V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Betonarme Tasarım kullanımıyla ilgili görüşler sorular

Re: ideCAD Betonarme 8 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

siromar":j3bw284f' Alıntı:
Genelde farklı eksendeki iki döşemenin birleşiminde mesnet ek donatıları 2 kere atılıyor ( hem karşı döşemeye devam eden hem de devam etmeyen)

iyi çalışmalar

Merhaba,

İlave donatıların iki kere çizilmesi döşeme hesap aksı doğrultularının farklı olmasından kaynaklanıyor. Sorunun çözümü için donatı aksları aynı doğrultuda girebilirsiniz.
Alttaki resimde ise ufak bir açı farkı var sanırım. Hesap akslarını paralel referans komutunu kullanarak aynı açıda çizerseniz sorun olmayacaktır.

İyi çalışmalar.

ide8 deprem yükü hesap yöntemi tepki spektrumu ile çözüm seçeneği kaldırıldı mı? birde mod birleştirme ile çözüm için hangi seçeneği seçmemiz gerekiyor

Merhaba,

Modal analiz için "Mod katkılarının birleştirilmesi" opsiyonu seçilmeli

Tepki spektrumu çözümü için "Elemana özgü sonuçlardan mod katkılarının birleştirilmesi opsiyonunu" seçebilirsiniz. Bu seçenek işaretlenirse, elemanların her biri için hesaplanan tepki spektrumu ile dinamik analiz yapılır.

Ekli dosyalar

• analiz.png
    analiz.png
    27.1 KB · Görüntüleme: 17,421

İdecad Betonarme 8 i yeni aldım, program sürekli -özellikle poligon kolon oluşturmaya çalışırken- hata verip kapanıyor. Bunu engellemenin bir yolu var mı?

fe23fbea58f41d37932c41f58bcb7f59.jpg

Ortadaki PB1102 perdesi
Tüm katlara devam eden asansör perdesi
Sağ ve soldaki sadece Bodrum katta mevcuttur
Bodrum perdelerinin Eninde Tevzi donatılarının tüm katlara devam eden asansör perdesi içine devam etmesi gerekmiyormu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

4db4caddad0c5ce6ca5bb91ef473beec.jpg

Genelde asansör kenarında karşımıza çıkan L perdeleri köşeye kolon koyarak tamamlıyorum.
Köşe kısmının kalınlığı perde başlık Bölgesi koşuluna uymadığı Zaman perdenin her iki ucuna başlık tanımlıyorum.
Her iki Uca başlık tanımladığımda köşe tarafındaki başlık etriyesini kolon dışından başlatıyor. İçinden başlatması gerekmiyormu. Doğrusu nedir.
Teşekkür ederim

Perde düşey açılımları alınırken kat içinde ve katlar arasında gruplama özelliği çok kullanışlı
ancak benim gibi düşey taşıyıcı sisteminin hemen hemen tamamını perde yönünde tercih edenler için ekteki durumlar ortaya çıkıyor
çok perdeli sistemlerde düşey açılımları şekildeki gibi yada başka bir şekilde daha az yer kaplayacak şekilde düzenlenebilirse kullanışlı olacaktır.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• 1.JPG
    1.JPG
    73.9 KB · Görüntüleme: 17,321
  • 2.JPG
    2.JPG
    75.7 KB · Görüntüleme: 17,321

Bir de sıklıkla başıma gelen bir olay da Özellikle büyük projelerde tanımladığım Layer'lar silinip "Standard " ı altında toplanıyor...

ideCAD Betonarme 8 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

Selamlar yukarıdaki perdeler ile ilgili sorularımı cevaplarlarsanız sevinirim

Birde dün sürekli temeller ile ilgili dikkatemi çekti ilave donatıları Donatı açılımında veriyor fakat temel içinde yazmıyor

Donatı açılımında ise Donatı ismi yazmıyor düz montaj vs sadece gövde yazıyor

AYDIN":c09hptdn' Alıntı:
Ortadaki PB1102 perdesi
Tüm katlara devam eden asansör perdesi
Sağ ve soldaki sadece Bodrum katta mevcuttur
Bodrum perdelerinin Eninde Tevzi donatılarının tüm katlara devam eden asansör perdesi içine devam etmesi gerekmiyormu.

TDY perde koşullarına göre perdenin uç kuvvetlerin tasarımı, donatı oranları, detaylandırılması perde yüksekliğine bağlı olarak değişir. Yüksekliği farklı iki perde çizdiğinizde o perdenin plandaki uzunluğuna bağlı olarak "kritik perde yüksekliği" ve ""başlık ve/veya gövde donatısı" her birine özel olacaktır. Bu nedenle iki perde kendi içinde bakılmakta ve donatılandırılmaktadır.

