Re: ideCAD Çelik 8 kullanımıyla ilgili görüşler sorular
Merhaba,
Yaklaşık 8 aydan fazla bir süre İdeÇelik kullanmaktayım. Bu süre boyunca proje yaparken, proğramın özellikleri ilgili konularda bazı önerilerimi paylaşmak istiyorum. Bunlardan bazıları daha önce belirtilmiş ya da sizin tarafınızdan tespit edilmiş olabilir. Yada mevcut özeelik vardır ama benim gözümden kaçmıştır, bilemiyorum. Bu yüzden tekrar olursa kusura bakmayın. Umarım bu güzel yazılım biz kullanıcıların da katkısıyla daha da gelişir. Benim önerilerim şunlar:
1. Aynı anda çok sayıda komut penceresinin açık olması:
Örnek olarak aynı anda 'Eleman Özellikleri', 'Grup Listesi', 'Eleman Yükü Ekle', 'Yapı Ağacı' gibi komut pencereleri açık olmalı, ribbon sekmeler arasında geçiş yapılabilmelidir. Fakat bir pencere açıkken, diğeri açılamıyor.
2. Kesit Özelliklerinde Gösterilen Değerler:
Elemanın özellikleri penceresi açılınca kesitin geometrik özelliklerin, çizim üzerinde görmekteyiz. Buna ek olarak kesitin majör/minör fiziksel özelliklerine ait parametrelerde görülmeli (Ör:mtül ağırlığı, A,I,S,Z, r..) Bu ön tasarımda özellikle kesit seçerken maliyet ve dayanımları kıyaslamada gerek oluyor. Bu değerleri 'Yapı Ağacı' menüsünden görebiliyoruz, fakat o zamanda özellikler penceresini kapatıp, yapı ağacını açmak ve değer bakmak gerekiyor. Aynı anda iki pencere aktif olamadığından, her defasında komutları çalıştırmak gerekiyor.
3. Tasarım sonuçlarında P ve M için Majör/Minör kapasite oranları ayrı ayrı gösterilmesi:
Biraz daha karmaşık projelerde, eğimli veya kendi lokal 1-1 ekseninde açılı olan elemanlarda beklenmedik bir şekilde, analiz sonuçlarında minör aksta eğilme veya kirişlerde eksenel yük kritik olabiliyor. Bu da I kesitler yerine HSS -ya da tam tersi- seçmek gerekiyor. Bunu en iyi tasarım sonuçları penceresini açtığımızda "Detaylı" incele butonuna tıklanınca görebiliyoruz. Fakat burada 'İhtiyaç/Kapasite Oranı' bölümünde sadece toplam PMM oranı yazıyor. SAP2000 de de benim bahsettiğim şekilde ayrı ayrı gösteriliyor.
4. 'Change Design Section' Özelliği:
Tasarım penceresinde, çelik elemanın kesitini değiştirerek PMM oranlarının hesabı yapılabilir. Betonarme elemanların tasarımında bu özellik bulunmakta. Donatı adet/çap değişince kesit tasarım sonuçları anlık değişiyor. Bu özellik çelik elemanların tasarımı içinde getirilebilir. SAP2000 de 'Change Design Section' ile bu yapılabiliyor.
5. Birleşimlerde cıvata çevirme özelliği:
Bulonlu birleşim modellerken 'civata başı/somun' yönünün belirlenmesi eklenebilir.
6. Çizim modunda 'Çizimler' penceresi butonu:
Çelik çizimleri düzenlerken bazen hatalı çizim alıp düzeltmek gerekince, önce 'Pencere Değiştir' komutu ile çizimlerden çıkıp model penceresine (Plan veya 3d perspektif) geçiş yapıyoruz. Sonra ribbon menüde 'Görüntü' sekmesinden 'çizimler' komutu ile projedeki çizimleri silmek gerekiyor. Daha pratik olması için, çizimler modunda, ribbon menüye 'Çizimler' komutu eklenmelidir.
7. 'Grup Listesi' komutu ile birden fazla sayıda grup seçme:
Grup listesi penceresi açılınca birden fazla grup seçilebilmelidir. Şu anda tek bir grup seçilebiliyor.
8. Seçili elemanların montaj/parça çizimlerini alma:
Bazı elemanlarda çizim düzenlemeye başladıktan sonra, yapılan hatalar sonradan farkediliyor ve yeniden çizim almak gerekiyor. Fakat yeniden çizim almak için program komple projenin çizimini veriyor. Bu yüzden hem çizimlerde karmaşıklık hem de zaman kaybı oluyor. Kullanış açısından 'seçili elemanların çizimi al' özelliği eklenmelidir.
9. Birleşim makrolarında sık kullanılanlar özelliği:
'Sık kullanılanlara ekle' ve 'Sık kullanılanları yönet' komutlarına ek olarak, ''Sık kullanılanları Güncelleştir' özelliği çok yararlı olacaktır. Çünkü tasarımın ilerleyen safhalarında proje değişince birleşimlerde değişebiliyor. Yapılan değişiklikleri eskinin üzerine yazmak daha kolay olacaktır.