V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Betonarme Tasarım kullanımıyla ilgili görüşler sorular

Re: ideCAD Betonarme 8 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

MaFiAMaX":f8bh8psp' Alıntı:
Hakan Bey merhaba,

Zımbalama hesabını sizin de belirttiğiniz gibi en doğrusu sadece beton katkısını dikkate almak. Zekai Hoca da kitabında bu konuyu dile getiriyor. Ben kalıpta görünmesi açısında sormuştum. Kesit alınca görünüyor ama kalıp planında görünmüyor. Bu özellik eklenirse güzel olur :)

Perde ile ilgili örneği de şimdi gönderdim. İyi çalışmalar.

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz. İyi çalışmalar...

HakanŞahin":1bmusxb9' Alıntı:
Tekrar merhaba,

AYDIN":1bmusxb9' Alıntı:
Donatı açılımlarında görünen ilave ler temel kesitinde görünmüyor. Ve donatı açılımlarında gövde donatısı harç diğerlerinin ismi yazmıyor.

Açılımlarda kesitler açıklık ortasından alınıyor. Kesit hattının konumuna bakın, kesitin geçtiği noktada ilave donatılar bulunmuyor. Kesit hattını mesnetten geçirme imkanımız bulunmuyor.

İyi çalışmalar

Hakan bey merhaba ilave donatıların yazılması gerektiği halde yazılmadığı noktayı sarı ---> işareti ile gösterdim.
Bahsettiğim kesit değildi.

AYDIN":15lnrfsu' Alıntı:
HakanŞahin":15lnrfsu' Alıntı:
Tekrar merhaba,

AYDIN":15lnrfsu' Alıntı:
Donatı açılımlarında görünen ilave ler temel kesitinde görünmüyor. Ve donatı açılımlarında gövde donatısı harç diğerlerinin ismi yazmıyor.

Açılımlarda kesitler açıklık ortasından alınıyor. Kesit hattının konumuna bakın, kesitin geçtiği noktada ilave donatılar bulunmuyor. Kesit hattını mesnetten geçirme imkanımız bulunmuyor.

İyi çalışmalar

Hakan bey merhaba ilave donatıların yazılması gerektiği halde yazılmadığı noktayı sarı ---> işareti ile gösterdim.
Bahsettiğim kesit değildi.

Aydın bey merhaba,

Alt ilave donatılar, kesit içinde düz donatı ile aynı konumdalar, yani kesitin alt yüzünden düz donatı gibi hemen etriyenin içine konulacak. Benzer şekilde üst donatılar montaj ile aynı konumdalar, gövde gibi değil. O yüzden kiriş yan görünüşünde düz donatı ile birlikte tek çizgi olarak çiziliyorlar. Umarım anlaşabilmişizdir. Konunun daha fazla uzamaması için beni gerekirse 0 224 220 67 17 nolu telefondan arayabilirsiniz.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    20.3 KB · Görüntüleme: 16,755

Amacım konuyu uzatmak yada polemik yaratmak değil. İde ile ilgili bilmediğim eksik yada yanlış bildiğim bir çok konuyu forum sayesinde öğrendim.
Amacım Kullandığımız programın geliştirilmesinde ufacıkta olsa katkıda bulunmaktır.
Bahsettiğiniz durum kirişler içinde geçerli fakat kirişlerde yan görünüşte ilaveler yazıyor.
aynı zamanda kiriş donatı açılımlarında montaj veya düz donat ismi de yazıyor. fakat temel kirşlerinde donatı açılımlarda sadece gövde donatısınız ismi yazıyor.
gönderdiğim projede temel kirişinin altına birde normal kiriş detayı ekledim. Farkları işaretledim.

AYDIN":bdxjfgyb' Alıntı:
Amacım konuyu uzatmak yada polemik yaratmak değil. İde ile ilgili bilmediğim eksik yada yanlış bildiğim bir çok konuyu forum sayesinde öğrendim.
Amacım Kullandığımız programın geliştirilmesinde ufacıkta olsa katkıda bulunmaktır.
Bahsettiğiniz durum kirişler içinde geçerli fakat kirişlerde yan görünüşte ilaveler yazıyor.
aynı zamanda kiriş donatı açılımlarında montaj veya düz donat ismi de yazıyor. fakat temel kirşlerinde donatı açılımlarda sadece gövde donatısınız ismi yazıyor.
gönderdiğim projede temel kirişinin altına birde normal kiriş detayı ekledim. Farkları işaretledim.

Aydın Bey tekrar merhaba,

Sürekli temel açılımlarının kiriş açılımları gibi yapılması bildiğimiz bir konudur. Geri bildirimleriniz için teşekkürler...

