V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Proje Hakkında Tavsiye

Herkese selamlar,

İşin aslen şantiye kısmındayım. Ancak kendimi statik açıdan da geliştirmek istiyorum. Proje ile ilgili birkaç tavsiyenize ihtiyacım var.

Burada öncelikli odaklandığım kolon-kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliği sağlanmayan 2 adet kolon. Bu kesme güvenliği sorununu, ilgili kirişteki yönüne doğru büyütsem de açıkçası bir işe yaramadı. Vmax değeri ile Ve değeri arasında 2 kat fark bulunuyor.

Nereden nasıl başlamam ile ilgili bir yol gösterecek meslektaşım olursa çok sevinirim. Değerli tecrübelerinize ihtiyacım var. Ek olarak modelleme ile ilgili bir hatam söz konusu ise seve seve öğrenmeye açığımdır.

*** Ayrıca gelen mimari projede görüldüğü üzere 3 adet Y yönünde perde bulunmaktadır. Ancak X yönünde herhangi bir perde yok. Bu tasarım sizce ne kadar doğru? Açıkçası bana hiç doğru gelmedi en azından Y yönüne karşılık gelen X yönünde de perde olması kanaatindeyim. Elbette sünek bir yapı tasarlıyoruz çok fazla perdenin de olması iyi bir şey değil ama kafamda bir hayli sorular oluştu. Yardımlarınızı bekliyor olacağım.

Ekli dosyalar

Taşıyıcı sistem davranış katsayısı (R) her iki yön için farklı alınabilir.
Yani x yönünde çerçeve, y yönünde ise çerçeve+perde tasarımı yapabilirsiniz.

not: projeniz deneme sürümünde kayıt edildiği için açamıyorum.

Taşıyıcı sistem davranış katsayısı (R) her iki yön için farklı alınabilir.
Yani x yönünde çerçeve, y yönünde ise çerçeve+perde tasarımı yapabilirsiniz.

not: projeniz deneme sürümünde kayıt edildiği için açamıyorum.
O şekilde yaptım, eğer deneme sürümünü indirip bakabilirseniz çok sevinirim hocam. İlginiz için yine teşekkür ederim.

Önerilerim;
1. Geometri hatalarını düzeltiniz.
2. S21 ve S26 kolonlarını ilgili yönlerde 15 cm öteleyiniz.
3. K51 kirişinin genişliğini 35 cm yapınız.
4. En üst kat döşemelerinde ve kirişlerinde duvar yapılmayacaksa ilgili yükler azaltılabilir.

Adsız.png
Şekil 1

Hocam çok teşekkür ederim size, sağ olun. S21 kolona bağlanan kısa kiriş (K110 tüm katlarda) hakkında nasıl bir öneride bulunabilirsiniz peki? Etriye aralıklarını düşürdüğüm vakit sorun gideriliyor ancak bunu sahada yapmak mümkün değil. Başka nasıl bir yol izleyebilirim.

Geometri kontrolünde ise iki döşeme ile ilgili nasıl bir yol izleyebilirim? Tipik diş tanımlama hatası önemli bir hata mı sizce?

*** Ayrıca gelen mimari projede görüldüğü üzere 3 adet Y yönünde perde bulunmaktadır. Ancak X yönünde herhangi bir perde yok. Bu tasarım sizce ne kadar doğru? Açıkçası bana hiç doğru gelmedi en azından Y yönüne karşılık gelen X yönünde de perde olması kanaatindeyim. Elbette sünek bir yapı tasarlıyoruz çok fazla perdenin de olması iyi bir şey değil ama kafamda bir hayli sorular oluştu. Yardımlarınızı bekliyor olacağım.
Son olarak modelleme için bu konu hakkında değerli tecrübenizi paylaşabilir misiniz?

S21 kolona bağlanan kısa kiriş (K110 tüm katlarda) hakkında nasıl bir öneride bulunabilirsiniz peki? Etriye aralıklarını düşürdüğüm vakit sorun gideriliyor ancak bunu sahada yapmak mümkün değil. Başka nasıl bir yol izleyebilirim.
P06 perdesinin boyunu azaltabilirsiniz. bu sayede K11 kirişinin boyu uzayacak ve aldığı kesme kuvveti azalacaktır.
Geometri kontrolünde ise iki döşeme ile ilgili nasıl bir yol izleyebilirim? Tipik diş tanımlama hatası önemli bir hata mı sizce?
ilgili linki inceleyiniz:

Son olarak modelleme için bu konu hakkında değerli tecrübenizi paylaşabilir misiniz?
her iki yön için farklı taşıyıcı sistem davranış katsayısı seçilebilir. yani bir yönü sadece çerçeve diğer yönü perde+çerçeve olarak çözebilirsiniz. bu bir problem teşkil etmez. Ve bu yanlış bir tasarım değildir.
Ancak bir tavsiye olarak her iki yönde de perde+çerçeve tasarımı yapmanızı öneririm. (Mimari proje el verdiği sürece bu şekilde bir tasarım öneririm)

İlave öneri:
sisteme merdivenleri tanımlayıp analiz yapınız.

@Rıdvan TURAN hocam tekrardan selamlar. Bu projede kolon kiriş kesme güvenliği hatası almaktayım. İlgili kolonun yönünü 90 derece döndürdüğüm vakit problemi giderebiliyorum.

Ancak, mimaride bina giriş kapısı tam ilgili kolonun yanında olduğundan dolayı yönünü çeviremiyorum. Rica etsem müsait bir vakitte bakabilir misiniz?

Ekli dosyalar

İlginiz için size çok teşekkür ederim. Göreli kat ötelemesi için sistem rijitliğini bu yapı için nasıl arttırmamı önerirsiniz?

en etkili yol sisteme perde eklemektir. bu mümkün değilse mecburen ilgili yönde düşey taşıyıcı elemanların boyutlarını artıracaksınız.
X ve Y yönü için katlarda göreli kat ötelemesi değerlerini raporda inceliyorum. Peki bir yapıda ilk adım olarak; boyutlarını arttıracağımız elemanlar yapının merkezinde ki elemanlar mı olmalı yoksa köşe kısımlarda kalan elemanlar mı? İlk olarak hangi taraftaki elemanlarını boyutlarına yönelmek daha doğru olur?

Geri