V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik 6 kullanımıyla ilgili sorular

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canlarins
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Re: acil yardım asmolen döşeme

Merhaba,
Kirişve kolonlardaki -ab- uyarısı donatı kenetlenme boyu yetersizliği ile ilgili bir uyarıdır. (Yönetmelik Madde 3.4.3.1 ) Betonarme/Parametreler/Kiriş Parametreleri diyaloğunda bu kontrolün yapılıp yapılmayacağı belirlenebilir. Programda bu uyarı raporlara yansımaz.
Projenizde ab uyarısını kaldırmak isterseniz, ilgili kirişlerde düz donatılar için 14 lük çap yerine 12 lik çap kullanılabilir.

İyi çalışmalar
 
selam Levent bey, Hakan bey,

Ramazan ayınız mubarek olsun, Ekli deneme projesinde 2. kattaki egik kirisler arasına egik doseme nasıl modellenir?

ikinci katta merkezdeki kolon 1 kat kirislerine taşıtılmak istenmiştir, bağlanım doğrumudur?

kolon taşıyan 1 kat kirişlerinde oluşan açıklık momentleri kolonun bastığı orta noktalarda max olmalı değil mi?
 
Güray Bey merhaba,

Genel olarak data girişinzide bir sorun görmedim. 3 boyutlu çerçevede de model uygun görünüyor.

insmuh_gk":1roemqnd' Alıntı:
Ekli deneme projesinde 2. kattaki egik kirisler arasına egik doseme nasıl modellenir?

2. kattaki eğik kirişlere döşeme tanımlamak için "eğimli döşeme" komutunu kullanabilirisniz. Ekte tanımlanmış data bulunmaktadır.
Eğimli döşemelrin açısını 32.05derece aldım.
Tanımlama şu şekilde yapılır:
1. Döşeme komutunu tıklayın.
2. Örneğin K32-K20-K12-K17 kirişlerin arasında döşeme tanımlayın. Döşeme düz görünecek.
2. Eğimli döşeme komutunu tıklayın.
3. Döşemeyi tıklayın. Sağ tuş
4. K32 kirişinin iç kısmından yakalayarak(crtrl ile) soldan sağa doğru referans aksını verin
5. Program açı soracaktır. 32.05 verin.
6. Tamam butonunu tıklayın.
7. Bu işleme bağlı olan kirişlerin kotlarını tekrar düzenleyin.


insmuh_gk":1roemqnd' Alıntı:
kolon taşıyan 1 kat kirişlerinde oluşan açıklık momentleri kolonun bastığı orta noktalarda max olmalı değil mi?
Aslında öyle çıkmamış görünüyor. Kolonun solunda ve sağında kalan kiriş parçalarının ortasında daha büyük( tabi düşey yük için). Diyagramdan görebilirsiniz. Ancak kiriş tek parça donatılandırılacağı için zaten maksimum açıklıkta da kabul edilebilir.
Resimde iki parçanın diyagramı görünüyor.



Sapta bir kiriş parçanın diyagramı:


Yaptığım haliyle projeyi ayrıca sapa aktarıp periyotları karşılaştırdım.


İyi çalışmalar...

---
İlave : 1. kattaki +180 kotundaki S23 kolonuna bağlanması gereken kirişler kolona bağlanmamış görünüyordu. Projenin son hali ektedir.
 
egimli doseme tanımı ve periyotların birbirine yakın olmasını anladımda, kolon saplanan kirişteki diyagramın sap taki gibi tek egrilikli olmamasını doğrusu pek anlıyamadım.
 
insmuh_gk":8ll3qyq0' Alıntı:
egimli doseme tanımı ve periyotların birbirine yakın olmasını anladımda, kolon saplanan kirişteki diyagramın sap taki gibi tek egrilikli olmamasını doğrusu pek anlıyamadım.

Sap diyagramı gösterirken her yük noktasında (yük değişiminde) kesme kuvveti değerini kutu kutu gösteriyor.. Biz kiriş boyunca belli noktalarda gösterip birleştiriyoruz..

