Merhabalar,
Radye temelli yapılardaki temel çözümlerinde 3 tip değer veriyor:
-Negatif gerilme kontrolü
- Ortalama Gerilme kontrolü
- Maks. gerilme kontrolü
Benim sorum maks. gerilme kontrolü üzerine.
Özellikle yüksekliğine göre görece dar olan binalarda, ortalama gerilme zemin emniyet gerilmesinin altında kalmakla birlikte, özellikle bina köşelerinde maks. gerilme oldukça yüksek çıkıyor. Fakat program otokontrolünü ortalama gerilmeye göre yaptığı için maks. gerilme çok yüksek olsa bile, sorun olarak göstermiyor çıktılarda. Anladığım (yada bildiğim demek lazım) belirli kolonların altında zemin emniyet gerilmesi aşıldığında, lokal mesnet çökmeleri oluşur. Temelde bu şekilde hareket olduğunda yükler normalde yeniden dağılır (çevre kolon altlarındaki gerilmeler artmaya başlar, ta ki maks. gerilmenin aşıldığı noktadaki gerilme, zeminin taşıyabileceği noktaya gelene kadar).
Bu mantıkla bakıldığında programın aslında hata vermesi gerekmez mi? Bir belediyenin İmar ve Şehircilik Müdürlüğünde statik proje kontrolcüsü olarak çalışıyorum. Sırf bu sebepten bazı mühendisler ile ciddi tartışmalar yaşıyoruz. Savunmaları ise "eğer burada sıkıntılı bir surum olsaydı, program zaten hata verirdi". (bende biliyorum, program mühendisi değil, mühendis programı kontrol etmeli. Ama işte burası Türkiye, programın düğmelerine basmayı bilen, proje yapıyor artık...)
Bu konudaki fikirlerinizi alabilir miyim?
Yağmur Can KOÇAK