V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik 6 kullanımıyla ilgili sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canlarins
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
mrb.
ekte yolladığım projede 8-9 aksı arasında anfi şeklinde oturma yeri düşünülüyor. kenarlar kullanıldığından perde ile çözemiyorum kiriş üstüne perde tanımlayamadım. nasıl bi çözüm yapabilirim. Projede derin kiriş koyarak kotlardaki kirişleri gösterdim. projeyi incelerseniz daha iyi anlayabilirsiniz. yardımlarınızı bekliyorum. tşkler

idecad 6.01 versiyonunda merdiven çizimlerinde ve raporlarda yalnızca halisel (döner) merdivenlerde ve kıvrımlı merdivenlerde donatılar hep düz atılıyor ayrıca merdiven planında tüm donatıların yanlış yerlerde gösteriliyor. halisel merdivenlerde donatıların merdven şekline göre olması için ne yapmalıyım?

iyi çalısmalar

temucin":1flpkgor' Alıntı:
idecad 6.01 versiyonunda merdiven çizimlerinde ve raporlarda yalnızca halisel (döner) merdivenlerde ve kıvrımlı merdivenlerde donatılar hep düz atılıyor ayrıca merdiven planında tüm donatıların yanlış yerlerde gösteriliyor. halisel merdivenlerde donatıların merdven şekline göre olması için ne yapmalıyım?

iyi çalısmalar

Merhaba ,

ideCAD Statik 6'da merdivenlere düz hesap aksları tanımlayarak, düz kollu merdivenlerin çizim ve raporlarını alabilirsiniz.
Merdivenlere eğrisel hesap aksları tanımlanamadığından dolayı, Eğrisel merdiven çizimleri otomatik olarak verilmemektedir. 2D çizim araçlarını kullanarak çizebilirsiniz.

DÖŞEME HATASI

Merhaba.
Ekte gönderdiğim projede bazı döşeme hataları var.
Döşeme Betonarme sekmesinde donatıları elle değiştirdiğimde döşeme kurtarıyor.
Acaba program bunu neden otomatik yapmıyor. Acaba benmi bir hata yapıyorum.
Herkese kolay gelsin.

Sayın Zeki78,

Perde mesneti dolayısıyla sürekli olmayan döşeme kenarlarında negatif moment hesaplanmakta ve dolayısıyla ilgili kenarlarda ilave donatısının gerektiği mesajla bildirilmektedir. Sizin de yazdığınız gibi döşeme donatılarında gerekli ilave değerlerini karşılayacak donatıyı kendiniz girebilirsiniz.

İyi çalışmalar...

duvar yükü

s.a merhaba
kirişlerin ve asmolen döşeelerde üzerine gelen duvar yükünün ne olacağını açıklar mısınız herkes aynı madde için farklı girişler yapıyor ayrıntılı bir bilgi verirseniz sevinirim.
1 m2 10 luk duvar 250 kğ/m2
1 m2 20 lik duvar 420 kğ/m2
1m2 30 luk duvar 600 kğ/m2
benim aldığım yük değerleri bunlar .

selamlar...
ekteki dosyada mantar döşeme tanımı için farklı çalışacağını düşündüğüm döşemeleri, döşeme kenarı ile ayırdım. analiz yapınca moment ile ilgili bir sorun göremiyorum. proğram açısından bu şekilde döşeme tanımlamak bir sorun teşkil eder mi. tek döşeme olarak tanımlayınca kalınlık yetersiz çıkıyor. mantar döşeme tanımlamayı biraz analatabilir misiniz.

döşeme kenar çizgileri boyunca( düşey elemanlara bağlanan) mantar bandı ( döşeme yüksekliğinde fiktif kirişler) tanımlanması gerekir.

Re: duvar yükü

hd=Duvar Yüksekliği = Kat yüksekliği - (kiriş/döşeme) yüksekliği
8,5 'luk tuğla ile duvar örülecekse Qd=25 kg/m2
13,5 'luk tuğla ile duvar örülecekse Qd=45 kg/m2
Sıva Özağırlığı 2100 kg/m3
Sıva kalınlığı varsayılan değeri her iki yüz için 6 cm olduğuna göre
Qs=2100x0.06=126 kg/m2

Örnek 2.80 m kat yüksekliğinde 12 cm döşeme 50 cm kiriş yüksekliği olduğunda
Kiriş üstündeki (duvarın üstünde kiriş var durumu) 10'luk duvar için: Duvar Yayılı yükü=Hd*Q
Hd=2.80-0.50=2.30 m
Q=Qd+Qs=25+126=151 kg/m2
qduvar yayılı yükü=HdxQ=2.30x151=347.30 kg/m olacaktır.

