V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik 6 kullanımıyla ilgili sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canlarins
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Zemin değerlerinin bu kadar düşük oldugu bir kotta radye de olsa temel teşkil etmenizi tavsiye etmem, yapmanız gereken, sondaj loglarına bakarak, alt kotlarda daha müsait katmanlara kazık temelli bir çözüm tercih etmek olabilir.

Re: B2 DÜZENSİZLİĞİ

gürkan":1d1hw4mp' Alıntı:
s.a Hayırlı çalışmalar. 4 katlı bir proje çözüyorum. Rijitlik merkezi ve kütle merkezi arasındaki fark normal ama B2 düzensizliği
1.58 cıkıyor bu durumda ne yapmalıyım . b2 ve a1 düzensizliklerini düzeltilmesi için ne yapabiliriğm. Teşekkürler.

Merhaba,
Öncelikle Afet Yönetmeliği Madde 2.3.2.1 de --A1 ve B2 türü düzensizlikler 2.6 da belirtildiği üzere deprem hesap yönteminin seçimininde etken olan düzensizliklerdir-- denmektedir. Dinamik Analiz yapıldığında bu düzensizliklerin bir hükmü yoktur.

Ayrıca Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemine göre analiz yapılsa bile A1 ve B2 düzensizliği kontrolünde gerekli şartlar uygulandığında sınırlar değerler 2 dir.

Herkese iyi günler dilerim.
Öncelikle yaklaşık 3 yıllık İdecad kullanıcısı olarak almakta olduğum hizmetten memnuniyetimi
belirtmek isterim. Program çalışmalarımıza çok fayda sağlıyor ve gün geçtikçe gelişerek bizi daha
da çok memnun ediyor. Tüm İdecad çalışanlarına teşekkür ederim.
Programda düzelmesini istediğim birkaç konuyu belirtmek istiyorum:
1-Bazı durumlarda hesaplanan kiriş donatılarıyla çizilen kiriş donatıları birbirini tutmuyor. Bu duruma
genelde perdelere saplanan kirişlerde ve kirişlerin ilave donatılarında denk geliyorum. Sanırım kiriş donatısının
perdeye 50Ø uzatılması durumlarında bir hata oluyor. Her proje sonunda tek tek hesaplanan kiriş donatılarıyla
çizilen kiriş donatılarını artık kontrol etmek istemiyorum.
2-Net beton örtüsünün hesaplarla çizimlerde farklı olarak ele alınması bence önemli bir sorun. Başka arkadaşlar
da bu sorunu belirtmiş ve İdecad yetkilileri bu sorunu düzelteceklerini söylemişler ancak ben de bir kere daha
hatırlatmak istedim.
3-Kirişlerde bulunan boyuna donatının ve ilave donatının keside sığıp sığmadığı kontrol edilmiyor. Bu kontrol yapılabilse
ve donatıların sığmadığı durumlarda çift sıralı donatı yerleştirilebilse çok iyi olur. Tabi bu durumda alttaki donatıların
moment kolu daha az olacak ve bunun da hesaplarda düşünülmesi gerekecek. Sanırım biraz zor bir istek bu ama
İdecad'in bunu da başaracağından eminim.
4-Radye temelde, temel geometrisinin dikdörtgen olmadığı durumlarda ilave hesap aksı oluşturarak farklı kesitlerde
ayrı ayrı donatı çizdirebiliyoruz ancak donatı adetleri doğru hesaplanmıyor. Bu durum düzeltilse iyi olur. Bir de alt ve
üst donatı ekleri aynı kesitte olmayacak şekilde, şaşırtmalı olarak çizilse iyi olur.
5-Filiz boylarını kendimiz belirleyebiliyoruz ancak farklı kat yükseklikleri olduğunda zayiatı azaltmak için farklı filiz
boyları ayarlamak gerekebiliyor. Bunu programa tanımlayabilmek mümkün olsa iyi olur. Böylece çizimlerde tekrar
düzenleme yapmaya gerek kalmaz.
6-Çift etriyeli kiriş ve nervür kirişlerde boyuna donatılar çizimlerde etriyeleri tutacak şekilde tam etriye kenarlarında
çizilmiyor. Bir de çift etriyeli nervür kirişlerin etriye pozları yazılmıyor. Bu durumların düzeltilmesi iyi olur.

Sayın Emre Çağatay
emrecaga":zxq9v5xi' Alıntı:
1-Bazı durumlarda hesaplanan kiriş donatılarıyla çizilen kiriş donatıları birbirini tutmuyor. Bu duruma
genelde perdelere saplanan kirişlerde ve kirişlerin ilave donatılarında denk geliyorum. Sanırım kiriş donatısının
perdeye 50Ø uzatılması durumlarında bir hata oluyor. Her proje sonunda tek tek hesaplanan kiriş donatılarıyla
çizilen kiriş donatılarını artık kontrol etmek istemiyorum.
Sorun olduğunu söylediğiniz örnek bir projeyi foruma ekler miniz?

