V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik'te nelerin olmasını isterdiniz?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ideCAD
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
2m proje":17v8bted' Alıntı:
Merhaba;
Dilatasyonlu yapılarda mütemadi temellerin modellenmesi ile ilgili sorunuza cevap olacaktır sanırım.
"Turuncu rekli elamanlar, kolonlarla temel kirişlerini birbirine bağlayan rijit bağlantı elemanlarıdır"

bunu yapmak için önce kolon altlarından rijit bağlantı elemanı ile tutturmak mı gerekiyor?
 
tevekkül":3u9bekcq' Alıntı:
bunu yapmak için önce kolon altlarından rijit bağlantı elemanı ile tutturmak mı gerekiyor?

Merhaba;
Bu tür çözümlemelerde sizin normal temel tanımlama işlmemi dışında herhangi özel bir tanımlama yapmanıza gerek yoktur, program rijit bağlantı elemanlarını kendisi otomatik olarak oluşturacaktır.
 
tevekkül":2wmr1owq' Alıntı:
cassabotanic":2wmr1owq' Alıntı:
dilatasyonlu yapilarin periyotlari birbirinden tamamen bagimsiz hesaplanmaktadir zaten.

bunu bir örnek projede gösterebilir misiniz...

dilatasyonlu yapılar için hesaplanacak perde kesme oranları da önemli örneğin... yani deprem yönetmeliğine göre bağımsız hesap yapılması gerekiyor.

Merhaba;
Ekte dilatasyonlu iki yapının dinamik analiz raporlarından alıntılar var, dikkatli bakıldığında göreceksinizki 1. ve 2. modlar RD1'de ( soldaki yapıda) oluşmakta 3. ve 4. modlarsa RD2'de (sağdaki yapıda) oluşmaktadır. Yapı için periyot hesaplamaları modlara bağlı olarak herbir yapı için birbirinden bağımsız hesaplanmaktadır.

Ayrıca R katsayılarının farklı olması gerektiğini düşündüğünüz yapıların (hatta birbirinden dilatasyonla tamamen ayrılmış iki yapının) aynı proje içerisinde çözülmemesi ide yapı tarafından tavsiye edilmektedir. İllaki birlikte çözeceksenizde en olumsuz duruma göre ortak çözüm yapmak zorundasınız. Bütün bunlara rağmen dilatasyonlu yapılar için farklı R katsayısı girerek hesap yapabilme opsiyonu mutlaka olması gerektiğini düşünmekteyim, uzun bir süre önce bende bunu dile getirmiştim:))

Saygılarımla.
 
Tavsiye

Sayin IdeYapi yoneticileri;

Programda bir sonraki guncellemede eklenmesinin iyi olacagini dusundugum bi konuyu dile getirmek istiyorum.

Herhangi bi kat penceresinde calisirken,calistiginiz komutla ilgili herhangi bir ayar/ozellikler penceresi acildiginda altta kalan kat penceresinde zoom ve pan komutlarinin calismaya devam etmesi buyuk kullanim kolayligi getirecektir.

Lutfen dikkate alip mumkunse guncellemeye ekleyebilirmisiniz.

Tesekkur ederim.
 
Temel, aplikasyon çizimi ve pozlar

Merhabalar,
Programda, temel planında, temel içine bırakılan filizlerin poz numaraları çizimde görünmüyor. Temel donat tablosuna baktığımızda ise filizlerin pozuyla birlikte yer aldığını görüyoruz. Aynı filizler, farklı bir poz numarası ile kolon aplikasyon planı ile kolon ve perde detaylarında da gösteriliyor ve tablolara dahil edilmiş.