Merhabalar
Euler Burkulma analizi sonuçlarını nasıl inceleyebilirim. Raporlarda bulamadım.
Idecad in eski versiyonlarında 2. Mertebe etkileri için P-delta analizi seçeneği vardı. Şu an sanırım yok. Yanılıyormuyum?

Saygılarımla

Merhaba
Euler Burkulma Sonuçlarını Analiz Durumu penceresinden ve 3B Çerçeve penceresinden inceleyebilirsiniz.

Bunun için önce Yapı Ağacında Euler Burkulma Analizi satırı altında sağ tuş menüden Yeni Euler Burkulma Durumu komutu kullanarak yükleme durumlarını tanımlamalısınız.

Daha sonra Analiz Yaptığınızda Analiz Durumu Penceresinde tanımladığınız her yükleme durumu için Kritik burulma faktörlerini inceleyebilirsiniz.

Versiyon 6 da P-Delta analizi kaldırılmış olup, kolon burkulma hesabı TS500 deki moment büyütme yöntemine göre yapılmakta ve Kolon burkulma hesabı bilgileri raporunda basılmaktadır.
İyi çalışmalar

bu proje daha önce 6.01beta2 iki ile çözdüm. panellere kirişleri bağlarken zorlanmadım ama projeyi vermeden bilgisayarın hard diskine elektrik gelmediğinden yeni hard disk alarak 6.01 de çözmek istedim ama panel kiriş birleşimlerinde problem yaşıyorum. proje küçülsün diye normal katları sildim ve mimari kalıbın dış konturlarını yanına aldım. panele nasıl kirişleri problemsiz bağlarım. panel tipini nasıl belirlemeliyim.

İbrahim Bey merhaba,

Sorununuzu tam anlayamadım. Projenize baktığımda panellere kiriş tanımı yapabildim. Daha fazla bilgi için sizi telefonla aradım ancak yerinizde yoktunuz.

Panel tipinden kastınız kabuk ya da çubuk modelleme ise panelleri kabuk olarak modelleyebilirsiniz

Ofisinize dönünce de görüşebiliriz.

İyi çalışmalar...

Bodrum kat çevre perdelerine perdeye dik doğrultuda kiriş saplandığı noktalara kolon tanımlama zorunluluğu varmıdır? Teşekkürler.

ekteki projeyi ide 5.511 ile modelleyip noktasal kolon yüklerini girdikten sonra ide 6.01 ile açıp analiz yaptığımda noktasal yükleri algılamadığını farkettim...

Merhabalar , doğrusal performans analizinde can güvenliği performans düzeyi için spektrum ordinatlarının 1.5 olarak çarpılması yerine bina önem katsayısının 1.5 alınması arasında hesaplar açısından bir fark varmıdır? İyi çalışmalar

aksa":1mpg34d3' Alıntı:
Merhabalar , doğrusal performans analizinde can güvenliği performans düzeyi için spektrum ordinatlarının 1.5 olarak çarpılması yerine bina önem katsayısının 1.5 alınması arasında hesaplar açısından bir fark varmıdır? İyi çalışmalar

Merhaba,

Aynı zemin grubunda kalmak şartıyla kat kuvvetleri ve uç kuvvetleri her iki durumda da aynı çıkıyor... Dolayıyla bence fark etmemesi gerekir..

Ancak TDY, bina türüne göre minimum performans hedefleri açısından madde 7.8'e göre değerlendirme yapılacaktır diyor... Çünkü bazı bina türlerinde can güvenliği hedefi 50 yılda aşılma olasılığı %2'ye göre , bazı bina türleri için de 50 yılda %10'a göre verilmiş...

tevekkül":2f7suz1s' Alıntı:
ekteki projeyi ide 5.511 ile modelleyip noktasal kolon yüklerini girdikten sonra ide 6.01 ile açıp analiz yaptığımda noktasal yükleri algılamadığını farkettim...

6 versiyonunda elemanlara yük tanımlama mantığı değiştiği için, bu yüklerin 6.01'de noktasal eleman yükü olarak tekrar tanımlanması gerekiyor. Teşekkürler, iyi çalışmalar...

Selamlar,
doğrusal performans analizinde can güvenliği performans düzeyi hesabını yaparaken Bayındırlık Müdürlüğü; kullanım amacı değişen (örn. Konuttan dersane veya okul ) binalarda hem can güvenliği hem de hemen kullanımı istiyorlar rapor kısmında bir seçenek yapsak hangi dilim içine giriyorsa ayrı ayrı gösterme yoluna gidebilirmiyiz.

Geri