2-Net beton örtüsünün hesaplarla çizimlerde farklı olarak ele alınması bence önemli bir sorun. Başka arkadaşlar
da bu sorunu belirtmiş ve İdecad yetkilileri bu sorunu düzelteceklerini söylemişler ancak ben de bir kere daha
hatırlatmak istedim.
Programda alınan paspayı değerleri hesap teorisine uygun değerlerdir. Bununla birlikte çizimlerde net beton örtüsü değerlerinin basılması istenmektedir. Bu konuda hesap, çizim ve rapor uyumunu sağlayacak düzenlemeyi programda yapacağız.

3-Kirişlerde bulunan boyuna donatının ve ilave donatının keside sığıp sığmadığı kontrol edilmiyor. Bu kontrol yapılabilse
ve donatıların sığmadığı durumlarda çift sıralı donatı yerleştirilebilse çok iyi olur. Tabi bu durumda alttaki donatıların
moment kolu daha az olacak ve bunun da hesaplarda düşünülmesi gerekecek. Sanırım biraz zor bir istek bu ama
İdecad'in bunu da başaracağından eminim.
Kirişte çift sıra donatı isteği notlarımız arasındadır.

4-Radye temelde, temel geometrisinin dikdörtgen olmadığı durumlarda ilave hesap aksı oluşturarak farklı kesitlerde
ayrı ayrı donatı çizdirebiliyoruz ancak donatı adetleri doğru hesaplanmıyor. Bu durum düzeltilse iyi olur. Bir de alt ve
üst donatı ekleri aynı kesitte olmayacak şekilde, şaşırtmalı olarak çizilse iyi olur.
Birden fazla donatı hesap aksı çizildiği zaman o aksların geçerli olduğu mesafeyi vermek gerekir
Bunun için donatı aksını, geçerli olduğu mesafanin tam ortasına çizmek ve betonarme hesap aksı edit komutu ile donatı aksının geçerli olduğu mesafeyi vermek yeterlidir. Konuyla ilgili aşağıdaki linkten eğitim videosunu izleyebilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

5-Filiz boylarını kendimiz belirleyebiliyoruz ancak farklı kat yükseklikleri olduğunda zayiatı azaltmak için farklı filiz
boyları ayarlamak gerekebiliyor. Bunu programa tanımlayabilmek mümkün olsa iyi olur. Böylece çizimlerde tekrar
düzenleme yapmaya gerek kalmaz.
Programda kolon filiz boyları belirlerken yönetmelik koşulları çerçevesinde zaten ekonomik filiz boyu çıkacak şekilde düzenleme yapılır. Düzenleme yapılırken etkin olan kriterler, malzeme dayanımı ve boyuna donatı çaplarıdır. Kat yüksekliğine bağlı olarak bir filiz boyu hesabı zaten yapılmamaktadır. Konuyla ilgili TDY 3.3.3.2b ve TS 500 9.1.2a maddeler incelenebilir.
Ancak yinede farklı katlarda farklı filiz boyları çizdirmek için, ilgili katın düşey açılımını almadan önce Betonarme/Parametreler/Genel Betonarme Parametreleri diyaloğunda filiz boyu koşullarını değiştirip daha sonra açılımları alabilirsiniz.

6-Çift etriyeli kiriş ve nervür kirişlerde boyuna donatılar çizimlerde etriyeleri tutacak şekilde tam etriye kenarlarında
çizilmiyor. Bir de çift etriyeli nervür kirişlerin etriye pozları yazılmıyor. Bu durumların düzeltilmesi iyi olur.
Bu bildiriminiz notlarımız arasındadır.

Teşekkürler, İyi çalışmalar

İlginiz için teşekkür ederim.
4. ve 5. maddelerde belirttiğiniz hususları bilmiyordum. Bu belirttikleriniz benim
o konularla ilgili sorunumu çözecektir.
1. maddeyle ilgili olarak bir projeyi ekledim. Bu projede aşağıda belirttiğim kirişlerde
hesaplarla çizimler aynı çıkmamıştı (Proje çok katlı olduğundan sadece 2 kattaki hatalı
olan kirişleri belirtiyorum):
1.bodrum katta K203,K205,K217,K218
6.katta K903,K905,K917,K918,K944,K945
Burada dikkat edilirse sorun perdeye saplanan kirişlerde çıkmış ve bazı ilave donatılar çizilmemiş.
Fakat sanırım şunu da belirtmem gerekiyor; kirişleri birkaç katta benzetmek için bu kiriş donatılarına
ben müdahale etmişim. Kiriş donatılarının kilidini kaldırıp hesap yaptırıp çizim alınca bu sorun olmuyor.
Ancak geçmişte birkaç projede müdahale etmediğim halde hesaptaki donatılarla çizimdekilerin tutmamış
olduğunu hatırlıyorum. Eğer gerekiyorsa öyle örnek de bulmaya çalışırım.
Not: Projeyi 6.0055 versiyonunda yapmıştım

emrecaga":wdvgabhr' Alıntı:
---1. maddeyle ilgili olarak bir projeyi ekledim. Bu projede aşağıda belirttiğim kirişlerde
hesaplarla çizimler aynı çıkmamıştı (Proje çok katlı olduğundan sadece 2 kattaki hatalı
olan kirişleri belirtiyorum)...

