Re: kirişsiz döşemeli projemdeki hatalar
senem1980:r3abm2k7' Alıntı:
Konuyla ilgili tecrübeli meslektaşlarımdan yardım talep etmekteyim.Ekte yolladığım projedeki hataları bir türlü gideremiyorum.Mantar döşeme ile ilgili forumda yer alan tüm açıklayıcı bilgileri de okuyup uyguladım ama bir türlü çözüme ulaştıramadım.İlk defa kirişsiz kat döşemeli proje yapmaktayım. Yardımcı olursanız çok memnun olurum.
Merhaba,
Projenizi genel olarak inceledim. Modelleme ile ilgili aşağıdaki hususları inceleyiniz.
-Kirişsiz döşemelerde donatı akslarını üstte+altta düz donatı olarak düzenleyiniz. "Betonarme Hesap Aksı Edit" komutunu kullanabilirsiniz.
-Bazı katlarda döşemelere direkt bağlanan kolonların altına yükseklik ve tabla yüksekliği değerleri sıfır verilerek kolon başlığı tanımlanmış. Buna gerek yok. Programda döşemeye direkt bağlanan kolonlarda zımbalama kontrolü otomatik yapılır.
- Tek yönde kiriş bağlanan kolonlara da kolon başlığı tanımlamış. Zımbalama kontrolü kiriş bağlanamayan kolon ve perde uçlarında yapılır. Kiriş bağlanan kolonlarda kolon başlığı tanımlanarak yapılan zımbalama kontrolleri sağlıklı olmaz. Bu tür sistemlerde yarı rijit diyafram yöntemine göre çözümden sonra 3B analiz modelinden kontrol edilen kolonun kenarlarındaki döşeme düzlemdışı gerilmeler incelenebilir. (Depremden oluşan gerilmeleri d ile çarpmanız gerekir.) Ve zımbalama kontrolü buradan elde edilen gerilmelere göre manuel olarak yapılabilir.
-Kolon başlığı için TS 500 Şekil 11.3 ve 11.4 ü incelemenizi öneririm.
-P02 perdesine bağlanan S4 kolonunun perde olarak girilmesi ve P02 ile birlikte perde grubu olarak modellenmesi uygun olur. (Kısa perde 1/6 boyut oranını sağlamadığı için kısa başlık perdesi olarak modellemelidir.)
-P103 perdesi 1.kat ve çatı katında tek başına perde grubu olarak modellenmiş. P03' e bağlanan P01 perde grubuna dahil edilmemiş.
-Çatı katında D05 eğik döşemesi S1-S2-S3 kolonlarına bağlanmıyor.
-Programda eğik döşeme bağlanan kolonlar için zımbalama kontrolü otomatik yapılmamaktadır.
-Oluşturulan kirişli radye temel modelinde P03 perdesi altında da sürekli temel girilmesi uygun olur.
-Sürekli temel düğüm noktaları, perde düğüm noktalarına denk gelecek şekilde ve perde altında sürekli temel oluşan şekilde veri girişi yapılması uygun olur.
-Kirişli radye temel sisteminde sürekli temeller için ampatman tanımlanmasına gerek yok.
-Üst yapı etkileşimli çözüm yapılmasını öneririm.
-Perdelerinizi taşıyıcı sistemde simetrik olarak yerleştirilmesi öneririm.
-Daha hassa bir hesap için, döşeme perde ve radye sonlu eleman genişliklerinin küçültülerek analiz yapılmasını öneririm.
-Analiz ayarlarında girilen zemin taşıma gücü değeri biraz düşük gibi. TBDY 2018 Bölüm 16' ya göre hesaplanıp hesaplanmadığını kontrol etmenizi öneririm.
Projenizdeki karşılaşılan kesit yetersizliklerinin olası çözümleri hakkında;
-Döşeme zımbalama sorununun çözümü için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.
-Perde grubu kapasite oranının aşılması durumunda perde boyutları büyütülebilir, perde başlık donatı adet ve çapları artırılabilir, perdeye gelen etkileri azaltacak şekilde taşıyıcı sistemde iyileştirmeler yapılabilir.
-Döşeme gerilme sorunlarının çözümü için aşağıdaki linkle incelenebilir;
-Döşemelerden perde aktarılan kuvvet kontrolü
İyi çalışmalar