Değerlendirme
Merhaba saygıdeğer meslektaşlar,
İzmir ili içerisindeki hmax serbestli (80.70 m) son projemiz için TGUA-4 uzmanlık alanı sınıfından bir tasarım gözetmeni ile görüşmekteyiz. Kendisi İstanbul'da ikamet etmekte. Aslında CSB kayıtlı bu meslektaşlarımın hepsi İstanbul'dan şu an. Birlikte, linear ve nonlinear time history analizleri kapsamında, yapının güçlü ve zayıf yönlerini irdeleyerek sonsuz revizyonların içine girmiş bulunmaktayız.
Şahsen, ülkemiz için yeni bir kavram olan bu "Tasarım Gözetmeliği" uzmanlığını çok yerinde ve geç getirilmiş bir pozisyon olarak değerlendirmekteyim. Bahsi geçen konular üzerine yüksek lisans tezim olmasına rağmen yetkinliğimin ve konu üzerindeki hakimiyetimin çok sınırlı olduğunu fark ettim. Bilmekle, bildiğini sanmak arasında dağlar kadar fark var. Projenin ilgili idareler, komisyonlar ve CSB'ye gönderilmesi gereken birtakım belgelerin ve onayların alınmasının ardından, projenin sonuçlanmasıyla birlikte bu gözetmen meslektaşımıza, tebliğ esaslarına göre, yapı yaklaşık maliyeti üzerinden ciddi bir ödeme yapacağız. İtiraf edeyim, kimilerince "astronomik saçmalık" olarak nitelendirilen danışmanlık bedelini hiç öyle yüksek falan da bulmadım. Hatta çok hoşuma gitti, saygı duydum ve mutlu oldum. Bu yetkinlikte bir mühendis olmak kendini çılgın bir adamışlık gerektiriyor, bunu ilk birkaç müzakerede hemen fark ediyorsunuz.
Sonuç olarak, bahsi geçen bu "özel binaların" tasarımında etkin rol alacak gözetmenlik kavramı zorunluluğunu son derece gerekli ve nokta atışı buldum. Aslında bu hizmet için talep edilen yüksek rakamlar bana iş güvenliği uzmanlığının ilk patlak verdiği yılları hatırlatsa da, zamanla İSG gibi itibarsızlaştırılıp çöp edilebileceğini sanmıyorum. Çünkü, herkesin öylece bir iki aylık kıytırık bir kursla alabileceği multi_disipliner bir dal değil. Daha çok, hayat boyu başarı ödülü gibi bir şey.