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim.
Bu sorunları da düzelttiğinizde çok daha iyi bir
programımız olacak, sabırsızlıkla bekliyoruz.
İyi çalışmalar

performans analizi yapmak için katlara ayrı ayrı beton sınıfı giriyorum fakat bunu raporda göremiyorum. kolonlar ve kirişlerdeki beton sınıfı olarak gözüküyor ve mesela 1. kat beton sınıfı tüm katların kolonlarında imiş gibi görünüyor. aynı şekilde zemin kata girdiğim beton sınıfı da tüm katların kiriş beton sınıfı olarak görünüyor.

bir de ide'yi linux'ta kullanma şansımız var mı? vista 32 bit işletim sistemi yerine ubuntu 64 bit'te ide'yi kullanmak istiyorum bu mümkün mü?

Sayın Tevekkül,

performans analizi yapmak için katlara ayrı ayrı beton sınıfı giriyorum fakat bunu raporda göremiyorum. kolonlar ve kirişlerdeki beton sınıfı olarak gözüküyor ve mesela 1. kat beton sınıfı tüm katların kolonlarında imiş gibi görünüyor. aynı şekilde zemin kata girdiğim beton sınıfı da tüm katların kiriş beton sınıfı olarak görünüyor.

Notunuz için teşekkür ederiz. Durumu kayıtlarımıza not ettik.

bir de ide'yi linux'ta kullanma şansımız var mı? vista 32 bit işletim sistemi yerine ubuntu 64 bit'te ide'yi kullanmak istiyorum bu mümkün mü?

Bildiğiniz üzerine programlarımız windows platfromları için geliştirilmektedir. Bununla birlikte, ekte linkini verdiğim windows emülatörünü kullanrak programı lunix üzerinde kullanmayı deneyebilirsiniz.

Ayrıca 64 bit için programın windows 64 bitte üstün bir performansla çalıştığını not düşeyim. 64 bit platform için önerim windows 7 olacaktır.

İyi çalışmalar...

ACİL
benim sorum şu olacak.
biliyorsunun yeni laptoplar windows 7 64 bit le sunuluyor.
özellikle idestatik 6.01 versiyonu yükledikten sonra çalışmayı durdurdu hatası alıp windows programı kapat uyarısı veriyor.
en son olarakta projeye girmiyor. açmak istediğiniz projeyi tıklıyorsunuz açılır açılmaz tekrar aynı hatayı verip program kapanıyor.
bütün emeğiniz gitmiş oluyor. YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER....

programi resetleyiniz. ctrl ve shift tuslarina ayni anda basiniz ve surekli basili tutunuz. Bu sekilde programi calistirin. Ekranda reglstlry ayarlari temizlendi mesaji cikinca ok tusuna basip calismaya devam edin.

ben windows 7 64 blt calisiyorum. boyle bir sorunla hic karsilasmadim. Eskiden xp de calisirken olmustu. Ctrl shiftle reset attim duzeldi.

Merhaba benim iki tane sorunum var.

Birincisi nervürlü döşeme sisteminde döşeme boşluğu oluştıramıyorum. Oluşuyor fakat boşluktan nervür kirişleri geçiyor.

İkincisi merdiveni üst katta ve alt katta döşemeye mesnetliyemiyorum. Ayrıca merdivenin orta sahanlığını kirişe mesnetliyemiyorum.

Lütfen bana bu konularda yardımcı olurmusunuz ?

ekteki projedeki p06 perdesinin kaçıklığı kolon aplikasyon planında yazmıyor. ayrıca projeyi ide 6.01 demo ile açtığımda planlar sayfasına geçmek istediğimde program yanıt vermiyor. proje boyutu 3 mib'ten büyük olduğundan üç part olarak yükledim.

Merhaba,

Büyük döşeme boşluklarında, dişler sürekli olmayacağından sistemi yassı kirişlerle ayırmak ve nervür döşemeleri de o kirişlerin arasına tanımlamak daha uygun olacaktır.

Baca boşlukları vb nervür dişlerini kesmeyen küçük döşeme boşluklarında boşluk objesini kullanarak programa donatı dizaynı yaptırabilirsiniz veya boşluk detaylarını planlara kendiniz ekleyebilirsiniz.

Kolay gelsin...

Teşekkürler. Birde şunu sormak istiyorum.
Ben asmolen döşeme yapmak istiyorum fakat 5 cm düşük olacak. Bu durumda 32 cm yükseliğindeki kirişi 27 ye indirmem gerekmiyor mu? Bunu yapıncada kirişler 30 cm den kısa olamaz uyarısı alıyorum. Şekilde gorulen 40/32 kirişiin yüksekliğini 27 yayapamaz mıyız yada asmolen döşemede düşük kot nasıl uygularız ?
Teşekkür ederim.

Asmolen döşeme sistemi arasında düşük döşemeler varsa onları asmolen olarak değil plak döşeme olarak dizayn edersiniz. Döşeme yerleştirip (-) kot verirsiniz... Kiriş yüksekliklerini yönetmelik koşullarına uyacak şekilde seçersiniz (aynı bırakırsınız).

Geri