V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik 6 kullanımıyla ilgili sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canlarins
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Sn.: Hakan ŞAHİN bey;
Şahsınızda tüm ideYAPI ailesine bir kez daha teşekkür etmek istiyoruz. Bu aileye dahil olan kullanıcılarınıza da teşekkürler.

selamlar, bir arkadaşın odada proje kontrolü sırasında gördüğü bir olayı belirteyim dedim. arkadaş herhalde bir yanlışlık var dedi bende öyledir dedim. burda oklar yeterince uzatılmamıştır dedim. sürekli temelde montaj donatısı raporda gösterme şekli hatalı olmuş. çizimlerde ise doğru fakat rapor sayfasında gözden kaçma olmuş.

Betonarme parametrelerinde paspayı olarak çekme bölgesindeki donatı ortasından beton yüzeyine olan mesafeyi girmekteyiz. Betonarme hesap için doğru bir düşüncedir. Fakat, bunu paspayı olarak tanımlamamak gerekiyor. Çünkü burada atadığımız değerler, kolon aplikasyon antetlerine direk olarak paspayı olarak aktarılmaktadır. Paspayı ise etriye dışında kalan mesafedir. Etriye kalınlığı ve asal çekme donatısı yarısı çıkarıldıktan sonra kalan mesafe paspayı olarak yazılması daha doğru olur. Yada parametreler kısmına pas payı değerleri yanı etriye dışında kalan kalınlık yazılsın. Hesap kısmında algoritmada bu paspayına etriye kalınlığı ve asal çekme donatısının yarısı eklenerek bu mesafe bulunursa daha iyi olabilir. İyi çalışmalar.

İbrahim Bey merhaba,

Yazdığınız durum sadece resmindeki açıklama ile ilgilidir. Ekteki png dosyasını program klasörü altında bulunan rptimage klasörüne kopyalayn. Montaj ile düz yazılarının konumları bu resimde değiştirilmiştir. Bu işlemden sonra sürekli temel raporları işaret ettiğiniz gibi görünecektir.
İyi çalışmalar

Sayın Sates

Programda betonarmeye esas olan tam teorik değerler alınmaktadır. Sizin de belirtiğiniz gibi bu doğru bir düşüncedir. Parametrelerde girilen tüm değerler beton dış yüzeyinden donatı ağırlık merkezine olan mesafelerdir.

Bununla birlikte sanırım, antetlerde bu değerlerin değil donatı üstünde kalan değerlerin yazılmasını istediniz. Bu durumu notlarımıza aldık. İlginiz için teşekkür ederiz.

İyi çalışmalar...

teşekkürler Hakan bey,
bu sadece resimde olduğunu gördüm. düzeltilsin diye anımsattım. iyi çalışmalar.

HakanŞahin":2k48w2q1' Alıntı:
Sayın Sates

Programda betonarmeye esas olan tam teorik değerler olarak alınmaktadır. Sizin de belirtiğiniz gibi bu doğru bir düşüncedir. Parametrelerde girilen tüm değerler beton dış yüzeyinden donatı ağırlık merkezine olan mesafelerdir.

Bununla birlikte sanırım, antetlerde bu değerlerin değil donatı üstünde kalan değerlerin yazılmasını istediniz. Bu durumu notlarımıza aldık. İlginiz için teşekkür ederiz.

İyi çalışmalar...

Hakan bey,

Evet, antetlerde bu değerlerin değil donatı üstünde kalan değerlerin yazılmasını istemekteyim. Teşekkür ederim.

merhablar sayın admin.

ide6,01 beta kullanıcısıyım.

paspaylarıyla ilgili bir sorun tesbit ettim.
örneğin kolon papayını kolon parametreler bölmünden 4cm seçiyorum
raporlarda 4 cm olarak görüyor fakat
kolon aplikasyon planı aldığımda etriye uzunluklarını 2,5cm ye göre çizyor ve ölçü veriyor.
ilgili sorunun incelenmesini talep ediyorum . tşkler.

Sayın KUBA2009,

Öncelikle ideCAD Statik 6.01 Final versiyonunu yayımlandığımızı tekrar anımsatmak isterim. Çalışmalarınızı bu versiyonla sürdürebilirsiniz.

Programda girilen paspayı değerleri, düşey donatıların ağırlık merkezinden(ortasından) beton dış yüzüne olan mesafeleridir.

Dolayısla çizim aldığınızda etriye boyları da bu durum dikkate alınarak hesaplanır.

Buna göre, kolon aplikasyon planı aldığınızda, verilen etriye uzunluklarının 2,5cm ye göre çizilmesi ve ona göre ölçü verilmesi doğrudur. Burada bir sorun bulunmamaktadır.

