Yazdıklarım kişisel görüşümdür. Elimde net bir veri yok sadece fotoğraflardan yorum yapıyorum.
Yapının inşa halindeki resimlerine inceledim. Bence imalat yada beton kalitesi anlamında ciddi bir hata yok. Tam aksine güzel bir iş çıkartılmışa benziyor. Bütün blokların aynı yerden kırılarak yapının arkaya devrilmesi bu tezi doğrular nitelikte. Eğer local hata ve eksiklikler olsaydı tüm bloklar aynı yerden kırılıp yapı devrilmezdi.
Yapının yıkılmadan önceki ölçülerine Google Earth kullanarak baktım. Plan ölçüleri 130 metreye 18 metre gibi. Bodrum hariç 12 kat var. Kabaca zemin kotundan yüksekliğine 36 metre diyebiliriz.
Yapı dar kenarından alttaki perde ve kolonlarını patlatarak arkaya doğru devrilmiş. Yapının asmolen olduğunu düşünüyorum.
Bence yapının yıkılma nedeni asmolen kirişlerinin iki perde arasında yeterince rijit bir bağlantı sağlayamamış olması. Deprem esnasında asmolen kirişler hızla mafsallaşmış ve kırılan perdeler arkadaki perdelerle bir çerçeve oluşturamadığı için yalnız kalmışlar. Bu durumda R katsayısı 6 lardan 2 lere kadar iner.
Neticede tek konsol gibi çalışan perdelere hesaplananın çok üstünde deprem kuvvetleri gelmiş. Bir tarafa doğru yatan perdeler eksenel çekme kuvvetinin etkisi ile taşıyabileceği moment hızla düşerek kırılmış. Bina bu esnada arkaya doğru devrilmiş.
Ekli resimde tahminimi kabaca çizmeye çalıştım. Tabi yazdıklarımım tamamı varsayım. Gerçek incelemeler sonucu ortaya çıkacaktır.
Ekli dosyayı görüntüle 31724