Bu durumda, temel filizleri iki defa, fakat farklı poz numaraları ile tablolarda geçiyor. Burada bir düzenlemeye ihtiyaç var diye düşünüyorum. Tabloları toplayarak metraj kontrol edildiği vakit hata olabilir. (Bu mükerrer sorun metraj raporlarında yok. Rapordaki rakamlar doğru rakamlar. )

Ayrıca, birbiriyle ilgili donatı pozlarını global olarak isimlendirmek mümkün olsa, pafta bazında yeniden numaralandırma yapılmayıp genel olarak numaralandırma yapılsa daha iyi olabilir mi diye düşünüyorum? (en azından kirişler hariç tutularak, global pozlandırma yapılabilse iyi olur.)

Bir diğer husus da kolon aplikasyon planlarındaki kolon ve perde donatılarının yanındaki poz numaraları yazısı. Bu pozlar normal yazı tarzında verildiği zaman dikkatten kaçıyor. Diğer poz stilinde olsalar, daire veya elips içinde, daha iyi olur kanaatindeyim.

Saygılar
 
Toprak basıncı, su basıncı vb. yanal itkiler...Öneri...

Perdelerin kabuk olarak modellenebilmesi güzel bir özellik.Mesh algoritmanız da oldukça güzel.Bütün bu özelliklerin yanında, örneğin kabuk elemanlara yanal yük etkitebilmek için (örneğin su basıncı, toprak basıncı vb.) SAP2000'deki "joint pattern " benzeri bir algoritma eklenmesi güzel olurdu.Bu bence ideCAD için bir çığır açar.Bu şekilde binaya etkitemeyeceğimiz bir yanal yük kalmazdı.
Hatırlarsanız SAP2000 de bu işlem için, öncelikle kabuk elemanı kalıcı olarak meshledikten sonra, oluşan düğüm noktalarına, oluşturduğumuz "joint pattern"' (yanal yük değişimini)'i atamak gerekiyor.Benzer bir yaklaşım ideCAD'de uygulanabilir.İyi çalışmalar...
 
Merhaba
Eklediğim resimde görüldüğü gibi donatı yazılarını sol şekildeki gibi donatı sonlarına değilde biraz daha
içeriye(sağ şekildeki gibi) yazarsa daha iyi olur kanaatindeyim

Herkese kolay gelsin.
 
1)pushover (itme analizi) (idecad5 te kide olur) bu opsyonu guclendırmelerde kullanmak ıstıyoruz ancak ıdecad 6 da yapılan bına 5te aılmıyor.

2)Eurocode 7 yonetmelği (diğer statik prokramlarda var bizde nıcın olmasın?)
 
Ekteki resimde görüldüğü gibi Kolon aplikasyon planı,Kolon düşey açılımları,Perde detayı diye yazı ile ifade ediliyorki.
Toolbarda çok yer kaplıyor. Bunları dimge olarak göstermek daha iyi olur.
Kolay gelsin.
 
Selamlar,
Ben opsiyonel olarak kolon donatılarını aplikasyona alınırken temelde kolon filizlerinin çizilmesi veya filizsiz olarak temel üstü kat yüksekliğince çizilmesini istiyorum. Romanya' ya çizdiğim projede kolon düşey planınında temel üstü kolon donatılarını kat boyunca kesintisiz istediler. Yani Temel elemanından kolon donatıları tam boy çıksın diyorlar. bu seçenek daha sonraki ver. de opsiyonel konulabilirmi?
 
Menü Temizliği

Merhabalar.

Aks,kolon,Ofset vb.Menülerinde sayısal değer girdiğimiz diyalog zamanla luzumsuz bir şekilde doluyor,bu bölümü zaman zaman temizlemek gerekiyor,proğramı defult ayarla başlatsam bile durum değişmiyor.Bu menülerin temizlenebilir olmasını öneriyorum..

Ayrıca..

Açılan diyalogta aynı ölçüler defalarca listede mükerrer bir şekilde yer kaplıyor.Örneğin 0.75 yazdım ardından başka bir değer yazdım,tekrar 0.75 yazdım listede mükerrer olarak hafızada kalıyor.Halbuki farklı değerler listede kalmamalı,aynı değerler boş yere listeyi uzatmamalı ki satırlar arasında seçim yapmak kolay olsun..
 