Durumu formülle tanımlarsak:

Etriyeboyu = Kolonboyutu - 2*paspayı + KolonDüşeyDonatıÇapı + 2*KolonEtriyeÇapı
BetonÖrtüsü = (Kolonboyutu - Etriyeboyu )/ 2

İyi çalışmalar

İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDRİM.
BU KONUYU AYDINLATTIĞINIZ İÇİN .
SÜRÜMÜMÜ BETA YAZMIŞIM. FİNAL VERSİYONUNU HEM STATİK HEMDE MİMARİ GÜNCELLEMELERİNİ YAPTIM.
HATIRLATMA İÇİN TŞKLER

ARTI OLARAK İSZE SORUM .
ÇOK ÖNEMLİ OLMAMAMAKLA BİRLİKTE
KALIP PLANI ALINIRKEN AKS VE TOPLAM ÖLÇÜNÜN İŞARETİNİN
NORMALDEN FAZLA BÜYÜK ÇIKARDIĞI İÇİN DÜZENLEME KISMINI BULAMADIM

Sayın KUBA2009,

Programın varsayılan ayarları, pafta düzenine ve standartlara uyacak şekilde düzenlenmiştir.

Dolayısıyla, aks ve toplam ölçü işaretinden neyi kast ettiğinizi gösteren bir resim veya bir proje eklerseniz durum netlik kazanacaktır.

İyi çalışmalar...

Re: ideCAD Statik 6.01 Final versiyon çıktı ( 16.02.2010 )

Merhaba.
1)Ekte gönderdiğim projede radye donatısı 1248cm uzunluğunda çıkıyor , bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.
2)Kolonlarda çoklu etriye kullanımını kirişlerdeki gibi, belirli bir uzunluktan sonrasını çift etriye olarak otomatik dizayn
seçeneği olsa daha kullanışl olmazmı. Mevcut durumda bazen unutuluyor ve tekrardan geri dönüş yapılması gerekiyor. Büyük bir projede
kolonları tanımladıktan sonra tek tek seçip bunları çift etriye olarak dizayn et demesi zor oluyor.
3)Kat genel ayarlarında yeni katları tanımladığımızda, kat parametrelerinde indis kısmındaki tanımlar otomatik oluşsa bence daha iyi olur.
Mevcut durumda tanımlanan katlarada rijit diafram olmadığı zaman indis kısmına girilen değerler, rijit diafram tanımladıktan sonra sıfırlanıyor.
4)Çift etriyeli kirişleerin açılımlarında 2. etriyenin değerleri hiç yazılmasa bence daha iyi olur.

Kolay gelsin

Re: ideCAD Statik 6.01 Final versiyon çıktı ( 16.02.2010 )

Sayın Zeki78,

Radye açıklığı maksimum 1200 cm donatı uzunluğu için tam kritik açıklıkta. (1174 cm). Uçlarda kıvrım kısmıyla birlikte 1200 cm değeri aşılıyor. (1174+37+37).

Size iki seçenek sunabilirim:

1. E aksı üzerinde, döşeme kenarıyla radye döşemeyi ikiye bölebilirsiniz. Böylelikle donatıları iki parça halinde çizdirmiş olursunuz.
veya,
2. Betonarme hesap aksı edit komutu ile betonarme hesap aksı ayarlarına girerek donatının kıvrım parçasını iptal edebilirsiniz.

İyi çalışmalar...

Hakan bey cevabınız için teşekkürler.
Bu durumu autocadde düzelttim. Benim sizden ricam bu sorunun ortadan kaldırılması.
Kolay gelsin.

kolon donatıları

sayın ide yöneticilerimiz ben son ide statik final versiyonunda çizmiş olduğum düğün salonu projesinde 30*50cm ebadındaki kolonda etriyenin çift etriye çıktığını gördüm ancak aynı kriterlerdeki diğer kolon tekken bu kolonun neden çift etriye çıktığını aynıyamadım ve etriyesine müdale etme şansım varmı acaba. ayrıca paspayları diğer sürümlerde ne yazarsak o oluyordu bu yeni versiyonda donatı ortasından hesaplanıyor ve örneğin kolon genel ayarlarında 4.5 cm yazdığında açılımında 3cm paspayı olmuş oluyor onun yerine direk yazdığımız değer açılımda gözükse daha basit olmuş olacak şimdiden ilginize teşekkür ederim.
saygılarımla

Re: kolon donatıları

Merhaba,

Kolonlarda çift etriye dizaynı kolon donatı adedi ile birlikte kolon ayarlarında çoklu etriye seçeneğinin işaretli olup olmamasına bağlıdır.

İlgili kolonu seçin. Ayarlarına girin. Statik/betonarme sekmesinden "çoklu etriye dizaynı" seçeneğini iptal edin.

--
6.01 versiyonunda pas payı mantığı, hesap ile çizim arasında tam uyum sağlamak amacıyla değiştirilmiştir. Etriye boyları ve beton örtüsü, elemana göre değişen düşey veya yatay donatı çapları ile onun etriye çapı da dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Parametrelerdeki değerleri bu değişikliği göz önüne alarak girmeniz gerekmektedir.

İyi çalışmalar...

merhabalar bana idestatic in xp home da çalışmadığı söylendi , bununla ilgili bilgi verebilirmisiniz. ve sistem gereksinimlerini öğrenebilirmiyim. Teşekkürler.

Merhabalar benim sorum ölçü çizgisinde ayraçla ilgili, herhangibir katta kalıp planı istediğimde ilgili katın iç ölçülerinde ayraçı seçmediğim daire modunda çiziyor oysa ben / şekilde olmasını istiyorum, nerde yanlış yapıyorum acaba?

Geri