Merhaba.

Resimde görülen toprak perdelerinin yatay donatılarını saplandıkları kolonun içinde sonuna kadar götüremiyor muyuz? En azından kenetlenme boyu kadar içine girmiyor mu?

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

EmreT":i6cyu59s' Alıntı:
Merhaba.
Resimde görülen toprak perdelerinin yatay donatılarını saplandıkları kolonun içinde sonuna kadar götüremiyor muyuz? En azından kenetlenme boyu kadar içine girmiyor mu?

Merhaba,

Bahsettiğiniz donatı lb kenetlenme boyu kadardır. (Toplam donatı boyundan bakabilirsiniz.) Kenetlenme boyu kolon boyutundan büyük olsaydı donatı kolon sonuna kadar uzatılacaktı.

Not : lb uzunluğu TS500'de verilen lb hesabından bulunmaktadır.

İyi çalışmalar

Hakan Bey,

Cevap için teşekkürler. İlgili çizimde beton C40 ve fi10 donatı için kenetlenme boyu:

lb=0.12* (fyd/fctd)*fi = 0.12 * (365 / 1.45) * 10 = 30cm çıkıyor.

Çizimde benim ölçtüğüm 26.5cm. Basit bir model yapıp tekrar baktım ve aynı değeri ölçtüm. Resimde görebilirsiniz. Hatayı anlayamadım...

Merhaba,

Kenetlenme kolon kenarından değil panelin paspayı kadar içinden başlamaktadır. 393- (340-2*4.5) = 62 ve 62/2=31 cm.

Konuyu incelenesi için argeye bildireceğiz. Bildirimiz için teşekkürler...

Merhaba,

Bir iki sorun yaşadığım konu;

-Çizim aldığımız merdiven kesitlerinin detayları çk dağınık ve kötü çıkmakta.
-Su basman perdesi olarak tanımladığımız 50 cm lik perdelere 90 cm filiz boyu vermekte.

Merhaba,

Simetrik blokların olduğu projelerde bloklardaki eleman markalarının birbirine benzemesi için adlandırma yönününü sağdan sola işaretledim. Kolon ve döşemeler olduğu halde kirişler olmadı. Problemi anlayamadım.
Örnek bir model ektedir.

Ekli dosyalar

EmreT":2eno1u9a' Alıntı:
Merhaba,

Simetrik blokların olduğu projelerde bloklardaki eleman markalarının birbirine benzemesi için adlandırma yönününü sağdan sola işaretledim. Kolon ve döşemeler olduğu halde kirişler olmadı. Problemi anlayamadım.
Örnek bir model ektedir.

Merhaba,

Yatay kirişler sağdan sola adlandırılamıyor, konuyu incelenmesi için argeye bildireceğiz. Teşekkürler...

Merhaba,

Çizim alırken obje (kiriş, kolon vs) elemanların yazı yüksekliklerini ayarlanması ile ilgili problem yaşıyorum. v8.504 kullanıyorum.

1/50 çizime sığmayan büyüklükteki çizimleri 1/100 olarak çiziyoruz. Yalnız, çizimi bloklayıp küçültmek yerine, çizimlerimizi her zaman gerçek boyutta çiziyoruz. Yani 1 birim hep 1 cm. Bu durumda 1/100 pafta çerçevemiz, 1/50 ye göre 2 kat büyük oluyor. Bu durumda daha büyük çerçevedeki çizim A0 kağıda baskı alındığında 1/50 de olan yazı yüksekliklerinin 2 kat büyük olması gerekiyor ki okunabilsinler.

Kalıp planı alırken, açılan diyalogta obje adını ne yaparsak yapalım her zaman modelleme ekranındaki obje özelliklerinde yer alan yazı yükseklikleri ile geliyor. Donatı yazı yüksekliği vs ise istenilen yazı yüksekliğinde alınabiliyor. Modelleme ekranında, obe özelliklerindeki yazı yükseklikleri sadece modelleme ekranında okunabilsinler diye var sanıyorum.

rEvz2P.png

NOT: Pafta bloğu oluşturarak çizim alma opsiyonunda, pafta bloğuna ölçek yazıldığında çizim de o oranda küçültülüyor ya da büyütülüyor. Bizim istediğimiz bu değil. Hep gerçek boyutta çizmek.

MaFiAMaX":1ld7hnon' Alıntı:
Merhaba,

Çizim alırken obje (kiriş, kolon vs) elemanların yazı yüksekliklerini ayarlanması ile ilgili problem yaşıyorum. v8.504 kullanıyorum.

