Sayın @Bartu
PGA yani peak ground acceleration (en büyük yer ivmesi) , bir deprem kaydında anlık olarak mutlak değerce en büyük ivme değeridir. Ancak Ss ve S1 katsayıları yani tasarım spektrumu katsayıları yatay elastik tasarım spektrumu çizimi için TBDY 'de verilen katsayılardır. Yatay elastik tasarım spektrumu farklı farklı doğal titreşim periyotlarına sahip tek serbestlik dereceli sistemlerin zemin hareketine karşı gösterdiği en büyük tepkilerin grafiğidir. Yani Ss ve S1 katsayılarının içine zemin ve yapı etkisi girerken, PGA değeri yalnızca depremin en yüksek ivmesi anlamına geliyor.
PGA değeri bu katsayılarda doğrudan ilişkili değildir.
Ekli dosyayı görüntüle 31394
Tepki spektrumu grafiğinin elde edilişinin temsili göstergesi aşağıdaki gibi olabilir. Burada aynı zamanda sönüm oranı da devreye girmektedir. Aynı Ss ve S1 değeri sönüm oranı, periyot ve zemin sınıfı durumları gözönüne alınarak elde edilen katsayıdır. PGA ise bütün ivme kayıtlarında farklılık göstererek o ivme kaydındaki en büyük anlık ivme değerini göstermektedir.
Ekli dosyayı görüntüle 31395
Deprem kayıtları için aşağıdaki siteyi kullanabilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Saygılarımla...
Oğuzcan bey detaylı anlatım için teşekkürler. Deprem sonrası değerlendirmelere göre gerçekleşen PGA (2g civarı) tasarımda ön görülen PGA (yaklaşık 0,5g) olduğunu görmekteyiz.
Ancak bu genel ve önemli bir fikir veren sonucu yapılan tasarımlarda nasıl değerlendirmeliyiz? Bu nedenle PGA ile (haritadan otomatik gelen ss ve s1 gibi tasarıma başladığımız katsayıların) ilişkisini sormak istedim.
PGA 'yı anaiiz ayarlarında veri olarak görüyoruz ancak onu manuel değiştirmek sonuçlara etkisi olmamakta diye biliyorum. Ancak ss ve s1 katsayıları manuel değiştirilse sonuçları etkileyecektir.
Bu depremler ışıgında örneğin K.Maraş'a ait PGA verisinin yükseltilmesi halinde ss ve s1 verileri de yükseltilmiş olacak diye tahmin ediyorum. Bu nedenle PGA ve (s1 ss harita katsayıları) arasında bi formül bağlantısı mı var acaba diye merak etmiştim.