AYDIN":3tn7bcn1' Alıntı:
Genelde asansör kenarında karşımıza çıkan L perdeleri köşeye kolon koyarak tamamlıyorum.
Köşe kısmının kalınlığı perde başlık Bölgesi koşuluna uymadığı Zaman perdenin her iki ucuna başlık tanımlıyorum.
Her iki Uca başlık tanımladığımda köşe tarafındaki başlık etriyesini kolon dışından başlatıyor. İçinden başlatması gerekmiyormu. Doğrusu nedir.
Teşekkür ederim

TDY şekil 3.11'e bağlı olarak yatay donatılar kolon içine uzatılıyor.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    21.6 KB · Görüntüleme: 17,497

AYDIN":7dn144ac' Alıntı:

Birde dün sürekli temeller ile ilgili dikkatemi çekti ilave donatıları Donatı açılımında veriyor fakat temel içinde yazmıyor

Foruma örnek proje eklerseniz duruma bakabiliriz.

Merhaba,

Kolon başlıkları kalıp planında gösterilebiliyor mu?

HakanŞahin":3cibe21v' Alıntı:
AYDIN":3cibe21v' Alıntı:

Foruma örnek proje eklerseniz duruma bakabiliriz.

Ekli dosyalar

Aydın bey, Sürekli temelle ilgili projenizi kast etmiştim. Panel, kolonlalar ilgili sorduğunuz soruların yanıtlarını yukarıda yazmıştım. Projeye ihtiyaç yok... Sürekli temellerde hangi temele, nereye bakacağız mutlaka belirtin.

HakanŞahin":2vynmlmk' Alıntı:
Aydın bey, Sürekli temelle ilgili projenizi kast etmiştim. Panel, kolonlalar ilgili sorduğunuz soruların yanıtlarını yukarıda yazmıştım. Projeye ihtiyaç yok... Sürekli temellerde hangi temele, nereye bakacağız mutlaka belirtin.

Hakan bey merhaba

ekte sürekli temel ile ilgili projeyi gönderiyorum. projeyi açtığınızda temel açılımı karşınıza çıkacak.
Donatı açılımlarında görünen ilave ler temel kesitinde görünmüyor. Ve donatı açılımlarında gövde donatısı harç diğerlerinin ismi yazmıyor.

Perdeler ile ilgili olarak perde başlık bölgesini kolon içinden başlatmak için ne yapmam gerekiyor. yada benim yapabileceğim bir ayar vs varmı
teşekkürler

Tekrar merhaba,

AYDIN":oli31okf' Alıntı:
Donatı açılımlarında görünen ilave ler temel kesitinde görünmüyor. Ve donatı açılımlarında gövde donatısı harç diğerlerinin ismi yazmıyor.

Açılımlarda kesitler açıklık ortasından alınıyor. Kesit hattının konumuna bakın, kesitin geçtiği noktada ilave donatılar bulunmuyor. Kesit hattını mesnetten geçirme imkanımız bulunmuyor.

Gönye yapılan donatılar yön belli olduğu için donatı isimleri yer kazanmak amacıyla yazılmıyor. Gövde donatılarında gönye olmadığı için "gövde" olduğunu belirtmek amacıyla yazılıyor. Ancak bu yazdığım kiriş açılımları ve radye donatıları için geçerlidir. Sürekli temelinde istediğiniz bilgilerin yazılması imkanı bulunmuyor maalesef...

Perdeler ile ilgili olarak perde başlık bölgesini kolon içinden başlatmak için ne yapmam gerekiyor. yada benim yapabileceğim bir ayar vs varmı
teşekkürler

İstediğiniz ayar programda bulunmuyor.

İyi çalışmalar

Merhaba,

8.504 ten önce çekirdek perdelerini tanımlarken her kesişimde perdeler otomatik bölünüyordu. Tıpkı kirişler gibi. Artık bu bölme işlemine gerek kalmadı. Ancak, çok kollu çekirdek perdesi tanımlarken, eğer bölme işlemini elle yapmazsak, perde açılımlarını dışarda açtığımızda her bir kol ayrı açılıyor. Bu durum notlarınız arasında mı?

Erhan Bey merhaba,

MaFiAMaX":2yi1nmus' Alıntı:
Merhaba,

Kolon başlıkları kalıp planında gösterilebiliyor mu?

Gösterilmiyor. Zımbalama kontrolü TS500'de verilen şekilde sadece beton dayanımı baz alınarak yapılıyor. Herhangi bir donatı varlığının katkısı bulunmuyor. Eğer donatı detayı söz konusu ise sizin eklemeniz gerekiyor.

MaFiAMaX":2yi1nmus' Alıntı:
Merhaba,

8.504 ten önce çekirdek perdelerini tanımlarken her kesişimde perdeler otomatik bölünüyordu. Tıpkı kirişler gibi. Artık bu bölme işlemine gerek kalmadı. Ancak, çok kollu çekirdek perdesi tanımlarken, eğer bölme işlemini elle yapmazsak, perde açılımlarını dışarda açtığımızda her bir kol ayrı açılıyor. Bu durum notlarınız arasında mı?

Küçük bir örneği destek@ideyapi.com.tr adresine gönderir misiniz?

Hakan Bey merhaba,

Zımbalama hesabını sizin de belirttiğiniz gibi en doğrusu sadece beton katkısını dikkate almak. Zekai Hoca da kitabında bu konuyu dile getiriyor. Ben kalıpta görünmesi açısında sormuştum. Kesit alınca görünüyor ama kalıp planında görünmüyor. Bu özellik eklenirse güzel olur :)

Perde ile ilgili örneği de şimdi gönderdim. İyi çalışmalar.

Geri