1/50 çizime sığmayan büyüklükteki çizimleri 1/100 olarak çiziyoruz. Yalnız, çizimi bloklayıp küçültmek yerine, çizimlerimizi her zaman gerçek boyutta çiziyoruz. Yani 1 birim hep 1 cm. Bu durumda 1/100 pafta çerçevemiz, 1/50 ye göre 2 kat büyük oluyor. Bu durumda daha büyük çerçevedeki çizim A0 kağıda baskı alındığında 1/50 de olan yazı yüksekliklerinin 2 kat büyük olması gerekiyor ki okunabilsinler.

Kalıp planı alırken, açılan diyalogta obje adını ne yaparsak yapalım her zaman modelleme ekranındaki obje özelliklerinde yer alan yazı yükseklikleri ile geliyor. Donatı yazı yüksekliği vs ise istenilen yazı yüksekliğinde alınabiliyor. Modelleme ekranında, obe özelliklerindeki yazı yükseklikleri sadece modelleme ekranında okunabilsinler diye var sanıyorum.

rEvz2P.png

NOT: Pafta bloğu oluşturarak çizim alma opsiyonunda, pafta bloğuna ölçek yazıldığında çizim de o oranda küçültülüyor ya da büyütülüyor. Bizim istediğimiz bu değil. Hep gerçek boyutta çizmek.

Erhan Bey merhaba,

İstediğiniz şekilde tek seferde ölçek belirleme imkanı programda bulunmuyor. Yazdığınız gibi kiriş, kolon yazıları vb obje özeliklerinde belirlenebilen unsurlardır. Çizim özelliklerinde verilen opsiyonlar çoğunlukla kiriş açılımları için etkindir.

Hakan Bey selamlar,

Bence yazılımda bir eksiklik var. Zira kolon aplikasyon planını 1/50 yerine 1/100 alınca, tam da olması gerektiği gibi çizimi 1-1 çiziyor ama yazı yüksekliklerini mevcut penceredeki değerlerin 2 katı olarak çiziyor. Yani olması gerektiği gibi yapıyor.

Ama kalıp planı çizimi alırken ölçeği ne yaparsanız yapın etkisi olmuyor. Bu kısımda güncellemeler sebebiyle bir hata oluşmuş olabilir mi?

MaFiAMaX":32s5e33v' Alıntı:
Hakan Bey selamlar,
Ama kalıp planı çizimi alırken ölçeği ne yaparsanız yapın etkisi olmuyor. Bu kısımda güncellemeler sebebiyle bir hata oluşmuş olabilir mi?

Hayır güncellemeyle alakalı değil, ölçek kalıp planı için etkin değil. Hiç bir versiyonda da etkin değildi.

HakanŞahin":tlxqtz6n' Alıntı:
MaFiAMaX":tlxqtz6n' Alıntı:
Hakan Bey selamlar,

Hayır güncellemeyle alakalı değil, ölçek kalıp planı için etkin değil. Hiç bir versiyonda da etkin değildi.

Zor bir düzenleme değilse umarım sonraki versiyonda aktif olur :)

MaFiAMaX":3bc98vb6' Alıntı:
HakanŞahin":3bc98vb6' Alıntı:
MaFiAMaX":3bc98vb6' Alıntı:
Hakan Bey selamlar,

Zor bir düzenleme değilse umarım sonraki versiyonda aktif olur :)

Burada her yazılan istek ileriki versiyonlar için değerlendirilmeye alınıyor. İlgiliniz için teşekkür ederiz

autocad''den import ve export'lar gayet başarılı. Mimarlarla çalışmayı son derece kolaylaştırıyor. ( Büyük bir iş merkezinin 3d'sinin autocad'e exportundan bir eklenti koydum)

Ancak bazı projelerde (yoğun import kullanılmış) layer'ları "standart" layer'ı altında toplaması baya uğraştırıcı oluyor.
Kitli olan "donatı" layerları pencere değiştrip tekrar mevcut pencereyi açıtğımda "standard" layer'ına dönmüş olabiliyor.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    204.1 KB · Görüntüleme: 16,372

Merhaba.

Farklı kalınlıktaki radye temelleri modellerden döşeme kenarı ile bölüp, her iki temel kalınlığını ayrı ayrı verebiliyoruz. Yalnız çizim alırken resimde görüldüğü gibi 80cm kalınlığındaki temelden gelen alt donatı 40cm temelin içine girdiği görülüyor. Temeli döşeme kenarı ile böldüğümüz için mi böyle bir sorun oluyor?

İlgili model ektedir.

Ekli dosyalar

Geri