Genel Ayarlar/ Yazı fontu Seçimi

Merhabalar..

Proğramı ilk ayarlarla başlattığımızda tüm yazılar Arial fontu olarak karşımıza çıkıyor.. Bu durum tek seferde değiştirilemezmi? Font seçimini tüm elemanlara tek seferde yaptıktan sonra,isteyen yazı büyüklüklerini veya yazı yerleşimlerini kendi tercihine göre göre ayarlayabilir..
 
Merhaba;

Güncellemelerde olması gerektiğini düşündüğüm birkaç konuyu paylaşmak istedim.

1. Eğik Akslar:
Bilindiği üzere programda kalıp planı yada kolon aplikasyonu gibi çizimlerde eğik akslar otomatik olarak ölçülendirilmemektedir. Ben bu sorunu aşmak için aynı isimde 3 aks çizerek kontür dışındaki parçaları düz devam eden tek bir aks oluşturma yoluna gidiyorum. Gerek mimari projelerde gerekse statik projelerde eğik aksların kontür dışında kalan kısımları eğik çizilmiyor zaten. Eğik aksların kontür dışındaki parçalarının düz çizilebilmesi imkanlar içinde olursa güzel olur.


2. Kiriş İlave donatıları:
Kısa kirişlerde bazı durumlarda kiriş mesnet ilaveleri birbiri üzerine gelebilmektedir. Bu durumda kiriş düz donatılarıda dikkate alınarak, düz donatı sayısı arttırılıp ilave donatı sayısı azaltılarak bir donatı seçim mantığı olursa güzel olur.


3. Kaset ve Nervür döşemeler:
a- Özellikle dikdörtgen bir plana sahip olmayan yada farklı döşemelerle sürekli olan nervür-kaset döşemelerde yeterli sayıda tip nervür kirişi tanımlanamaması hem çok uğraştırmakta hemde sağlıklı bir çözüm yapmamazı engellemektedir. Butür sorunları ortadan kaldırmak için tip kiriş sayısını serbest bırakacak yani dilendiği kadar tip kiriş seçimine izin verecek bir düzenleme çok iyi olurdu.
b- Kaset döşemelerde uygulamaya yönelik kalıp planı çizimleri oluşturabilmemizi kolaylaştıracak şekilde BAŞLANGIÇ DİŞ GENİŞLİĞİ tanımlama imkanına ilaveten BİTİŞ DİŞ GENİŞLİĞİ tanımlama imkanıda olursa yada ekteki kaset döşeme kalıp planını oluşturmamızı sağlayacak bir düzenleme yapılabilirse çok güzel olur.



Saygılarımla.
 

Ekli dosyalar

  • AKS.jpg
    AKS.jpg
    130.3 KB · Görüntüleme: 25,040
  • KİRİŞ.jpg
    KİRİŞ.jpg
    144.3 KB · Görüntüleme: 25,041
  • NERVÜR - KASET.jpg
    NERVÜR - KASET.jpg
    124.6 KB · Görüntüleme: 25,041
  • KASET DETAY.jpg
    KASET DETAY.jpg
    216.1 KB · Görüntüleme: 25,041
bir tavsiyede bulunmak istiyorum.bilmiyorum daha önce söylendi mi ama hesap sonrası kirişteki donatı çapını arttırdığımız kısımda çapları ve donatı sayısını sürekli klavyeden girmektense ilgili bölümün üstüne ve altına iki tane ok gibi bişey konsa bizde mouse ile tıklayarak arttırsak nasıl olur? biraz daha hızlanırız gibi geliyor bana.
 
