V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

TBDY 2026 Tebliğ

Programda (V11) yer alan veri özetlerinde dış akslar değerlendirme dışı bırakılmış olarak görülüyor.
Dış akslar devre dışı bırakılmadı. Resimdeki dış akslardaki kirişlerde madde 6-4-ç-2) de belirtilen koşul sağlanmadığı için süreklilik yok.
1770390132045.png

Kiriş genişliği arttırılırsa veya kolonlara bağlantı yeri değiştirilirse çerçeve olarak görülüyor.

1770390360752.png

Madde süreklilikle ilgili konunun içerisinde anlatılıyor. Bana göre 1. resimdeki gibi bir durum test edilmez.
Bende aynı şekilde düşünüyorum kiriş sürekli bir şekilde devam ettiği için yatay yük aktarımı da sürekli olacaktır. Eğer kenar aksları sürekli kabul edemezsek çoğu projede %50 yi sağlamakta güçlük çekeriz.
Kaldı ki 4 kat ve üzeri binalarda perde zorunluluğu var, mecburen kenar akslarda perde kullanacağız. perdelerde bu şartı sağlamak için geniş kirişler mi kullanacağız?
Örneğin 25/150 perdede en az 50 cm genişliğinde kiriş yapmamız gerekecek.

Dış akslar devre dışı bırakılmadı. Resimdeki dış akslardaki kirişlerde madde 6-4-ç-2) de belirtilen koşul sağlanmadığı için süreklilik yok.
Ekli dosyayı görüntüle 58983

Kiriş genişliği arttırılırsa veya kolonlara bağlantı yeri değiştirilirse çerçeve olarak görülüyor.

Ekli dosyayı görüntüle 58986

Orta akstaki kirişlerin, yerleşimine dikkat etmeden bu yorumu yapmışım. Yanlış bildirim için özür dilerim.

mecburen kenar akslarda perde kullanacağız. perdelerde bu şartı sağlamak için geniş kirişler mi kullanacağız?
Çözüm köşelerde L perde kullanmak olur. (Lüleburgaz'ın L'si). :)
Yönetmeliğin 3A.4.2 maddesi de tasarım felsefesi olarak burulmayı önleme amacıyla buna yönlendiriyordu ama bağlayıcı değil de tavsiye niteliğinde olduğu için kimse umursamıyordu. :)

Çözüm köşelerde L perde kullanmak olur. (Lüleburgaz'ın L'si). :)
Yönetmeliğin 3A.4.2 maddesi de tasarım felsefesi olarak burulmayı önleme amacıyla buna yönlendiriyordu ama bağlayıcı değil de tavsiye niteliğinde olduğu için kimse umursamıyordu. :)
Evet l ve ya t şeklinde perdeler kullanmak çözüm olabilir.
Burulma konusunda daha önce kendim elde hesaplama yapmıştım bu tip durumlarda. Donatının katkısı olmadan sadece betonun dayanımı burulmayı karşılıyordu benim yaptığım hesaplarda. Çünkü kesme kuvveti ve momentler burulmadan oldukça yüksek çıkıyor. Bu yüzden tavsiye niteliğinde bırakılmış olabilir.

Arkadaşlar yapmayın Allah aşkına kendimize güldürmeyelim.

Bu yasak,
Şu yasak,
Buna izin vermeyiz,
Şunu yapamazsın,

Böyle mühendislik mi olur.

Mühendis dediğin kişiler dünyada denizi kumla doldurup üstüne gökdelen yapıyor, biz hala kolon 30/60 mı olsun 40/60 mı olsun, kiriş kolona kenarından mı bağlansın ortasından mı bağlansın onu tartışıyoruz.

Şunları konuşalım, neden böyleyiz:
  • Eğitim sistemimiz kötü, eksi matematik netiyle mühendis olunabiliyor.
  • Akademisyenlerimiz yetersiz, bir kısmı bilgi olarak yetersiz bir kısmı da bilgisini parayla satma peşinde bu sebepten bilgiyi paylaşmıyor.
  • Önüne gelen proje yapabiliyor, bilgiye gerek yok. zaten yapılanı kontrol edecek onay makamı da yok. Yanlış iş daha kolay kabul görüyor (kafalar aynı çalışıyor çünkü)
  • Projeniz süper bile olsa uygulayacak adam yok, kafasına göre değiştiriyorlar şantiyede, nasılsa her koşulda mühendis suçlanacak.
  • Malzeme kalitemiz hala kötü. Beton firması düşük kalitede beton satıyor anlaşılmasın diye laboratuvara rüşvet verip beton kalitesini yüksek gösteriyor. Müteahhit adım çıkmasın deyip bunlara göz yumuyor. Yapı denetim zaten parasını saymakla meşgul. Yine suçlu mühendis.
  • Deprem bölgesindeki bilir kişi dosyalarını gözde üniversitelerimiz para uğruna topluca alıyor, asistan ve öğrencilerine içler acısı raporlar hazırlatıyor gerçek suçlu ortada yok, yine suçlu mühendis.

daha söylenecek çok şey var ama biz yine suçlu, işini iyi yapan mühendislermiş gibi davranıp yönetmelik çıkartmak peşindeyiz.

bence tüm sistemler yasaklansın, tünel kalıp yapalım hepsini, kolon kiriş derdi de ortadan kalkar, perde oranı derdi de!