Ara değerlere bakarsanız değerlerin aynı şekilde değiştiğini görebilirsiniz.
 
selam Levent, Hakan beyler

görmek istediğim moment diyagramı ekteki ornekte, bunda kirise saplanan kolon yok, ve diyagram tek egrilikli,

anladığım oki, kolon oldugunda kolonun alt düğüm noktası sanki mesnetmişcesine( kolon üst katta kubbemsi sisteme bağlı oldugundan) sanırım kirişleri askıya alıyor ve kirişlerde ayrı ayrı diyagramlar ortaya çıkıyor.
 
insmuh_gk":3dujw61v' Alıntı:
egimli doseme tanımı ve periyotların birbirine yakın olmasını anladımda, kolon saplanan kirişteki diyagramın sap taki gibi tek egrilikli olmamasını doğrusu pek anlıyamadım.

Hakan Bey'in SAP2000 kiriş moment diyagramı olarak gösterdiği dikkat ederseniz bahsi geçen kirişin tek yarısının diyagramı. (SAP'ta çubuk eleman bazında moment değişimi inceleniyor).
ideCAD moment diyagramı ise 2 çubuk parçalı tek kirişin boydan boya moment değişimi şeklinde gösteriliyor. Sanırım oradan bir algılama hatası oluyor.

Sizin de bahsettiğiniz gibi alttaki kiriş kolon aracılığıyla kubbenin tepe noktasına asılmış gibi oluyor. Daha doğrusu sistem 3D bütün bir yapı şeklinde davranıyor. (Tepe noktası da tam mesnet değil doğal olarak).
 
Temel bindirme boyları, ek donatı boyları ve filiz boyları

Merhabalar
Radye temel donatılarının bindirme boylarına ve ek donatıların boylarına müdahale etmemiz mümkün olsa iyi olur düşüncesindeyim.
Genel olarak momentin yerel olduğu, yaygın olmadığı durumlarda program otomatik olarak bir ek donatı belirliyor. Fakat bu donatının boyu çok kısa ve komik oluyor. Bu tür kısa donatıların boyunu diyalog menüsünden uzatmamız mümkün olsa iyi olur düşüncesindeyim.

Ayrıca Temel donatılarının bindirme boyları kenetlenme boyuna göre mi veya neye göre hesaplanıyor onu merak ediyorum.?

Bir diğer husus da filiz boylarında akla geliyor. Aslında kolonların moment sıfır noktaları orta noktaları ve dolayısıyla donatı ekleme yapılabilecek en uygun kesit olmalarına rağmen genel olarak, (herkes gibi) kolon alt ucunda ekleme yapıyoruz. Halbuki, filiz boylarını ve sonra eklenecek kolon düz donatılarını, kolon orta bölgesinde eklenecek şekilde ayarlamak da mümkün olabilir. Bu meselenin teknik olarak ve uygulama açısından değerlendirilip, tartışıldıktan sonra programda böyle bir seçeneğin oluşturulması iyi olur düşüncesindeyim.

Saygılar.
 
Re: Temel bindirme boyları, ek donatı boyları ve filiz boyla

Bolvadinim":2c2t50ow' Alıntı:
Ayrıca Temel donatılarının bindirme boyları kenetlenme boyuna göre mi veya neye göre hesaplanıyor onu merak ediyorum.?

Merhaba,

Bindirme boyları = Lb kadar
Ek donatı uzunlukları = "Momentin var olduğu sonlu elemanın toplam uzunluğu" + sol taraf için "lb" + sağ taraf "Lb" kadar
Kenarlarda ek donatı uzunlukları = "Momentin var olduğu sonlu elemanın toplam uzunluğu" + Lb
 
YARDIMMMM

sayın hakan bey benim sorum idecad in son versiyon kullanıcısıyım acaba programı ilk aldığımızda yada güncellemeleri yaptığımızdaki ayarlarda mesala asmolen döşeme kasaet döşemelerdekş kiriş yüksekliği, diş aralığı vb değerler olması gereken minumum yada max değerlermi yoksa tamamen klsik değerlermidir. birde koonlardaki çift etriye kullanımının şahsınıza göre nerelerde kullanımasının uygun olacağı konusunda bilgi labilirmiyim acaba şimdiden ilginize teşekkür ederim.iyi çalışmalar
 
Re: YARDIMMMM

Programın varsayılan ayarları ortalama değerlerdir ve bu değerler seçtiğiniz sisteme göre mutlaka değişiklik gösterecektir. Program geometri kontrolünde yönetmeliklere göre kontroller yapmaktadır ancak elemanların kesit büyüklükleri tamamen projecinin denetimindedir.

