Merhaba levent bey;
yıkılmak üzere olan bina risksiz çıkıyor..
ya ben analiz ayarlarında hata yapıyorum, ya da programda bir sorun var.
bu konuda yardım olursanız sevinirim.
şimdiden teşekkürler
Merhaba Abdulhekim Bey;
Programda bir sorun yok.
düşey yükler açısından üflesen yıkılacak bu yapı. riskli yapı kontrolu açısından Malesef risksiz.
Riskli bina yönetmeliği esaslarına göre değerlendirildiğinde bu bina riskli telaki edilmemektedir.
Öncelikle Riskli Bina Analizi ile ilgili bilgilendirme yapmak isterim. Riskli bina analizi RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR (RYTEİE) 2019 'a göre yapılmaktadır.
RYTEİE 1. bölümde bulunan Kapsam başlığının
1.3 maddesinde riskli bulunmayan binaların depreme dayanıklı tasarım esaslarını sağladığı sonucu çıkarılmaz şeklinde bir madde verilmiştir.
Programda az katlı betonarme binalar için
RYTEİE ilkelerinin tamamı uygun biçimde yapılmaktadır. Ancak
RYTEİE yönetmeliğinde sizin "yıkılmak üzere olan bina.." şeklinde yaptığınız değerlendirmeyi esas alan kriterleri kontrol etmemektedir. Kısaca bu değerlendirmeyi açıklamak isterim.
RYTEİE 1.3 maddesinin verilme sebebi de riskli bina analizinin değerlendirme yöntemidir.
RYTEİE Bölüm 4.4 'te Riskli Betonarme Binanın Belirlenmesi maddesine göre riskli bina değerlendirilmesi yapılmaktadır. Burada kısaca bahsetmem gerekirse Tablo 4.4 ve Tablo 4.5 kullanılarak A B C sınıfı kolon veya perdelerin sınır değerleri verilmektedir ve bu sınır değerlere göre değerlendirme yapılmaktadır.
Burada yapılan değerlendirme herhangi bir kapasite kontrolüne dayandırılmamaktadır.
Örneğin Kolonlarda etriyeler 25 cm olarak girilmiş. Bu durum normal şartlarda kabul edilmemelidir çünkü DGT hesabında bile maksimum etriye aralığı 150mm olabilmektedir. Ancak Riskli Bina Analizinde projenizde tanımlı etriye durumuna göre hesaplanan kayma dayanımı ve kesme kuvvetine göre bir Ve/Vr oranı hesaplanır. Bu oran da
Tablo 4.2 'ye göre kolon sınıfının belirlenmesinde kullanılır. Kolon sınıfı da yukarıda gönderdiğim
Tablo 4.4 'te belirtilen sınır değerlerin belirlenmesinde kullanılır. Ve/Vr hesabı da
RYTEİE EK-D bölümünde anlatılmıştır.
RYTEİE yönetmeliğinde görüldüğü gibi herhangi bir süneklik kontrolü, kapasite kontrolü veya yapı elemanlarının aldıkları hasar kontrolü bulunmamaktadır. Bunun yanında herhangi bir minimum donatı kontrolü de bulunmamaktadır. Bu değerlendirmeler Riskli Bina Analizi için mühendis inisiyatifindedir. Örneğin yapınıza doğrusal veya doğrusal olmayan performans analizi yapıldığında hem elemanlarınız gevrek çıkmaktadır hem de bina göçme durumunda çıkmaktadır. Bu durumda binanın göçme durumunda olduğunu performans analizi verebilmektedir.
Kullanıcımızın aşağıda verdiği cevaba istinaden de bir cümle yazmak isterim.
Elemanlarda korozyon faktörü ve donatı dayanım faktörü tanımlamamışsınız (yani binanın yıkılmak üzere olduğunu programa belirtmemişsiniz

) beton dayanımı yanında uygun faktörleri de tanımlamanız gerekir, yoksa bu tek katlı binayı hiç beton olmasa bile donatılar tek başına taşıyabilir. projedeki mevcut donatılar da adet ve çap olarak hiç fena sayılmaz.
Donatı korozyonu çarpanı eğilme ve kayma dayanımı azalttığından, bu katsayısının girilmesi projenin çözümü bakımından önemlidir. Donatı korozyonu çarpanı ve yetersiz kenetlenme boyu çarpanları eğer projede korozyon ve yetersiz kenetlenme var ise kesinlikle girilmelidir. Örneğin bu projede kolonlarda korozyon çarpanı 0.5 girildiğinde yapı riskli yapı çıkmaktadır.
Ancak burada donatı korozyonu çarpanları girilse bile enine donatı açısından ciddi bir fark oluşturmayacaktır. Donatı korozyonu çarpanını kolonlarda girmek, kolonlarda bulunan donatıların akma dayanımları o oranda azaltacaktır. Bu durumda kayma dayanımı ve eğilme dayanımı da azalarak bir hesaplama yapılacaktır. Boyuna donatılarda korozyon faktörünün girilmesi eğilme-eksenel kuvvet etkileşimi de gözönüne alınarak eğilme dayanımının azalmasını sağlayacaktır. Ancak kayma dayanımı Vr için yukarıda yazdığım durumlar geçerlidir. Kayma dayanımı yalnızca kolon-perde sınıfının belirlenmesinde kullanılmaktadır.
Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.
Saygılarımla...