Saygılarımla.

Son düzenleme:
ben kendime güldürmeyi çok severim, esprili insanımdır,
biz yine suçlu işini iyi yapan mühendislermiş gibi davranıp yönetmelik çıkartmak peşindeyiz.
Benim canım Türkiye'min mühendisleri böyle.
şahsi fikre bile tahammülü yok.
hemen işini iyi yapan mühendislermiş gibi yönetmelik çıkarmakla suçlamalara başlıyorlar.
üslubunuzu beğenmedim.
inşallah ifadelerinizi yanlış anlamışımdır.

ben kendime güldürmeyi çok severim, esprili insanımdır,

Benim canım Türkiye'min mühendisleri böyle.
şahsi fikre bile tahammülü yok.
hemen işini iyi yapan mühendislermiş gibi yönetmelik çıkarmakla suçlamalara başlıyorlar.
üslubunuzu beğenmedim.
inşallah ifadelerinizi yanlış anlamışımdır.
Ünver bey, çok özür dilerim siz beni yanlış anlamışsınız. Yazdıklarımın hiç birini sizi kastederek yazmadım. Tamamen yönetmelikleri hazırlayanlara yada bu konuda yetki sahiplerineydi. Sizin yada diğer arkadaşların şahsi fikirlerine her zaman saygı duyarım.

Ünver bey, çok özür dilerim siz beni yanlış anlamışsınız. Yazdıklarımın hiç birini sizi kastederek yazmadım. Tamamen yönetmelikleri hazırlayanlara yada bu konuda yetki sahiplerineydi. Sizin yada diğer arkadaşların şahsi fikirlerine her zaman saygı duyarım.
ben sizin bilginizi, görüşlerinizi ve fikirlerinizi beğeniyorum.
burada yeterli tecrübesi olamayan arkadaşlara hep birlikte küçükte olsa bir katkı yapabiliyorsak bu ülkeye borcumuzun bir kısmını ödemiş oluyoruz.

Bu yasak,
Şu yasak,
Buna izin vermeyiz,
Şunu yapamazsın,

Böyle mühendislik mi olur.

Mühendis dediğin kişiler dünyada denizi kumla doldurup üstüne gökdelen yapıyor, biz hala kolon 30/60 mı olsun 40/60 mı olsun, kiriş kolona kenarından mı bağlansın ortasından mı bağlansın onu tartışıyoruz.

Şunları konuşalım, neden böyleyiz:
  • Eğitim sistemimiz kötü, eksi matematik netiyle mühendis olunabiliyor.
  • Akademisyenlerimiz yetersiz, bir kısmı bilgi olarak yetersiz bir kısmı da bilgisini parayla satma peşinde bu sebepten bilgiyi paylaşmıyor.
  • Önüne gelen proje yapabiliyor, bilgiye gerek yok. zaten yapılanı kontrol edecek onay makamı da yok. Yanlış iş daha kolay kabul görüyor (kafalar aynı çalışıyor çünkü)
  • Projeniz süper bile olsa uygulayacak adam yok, kafasına göre değiştiriyorlar şantiyede, nasılsa her koşulda mühendis suçlanacak.
  • Malzeme kalitemiz hala kötü. Beton firması düşük kalitede beton satıyor anlaşılmasın diye laboratuvara rüşvet verip beton kalitesini yüksek gösteriyor. Müteahhit adım çıkmasın deyip bunlara göz yumuyor. Yapı denetim zaten parasını saymakla meşgul. Yine suçlu mühendis.
  • Deprem bölgesindeki bilir kişi dosyalarını gözde üniversitelerimiz para uğruna topluca alıyor, asistan ve öğrencilerine içler acısı raporlar hazırlatıyor gerçek suçlu ortada yok, yine suçlu mühendis.

daha söylenecek çok şey var ama biz yine suçlu, işini iyi yapan mühendislermiş gibi davranıp yönetmelik çıkartmak peşindeyiz.

bence tüm sistemler yasaklansın, tünel kalıp yapalım hepsini, kolon kiriş derdi de ortadan kalkar, perde oranı derdi de!

Saygılarımla.
kesinlikle size katılıyorum. işini doğru yapanlar için az bile yazdıklarınız. mühendisliğin altın kuralı 5m unutulursa o yasak, bu yasak şekline dönüyor konu. bunu başaran ülkeler nasıl yapıyor bunları ? 3-4 mt B.a konsollar, 8-10 katlı kirişsiz döşemeli sistemler. korkunun ecele faydası yok çünkü. yönetmeliklerin amacı sorumluluktan kaçmak olmamalı. bu tebliğden sonra , bu tebliğe uymayanlar zayıf yapı mı olacak mesela. üç - beş ayda bunu tartışırız.

Geri