Kolonlarda çift etriye, çiroza altenatif olarak kullanılabilir. İki düşey donatı arasında min 25fietriye koşulunu sağlayacak şekilde enine donatı atılması deprem yönetmeliği ile zorunlu hale getirilmiştir. Bu koşulu şağlayacak şekilde ya çiroz koyarsınız ya da çift etriye düzenlemesi yaparsınız.

İyi çalışmalar...
 
Merhabalar sizlere iki tane sorum olacaktı

birincisi temel donatı planında temelden donatı kesitini nasıl alacağım her aldıgımda mimari kesiti görüyorum


ikinci sorum ise obje trim yonteminin mantıgını anlatan bir link varmı bazen 3d ekranda kolon kirişlerini birleştigi yerde üçgene benzer boşluklar göze çarpıyor bunlar hesabı etkilermi iyigeceler
 
Merhaba,

ecspa1":2gg7io39' Alıntı:
birincisi temel donatı planında temelden donatı kesitini nasıl alacağım her aldıgımda mimari kesiti görüyorum
-Kesitler donatılı olarak alınmaz. Donatıları kesitlere siz işlemelisiniz.


ikinci sorum ise obje trim yonteminin mantıgını anlatan bir link varmı ...
Programda kolon ve kirişler birbirine bağlandığında trimlemeler otomatik yapılır. Bu trimleme yapılırken varsayılan trim yöntemi kullanılır. Bazı koşullarda bağlantılarda trim istendiği gibi olmayabilir. Bu durumda Obje Trim Yöntemi komutu kullanılabilir. Örneğin ekteki objetrim.ide6 projesinde S1 kolonuna bağlanan K6 kirişi kolonunun dışına taştığı için K5 kirişine kadar uzatılmış. K6 kirişinin tirm algoritmasını değiştirmek için Obje trim yöntemi komutunu tıklayıp, K6 kirşinin sol ucuna yakın bir yere tıklamak yeterlidir. İlgili kirişin kolon bağlantısı algoritması değişecektir.

bazen 3d ekranda kolon kirişlerini birleştigi yerde üçgene benzer boşluklar göze çarpıyor bunlar hesabı etkilermi
Bahsettiğiniz beyaz boşuklar resimdeki durum ise bunlar hesabı etkilemez.
 
ACİL olarak.

B3 - TAŞIYICI SİSTEMİN DÜŞEY ELEMANLARININ SÜREKSİZLİĞİNİ seçmeli raporlar kısmında görüyoruz fakat hesap sonuçlarında oluşturulamıyor. bu sorunumuza cvp verebilirmisiniz ACİL olarak.
 
Merhaba,

Normalde B3 düzensizliği olan bir yapıda, deprem yönetmeliği genel raporunda ve ilgili kolonuun hesap çıktılarında B3 düzensizliği ile ilgli bilgiler basılmaktadır.




Eğer B3 düzensizliği oluşturan ilgili kolon veya kolonlar için bu tarz çıktı düzeni görmüyorsanız, sisteminiz doğru tanımlanmamış olabilir. Tabi ancak projenizi gördüğümüzde tam anlamıyla yorumda bulunabiliriz.
 
YARDIM

SAYIN FOROM KULLANICILARI BENİM SORUM 9 METRELİK AÇIKLIKTA YALNIZCA UÇLARINDA 40*40 METRE KARE OLAN KOLONLAR BULUNAN SİSTEMDE DÖŞEME KALINLIĞI 15CM DİR VE KİRİŞİ 40*45 CM OLARAK YAPTIM BETON C25 AMA HESAPLARDA İNCELEDİĞİMDE KİRİŞDE 7 ADET 14 LÜK DÜZ,4ADET 14 LÜK PİLYE VE 3 ADET 14 LÜK MONTAJ DEMİRİ ÇIKMAKTA.ADETLER KONUSUNDA GÖRÜŞLERİNİZİ ALMAK İSTİYORUM
 
merhaba,
statikde döşeme atıyorum fakat ayarlarını yaptığım halde yükler ekranda 0 olarak görünüyor. metre olarak çalışıyorum , döşemede yükler cm2 cinsinden çıkıyor
nasıl bir yol izlemem gerekiyor.. nerde hata yapıyorm
iyi günler
 
Merhaba,
Birim tf/cm2 seçilmiş. Dizayn ayarlarından birimi kgf/m2 veya tf/m2 olarak değiştirirseniz, yükleriniz görünücektir.
 
Geri
Üst