V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Betonarme Tasarım kullanımıyla ilgili görüşler sorular

Re: ideCAD Betonarme 8 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

EmreT":2bffj8h4' Alıntı:
Merhaba,

Merhaba,

Resimde işaretli 80/35 kirişi perdeye bağladığımda bu şekilde bir problem oluyor. Neden kaynaklanıyor olabilir?

Değiştir/Obje Edit/Obje Trim Yöntemi komutunu tıklayın. K111 kirişinin bakış yönüne göre sağ ucuna yakın bir yere tıklayarak trim algoritmasını değiştirin.

İyi çalışmalar

Levent Bey,

Cevap için teşekkürler...

Merhaba,

İki sorum bulunmakta;

1-) Ekran görüntüsünde gösterdiğim gibi analiz modelinde döşeme mesh algoritması hatalı yapılıyor. Modeli de ekledim. Nerede yanlış yapıyoruz yardımcı olmanızı rica ederim.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

2-) ideCAD ile modelleme yaparken perde üzerinden kiriş geçirmememiz gerektiğini biliyorum. Denemek için, kirişin düğüm noktasını perde arkasına kadar taşıyıp çift tıklama ile uzatabiliyorum. Analiz modeline baktığımda da haliyle perde arkasındaki düğüm noktasını tuttuğu ama perde boyunca mesnetlenme olmadığı görülüyor. Bu tanımlamada kirişin hesap boyunu uzatmak dışında, analizi bozacak bir hareket yapmış oluyor muyuz?

NOT: Levent Bey geçen gün OpenGL yavaşlığı için bilgisayara bağlanıp yardımcı olmayı teklif etmiştiniz. SAP2000 OpenGL de aynı yavaşlıkta çalıştığı için Windows ile alakalı olduğuna emin oldum, bu nedenle size geri dönüş yapıp rahatsız etmedim.

Ekli dosyalar

MaFiAMaX:29typev4' Alıntı:
Merhaba,

İki sorum bulunmakta;

1-) Ekran görüntüsünde gösterdiğim gibi analiz modelinde döşeme mesh algoritması hatalı yapılıyor. Modeli de ekledim. Nerede yanlış yapıyoruz yardımcı olmanızı rica ederim.

2-) ideCAD ile modelleme yaparken perde üzerinden kiriş geçirmememiz gerektiğini biliyorum. Denemek için, kirişin düğüm noktasını perde arkasına kadar taşıyıp çift tıklama ile uzatabiliyorum. Analiz modeline baktığımda da haliyle perde arkasındaki düğüm noktasını tuttuğu ama perde boyunca mesnetlenme olmadığı görülüyor. Bu tanımlamada kirişin hesap boyunu uzatmak dışında, analizi bozacak bir hareket yapmış oluyor muyuz?

1. Sorunuza şu başlıkta yanıt verilmiştir.

2. Analizi bozmazsınız ancak başka bir çerçeve sistemi oluşturmuş olursunuz. Kiriş açıklığı ve rijit kol uzunluğu değişir. Dolayısıyla uç kuvvetleri değişir.

Merhaba.

Kolon orta bölgesinde etriye aralığını 20 arayla yapınca yetersiz donatı uyarısı veriyor. Neden böyle bir problem oluyor?

İlgili model ektedir.

Ekli dosyalar

EmreT":urci9ejz' Alıntı:
Merhaba.

Kolon orta bölgesinde etriye aralığını 20 arayla yapınca yetersiz donatı uyarısı veriyor. Neden böyle bir problem oluyor?

Merhaba,

TS500'de verilen EtriyeAralığı<12fi koşulu dolayısyla kolonda orta bölgede 16 cm ara ile etriye gerekmektedir.

MinimumEtriyeAralığı= 12* 1.4 = 16.8< 20 cm olduğundan eksik donatı mesajı almaktasınız.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    152.8 KB · Görüntüleme: 16,075

Hakan Bey,

Cevap için teşekkür ederim. İyi çalışmalar...

Merhaba.

Ekteki modelde mantar döşemede kolonlarda zımbalama güvenliği sağlanmıyor. Mantar döşeme kalınlığı 25cm, kolonlardaki başlığın tabla yüksekliği ise 15cm girdim. Toplamda 40cm lik bir başlık kalınlığı var. Kolon başlığını hatalı mı tanımlıyorum?

Ekli dosyalar

EmreT":3tf581kg' Alıntı:
Merhaba.

Ekteki modelde mantar döşemede kolonlarda zımbalama güvenliği sağlanmıyor. Mantar döşeme kalınlığı 25cm, kolonlardaki başlığın tabla yüksekliği ise 15cm girdim. Toplamda 40cm lik bir başlık kalınlığı var. Kolon başlığını hatalı mı tanımlıyorum?

Merhaba,

Zımbalama için tabla tanımlanması durumunda kontrol plak+tabla için ayrı ve plak için ayrı olmak üzere iki kez yapılıyor. KB1-S14-tabla sütununda yazan değerler sadece döşeme olması durumundaki Vpr ve Vpd değerleridir. Tabla tanımlanması durumunda bu kontrolü dikkate almayınız.

