsız olduğu için üzerlerindeki deprem yükünün neredeyse "0" olması gerekir;

1- Sorun nereden kaynaklanıyor olabilir? Sadece aynı temele oturuyor olmasının böyle bir sorun çıkartıyor olması normal mi?
2- (cevabınıza bağlı olarak) Bu durumu düzeltmenin tek yolu (aslında üzerlerinde -boyutlarına oranla- hiç yük olmayan) perdelerin kesitlerini büyütmek midir?

İyi çalışmalar,

Not: Yapının o eklenti olmadan ki hali, performans analizinde herhangi bir sorun çıkartmıyor.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
yagmurcankocak":2nzffanc' Alıntı:
İyi günler,

Aşağıdaki linkte paylaştığım bir güçlendirme projesinde Aynı temele oturan ama dilatasyon ile (5cm) ayırmış olduğum iki yapı mevcut. Projede üstte kalan küçük bodrum yapısı, bir jenaratör odası olacak. Yani üzerinde herhangi bir yük yok aslında, fakat toprak altında kalacağından dolayı perdeli olarak yapıyorum. Yanlız yapının genelini bu şekilde performans analizine soktuğumda yeni yapılan yapıdaki perdelerde "gevrek kırılma" problemi gösteriyor. Zaten sıfırdan tasarlanmış perdelerde bu şekilde bir hasar çıkması garibime gitti. Ayrıca, mevcut yapıdan bağımsız olduğu için üzerlerindeki deprem yükünün neredeyse "0" olması gerekir;

1- Sorun nereden kaynaklanıyor olabilir? Sadece aynı temele oturuyor olmasının böyle bir sorun çıkartıyor olması normal mi?
2- (cevabınıza bağlı olarak) Bu durumu düzeltmenin tek yolu (aslında üzerlerinde -boyutlarına oranla- hiç yük olmayan) perdelerin kesitlerini büyütmek midir?

İyi çalışmalar,

Not: Yapının o eklenti olmadan ki hali, performans analizinde herhangi bir sorun çıkartmıyor.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Merhaba,

1-Bodrum katta bahsedilen paneller kabuk olarak modellenmiş. Bu yüzden performans analizinde çatlamış kesit rijitlikleri dikate alınmıyor. Paneller çubuk levha olarak modellenip analiz ve performans analizi yapılırsa herhangi bir sorun oluşmuyor.
2-Kesmeden dolayı(gevrek) hasar gören bir panelin kesme kapasitesini arttırmak için yatay gövde donatı çapı arttırılıp, donatı aralığı azaltılabilir.

Notlar:
-Projede Bodrum katta D103 döşemesinin sınırları hatalı oluşuyor. Bu yüzden döşeme analizi hatalı ve analiz sırasnda bodrum katta iki farklı rijit diyafram tespit edilemiyor. Sorunun çözümü için P103 paneli ve üzerindeki K103 kirişinde boşta oluşan düğüm noktasına kaldıracak şekilde perde ve kirişi tekrar girin. D103 döşemesini tekrar oluşturun.
- Dilatasonlu yapıların performans değerlendirmesi, ayrı projeler olarak yapılmalı.


İyi çalışmalar
 

Ekli dosyalar

  • düzeltilmişproje.cde
    1.5 MB · Görüntüleme: 743
Levent Özpak":2hdmmpie' Alıntı:
yagmurcankocak":2hdmmpie' Alıntı:
İyi günler,

Aşağıdaki linkte paylaştığım bir güçlendirme projesinde Aynı temele oturan ama dilatasyon ile (5cm) ayırmış olduğum iki yapı mevcut. Projede üstte kalan küçük bodrum yapısı, bir jenaratör odası olacak. Yani üzerinde herhangi bir yük yok aslında, fakat toprak altında kalacağından dolayı perdeli olarak yapıyorum. Yanlız yapının genelini bu şekilde performans analizine soktuğumda yeni yapılan yapıdaki perdelerde "gevrek kırılma" problemi gösteriyor. Zaten sıfırdan tasarlanmış perdelerde bu şekilde bir hasar çıkması garibime gitti. Ayrıca, mevcut yapıdan bağımsız olduğu için üzerlerindeki deprem yükünün neredeyse "0" olması gerekir;

1- Sorun nereden kaynaklanıyor olabilir? Sadece aynı temele oturuyor olmasının böyle bir sorun çıkartıyor olması normal mi?
2- (cevabınıza bağlı olarak) Bu durumu düzeltmenin tek yolu (aslında üzerlerinde -boyutlarına oranla- hiç yük olmayan) perdelerin kesitlerini büyütmek midir?

İyi çalışmalar,

Not: Yapının o eklenti olmadan ki hali, performans analizinde herhangi bir sorun çıkartmıyor.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Merhaba,

1-Bodrum katta bahsedilen paneller kabuk olarak modellenmiş. Bu yüzden performans analizinde çatlamış kesit rijitlikleri dikate alınmıyor. Paneller çubuk levha olarak modellenip analiz ve performans analizi yapılırsa herhangi bir sorun oluşmuyor.
2-Kesmeden dolayı(gevrek) hasar gören bir panelin kesme kapasitesini arttırmak için yatay gövde donatı çapı arttırılıp, donatı aralığı azaltılabilir.

Notlar:
-Projede Bodrum katta D103 döşemesinin sınırları hatalı oluşuyor. Bu yüzden döşeme analizi hatalı ve analiz sırasnda bodrum katta iki farklı rijit diyafram tespit edilemiyor. Sorunun çözümü için P103 paneli ve üzerindeki K103 kirişinde boşta oluşan düğüm noktasına kaldıracak şekilde perde ve kirişi tekrar girin. D103 döşemesini tekrar oluşturun.
- Dilatasonlu yapıların performans değerlendirmesi, ayrı projeler olarak yapılmalı.


İyi çalışmalar

Levent Bey,

Hızlı cevabınız için teşekkür ederim. Forumun bu kadar hızlı ve işlevsel olması, biz idecad kullanıcıları açısından büyük bir nimettir, takdir ediyoruz.

İyi çalışmalar
 
Geri
Üst