1- guseli kiriş modelleme
2- kiriş etriyeleri eşit kolu değilde iç-dış gibi iki farklı boyutta yapma
3- döşemelerde tek tuşla pilyeli pilyesiz dizayn seceneği
4- döşemeleri çözerken kirişlere mesnetli değilde kirişlerinde eğilme rijitliğini dikkate alacak şekilde olması (suan dösemeler için safe i kullanmak zorunda kalıyoruz.)
5-çözüm yaptıktan sonra eleman boyutlarının değiştirilmemsi sap2000deki gibi kilitin olması
6- donatı çizimlerinde kullanıcı değişiklik yaparsa metrajın otamatik güncellenmesi (mesela kolona çiroz ektedim metrajda dahil olmuyor.)
 
3 numaralı isteğinizi donatı aksı edit komutu yerine getiriyor. Değiştirmek istediğiniz tüm döşemeleri seçin, sağ tuş menüsünden betonarme donatı aksı edit komutunu verin. (Birkaç kere tıklamanız gerekebilir :) ) Her şeyin "tek tuşla" yapılabilir olması biraz ütopik bir düşünce, o zaman programa onbinlerce farklı "tek tıkla şunu yap" komutu olur, iş içinden çıkılmaz bir hal alır...
4 numaralı isteğiniz ise 7 versiyonundaki döşemeleri taşıyıcı sistem ile beraber çözme opsiyonu ile isteğinizin bir adım daha ötesi olarak karşılanacaktır.
5 numaralı isteğinizi yapar isek bu sefer "biz değiştirmek istiyoruz" diye yakınmalar gelebilir, çünkü bu olanak ufak değişiklikler için tekrar tekrar analiz yapma ihtiyacı doğurur. Şu an mesela kiriş genişliğini 5 cm arttırmak ve hızlıca betonarme yapıp kirişin kurtarıp kurtarmadığına bakmak gibi bir olanak sağlıyor kilitlenmemesi. Tabi tam tutarlı sonuçlar için en son olarak full analiz+betonarme yapmak gerekir.
 
Daha önce sorulduysa bilmiyorum; hatta çözümü varsa da ben bilmiyorum. Yapmak istediğim şudur.
Bir kat döşemesinden bir kısım döşemeyi 100 cm gibi farklı kotta olacak. Bunu yaptık sorun yok. Ancak 100 cm kot verilen kısımda saçak çizmek istiyorum. Ancak altta bulunan döşeme nedeniyle mümkün olmuyor. 100 cm için de yeni bir kat eklemek de pek mantıklı gelmiyor. Bunun çözümü varsa nedir Yoksa yeni versiyonda döşemeleri serbest olarak çizim opsiyonunun eklenmesi iyi olacak?
 

Ekli dosyalar

  • foto.jpg
    foto.jpg
    235.1 KB · Görüntüleme: 24,844
muhendismy:30efjiyn' Alıntı:
Daha önce sorulduysa bilmiyorum; hatta çözümü varsa da ben bilmiyorum. Yapmak istediğim şudur.
Bir kat döşemesinden bir kısım döşemeyi 100 cm gibi farklı kotta olacak. Bunu yaptık sorun yok. Ancak 100 cm kot verilen kısımda saçak çizmek istiyorum. Ancak altta bulunan döşeme nedeniyle mümkün olmuyor. 100 cm için de yeni bir kat eklemek de pek mantıklı gelmiyor. Bunun çözümü varsa nedir Yoksa yeni versiyonda döşemeleri serbest olarak çizim opsiyonunun eklenmesi iyi olacak?
Merhaba,
Aşağıdaki linkte sorunuzun cevabının olduğunu düşünüyorum.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Kolon çizgi layeri ile yazı layerinin, kiriş çizgi layeri ile yazı layerinin (perde içinde) aynı olmamasını...
resimi autocada gönderdiğmizde çizgilerle yazılar aynı layer da sorun oluyor...
layer lar ayrı olsa iyi olacak
aynı zamanda kiriş açılımlarında etriye sayılarında ölçü layerında veriyor farklı olması iyi olcak...

Teşekürler...
 
Geri
Üst