Bu durum notlarımız arasındadır.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• zımbalama.png
    zımbalama.png
    114.2 KB · Görüntüleme: 15,988

Levent Bey,

Cevap için teşekkürler...

Selamlar 7 versiyonunda duvar yükleri arasında 10 cm tuğla duvar vardı. 8 versiyonunda neden yok acaba

Sent from my iPhone using Tapatalk

AYDIN:1d09imk7' Alıntı:
Selamlar 7 versiyonunda duvar yükleri arasında 10 cm tuğla duvar vardı. 8 versiyonunda neden yok acaba
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ver 7.022 sürümünde beyaz veya siyah şablonla yeni proje açıldığında default olarak gelen yük kütüphanesi resimdeki gibidir ve bu kütüphanede 10 cm. lik tuğla duvar tanımlı değildir.

Ayrıca yük kütüphanesinde istediğiniz bir malzemeye ve kalınlığa sahip duvar yükü tanımlayabilirsiniz. Yük kütüphanesine duvar ve kaplama yükünün nasıl ekleneceği aşağıdaki linkte anlatılmaktadır.
İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• Ver 7.022_yük_ktp.PNG
    Ver 7.022_yük_ktp.PNG
    38.7 KB · Görüntüleme: 15,943

7 versiyonun kirişe kaçıklık tanımladığımız zaman space tuşu ile içerden ya da dışardan yakalamasını sağlıyorduk. 8 versiyonunda bu özellik değişmiş space e bastığımız zaman üst orta alt olarak değişiyor hemen. Yerine gelen başka komut var mı acaba

Birde v7 de 25/175 ebatlarını perde olarak algılıyordu kolon olarak modellesekte, şimdi 2b mimari proje okudan panel olarak tanıtmamız mı gerekiyor?

celikus":ygh8ba2o' Alıntı:
7 versiyonun kirişe kaçıklık tanımladığımız zaman space tuşu ile içerden ya da dışardan yakalamasını sağlıyorduk. 8 versiyonunda bu özellik değişmiş space e bastığımız zaman üst orta alt olarak değişiyor hemen. Yerine gelen başka komut var mı acaba
Space bar tuşu ile kaçıklığın tanımlı bulunduğu değere göre değiştirilememesi durumu notlarımız arasındadır.

İyi çalışmalar

Levent Özpak":2dxtk9ci' Alıntı:
celikus":2dxtk9ci' Alıntı:
Space bar tuşu ile kaçıklığın tanımlı bulunduğu değere göre değiştirilememesi durumu notlarımız arasındadır.

İyi çalışmalar

Teşekkür ederim Levent Bey. Birde v7 de 25/175 ebatlarını perde olarak algılıyordu kolon olarak modellesekte, şimdi 2b mimari proje okudan panel olarak tanıtmamız mı gerekiyor?

celikus":6sx52siv' Alıntı:
Teşekkür ederim Levent Bey. Birde v7 de 25/175 ebatlarını perde olarak algılıyordu kolon olarak modellesekte, şimdi 2b mimari proje okudan panel olarak tanıtmamız mı gerekiyor?
8.5 versiyonundan itibaren perdelerin kolon komutuyla girilmesi kaldırılmıştır. Perdeleri panel komuyla oluşturunuz.

Merhaba.

50cm düşük kotta bir kerede girmiş olduğum mantar döşemeli binayı analiz ettiğimde sorun yaşıyorum. Döşeme donatılarını doğru çizdirebilmem için bu şekilde girdim. Modellerken mi hata yapıyorum?

Modeli ilgili linkten indirebilirsiniz :

EmreT":3motq4ge' Alıntı:
Merhaba.

50cm düşük kotta bir kerede girmiş olduğum mantar döşemeli binayı analiz ettiğimde sorun yaşıyorum. Döşeme donatılarını doğru çizdirebilmem için bu şekilde girdim. Modellerken mi hata yapıyorum?
Merhaba,

Projede döşeme ağları oluşmuyor. Döşemeyi örnekteki gibi döşeme kenarları bölerek oluşturduğunuzda sorun çözülüyor.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

Levent Bey,

Cevap için teşekkürler. Aslında döşemeyi ilk başta döşeme kenarları yaparak çözmüştüm. Dediğiniz gibi problem ortadan kalkıyor. Ama donatı çiziminde döşeme kenarlarından dolayı bindirme yerleri değişiyor. Anlaşılan bu tip durumlarda döşeme tek seferde girilemiyor. Çizim aldıktan sonra çizim programında düzeltme yapmak gerekiyor.

Genelde farklı eksendeki iki döşemenin birleşiminde mesnet ek donatıları 2 kere atılıyor ( hem karşı döşemeye devam eden hem de devam etmeyen)

iyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    102.4 KB · Görüntüleme: 15,824
  • Ekran Alıntısı2.JPG
    Ekran Alıntısı2.JPG
    60.9 KB · Görüntüleme: 15,824
Geri